Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

VIDEO: Klub HC Košice slávnostne vyradil dresy štyroch legiend

Na snímke zľava vnuk Bedřicha Brunclíka, Bedřich Brunclík, Igor Liba, Ján Selvek a Jiří Holeček. Košice, 5. marca 2017. Foto: TASR/František Iván

Brunclík, Holeček, Liba a Selvek dostali od predstaviteľov košického klubu pamätné dresy i plakety

Košice 5. marca (TASR) - Vedenie HC Košice si uctilo klubové legendy Bedřicha Brunclíka, Jiřího Holečka, Igora Libu a Jána Selveka slávnostným vyradením ich dresov. Najvyššia divácka návšteva v prebiehajúcej sezóne hokejovej Tipsport ligy (7431 divákov) sledovala, ako čísla 7, 1, 5 a 13 vystúpili k stropu košickej Steel arény. Všetci štyria ocenení netajili radosť z výnimočnej pocty.



Brunclík, Holeček, Liba a Selvek dostali od predstaviteľov košického klubu pamätné dresy i plakety. Ich čísla už budú v košickom tíme nedotknuté a pridali sa tak Ladislavovi Trojákovi, ktorého deviatka už dlhodobo visí pod stropom Steel arény. "Sú výnimočné okamihy, ktoré sa môžu v živote človeka opakovať, ale tento moment je o to významnejší, že sa už určite opakovať nebude. Toto ocenenie si veľmi vážim a teší ma o to viac, že si ho užívam na pôde najúspešnejšieho slovenského klubu," uviedol Brunclík.



Paradoxom je, že ani jeden zo štyroch ocenených nie je rodák z Košíc. Brunclík pochádza z Prahy rovnako ako legendárny brankár Jiří Holeček. Zaujímavosťou je, že ich vnuci sú aktuálne spoluhráčmi v žiackom tíme jedného z pražských klubov. Jeden z najlepších brankárov československej histórie meral cestu do Košíc po dlhšom čase, no slávnostné vyradenie svojho dresu s číslom "1" si nemohol nechať ujsť. "Bol som veľmi potešený, keď mi zazvonil telefón a predstavitelia košického klubu ma pozvali na túto akciu. Som veľmi šťastný, že na mňa Košičania nezabudli, keďže v tomto meste už nežijem. V Košiciach som strávil desať krásnych rokov. Počas toho obdobia som mal viacero ponúk, no zotrvával som v Košiciach. Veľmi si cením, že sa nám podarilo vybojovať účasť v najvyššej československej lige a dobre si spomínam aj na časy, keď sme hrávali v tíme s vekovým priemerom asi 21 rokov. S takýmto tímom sme udržali príslušnosť v najvyššej československej súťaži. Už to bol veľký úspech," poznamenal Jiří Holeček.



Slávnostné vyvesenie dresov bývalých hokejistov košického klubu zľava Igora Libu, Jána Selveka, Bedřicha Brunclíka a Jiřího Holečeka pod stropom Steel arény v Košiciach 5. marca 2017. K slávnostnej udalosti došlo pred začiatkom zápasu 51. kola Tipsport Ligy HC Košice - HKM Zvolen.
Foto: TASR/František Iván


S košickým klubom bol dlhé roky spojený aj Ján Selvek. Najskôr ako obranca, neskôr v rôznych rokoch ako tréner. Jeho meno sa bude navždy spájať s historickým federálnym titulom, ktorý košický hokejisti vybojovali v roku 1986. "Budem mať 76 rokov a som veľmi rád, že som sa dožil takejto pocty. Ako hráč i tréner som zažil v Košiciach krásne časy," poznamenal Selvek.



Najmladším z ocenenej štvorice je Igor Liba. Aj hráč, ktorý si ako jediný zo spomínaného kvarteta zahral v NHL, mal radosť z výnimočného ocenenia. "Dovolím si tvrdiť, že osemdesiate roky boli najkrajšími v histórii košického hokeja. Získali sme v nich dva československé tituly a boli to časy, keď tímy ako Sparta či Jihlava chodievali do Košíc s tým, že už v Kysaku prehrávali 0:2," poznamenal Liba, ktorý sa významne zaslúžil aj o košický titul v slovenskej extralige v roku 1999.



Vizitky štvorice ocenených:

Bedřich Brunclík
sa narodil 6. júla 1946 v Prahe. Začínal v žiackych tímoch Slavie, no pražský klub musel opustiť pre nevyhnutnú vojenčinu. Tú absolvoval v košickej Dukle, za ktorú odohral v rokoch 1965-67 dve sezóny. Košiciam ostal verný aj po zvyšok kariéry, keďže po vojenčine zotrval vo VSŽ Košice. V metropole východu našiel aj manželku, ktorú si vzal v deň svojich 22. narodenín. V košickom drese odohral celkovo 587 zápasov, v ktorých strelil 237 gólov. Klubu bol verný dlhých 16 sezón. Viackrát sa objavil aj v československej reprezentácii, v ktorej najväčší úspech v podobe striebornej medaily dosiahol na MS v roku 1971. Na východe Slovenska hrával až do ukončenia kariéry v roku 1981 a následne plynule prešiel do pozície trénera. Začínal ako asistent, neskôr sa stal aj hlavným trénerom košického A-mužstva. Ako tréner pôsobil aj tri sezóny v Kladne, dva roky v Holandsku a viedol aj extraligový tím Popradu. Neskôr dlhé roky pôsobil pri mládežníckych tímoch HC Košice.

Jiří Holeček patrí k najväčším legendám československého hokeja. Narodil sa 18. marca 1944 v Prahe. Ako brankárska opora československej reprezentácie získal tri tituly majstra sveta (1972, 1976, 1977), ku ktorým pridal aj päť strieborných a jednu bronzovú medailu zo svetových šampionátov. Zo ZOH v roku 1972 v Sappore má bronzovú medailu a z olympiády 1976 v Innsbrucku striebornú. Päťkrát bol vyhlásený za najlepšieho brankára majstrovstiev sveta, rovnako päťkrát sa dostal do all-star tímu šampionátu. Reprezentoval aj na Kanadskom pohári v roku 1976, odkiaľ sa československý výber vrátil so striebornou medailou. V Košiciach pôsobil v rokoch 1963-1973. Od roku 1998 je členom Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Igor Liba sa narodil 4. novembra 1960 v Prešove. Odchovanec ZPA Prešov hrával vo VSŽ Košice, Dukle Jihlava, rakúskom Zelttwegu a bohatú kariéru uzavrel ako hráč Spišskej Novej Vsi. Celkovo štyrikrát sa tešil z titulu vo federálnej lige - dvakrát ako hráč Jihlavy, dvakrát v tíme Košíc. V sezóne 1998/1999 pridal aj slovenský titul. Ešte v roku 1983 ho draftoval klub NHL Calgary Flames v 5. kole z 91. miesta. V prestížnej súťaži sa objavil v sezóne 1988/1989. Najskôr v drese New York Rangers (10 zápasov, 2 góly, 5 asistencií), neskôr v Los Angeles Kings (27 zápasov, 5+13), kde nastupoval aj po boku legendárneho Waynea Gretzkého. Liba bol členom svojho času obávaného slovenského útoku s Dáriusom Rusnákom a Vincentom Lukáčom, s ktorými získal mnoho úspechov na reprezentačnej úrovni. Zo Zimných olympijských hier v roku 1984 má striebornú medailu a zo ZOH 1992 bronzovú. V roku 1985 bol členom tímu, ktorý na MS v Prahe vybojoval zlaté medaily. K reprezentačným úspechom košickej legendy patria aj strieborné medaily z MS 1982 a 1983. V československom drese odohral celkovo 211 zápasov, v ktorých strelil 66 gólov. Po ukončení hráčskej kariéry sa začal venovať v práci s mládežou. V obci Čaňa pri Košiciach vedie Liba Academy, ktorá zastrešuje hokejové i mimohokejové aktivity pre deti.

Najstarší z kvarteta ocenených Ján Selvek sa narodil 31. mája 1941 v Poprade. Bývalý obranca absolvoval vojenčinu v Litoměřiciach, neskôr pôsobil šesť sezón vo VSŽ Košice. Významnú stopu zanechal ako tréner. Práve v Košiciach začal pôsobiť ako mládežnícky tréner, neskôr sa dostal aj ku kormidlu A-mužstva. Pôsobil aj pri tímoch Dubnice, Vítkovíc či Liptovského Mikuláša. V roku 1986 doviedol košický tím k federálnemu titulu. Neskôr triumfoval aj v slovenskej extralige a pôsobil aj ako asistent reprezentačného trénera Júliusa Šuplera. Pri slovenskom národnom tíme pôsobil počas cesty z C-kategórie do "áčka" v rokoch 1994-1996. Ako tréner HC Košice získal celkovo dva slovenské tituly.