Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Kanoistky Kmeťová a Kohlová trénujú na rozličných kontinentoch

Na snímke slovenské reprezentantky v rýchlostnej kanoistike vľavo Ivana Kmeťová a vpravo Martina Kohlová počas finálovej jazdy v kategórii K2 na 200 m ženy na MS v talianskom Miláne 23.augusta 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenské reprezentantky v rýchlostnej kanoistke majú za sebou prvé týždne intenzívneho tréningu na vode vo výhodných klimatických podmienkach.

Bratislava 3. marca (TASR) - Slovenské reprezentantky v rýchlostnej kanoistke Ivana Kmeťová a Martina Kohlová majú za sebou prvé týždne intenzívneho tréningu na vode vo výhodných klimatických podmienkach. Každá z nich sa pritom pripravuje v inej tréningovej skupine a na inom kontinente.

Tridsaťjedenročná Kmeťová absolvovala vo februári prípravu na Floride spolu s pretekármi z Dánska, Švédska, Nórska, Nemecka, Kanady, Francúzska, Japonska či Maďarska. "Cítim príjemnú únavu. Trénovala som pod vedením Rasťa Kužela v skupine s dvomi ďalšími kajakárkami z Nórska," povedala pre portál canoe.sk.

Príprava spočívala v najazdení čo najväčšieho počtu kilometrov. "Objemovo zhruba 90 za tri dni, do toho samozrejme posilňovňa a bicykel. Pochopiteľne, nemohli chýbať kompenzačné cvičenia, keďže mám dlhodobé problémy s chrbtom."

Kmeťová mala trojfázový tréning na vode a po ňom prišla na rad ešte posilňovňa alebo bicykel. "Počasie sme mali zo začiatku dosť chladné, ale potom sa oteplilo na 20 až 25 stupňov, čiže konečne bolo príjemne. Tréningy som zvládala dobre, bez zdravotných problémov. Po týždni doma odchádzam 6. marca na ďalšie tri týždne do Španielska," dodala.

Martina Kohlová odletela koncom februára do Austrálie, kde pobudne až do 1. apríla. "Vyrazila som 27. februára, no keďže cesta je dlhá a časový posun veľký, dorazila som vlastne až v posledný februárový deň. Jarnú prípravu som tu rozbehla už štvrtý rok po sebe. Veľmi rada sa sem vraciam, Gold Coast je perfektné miesto na tréning, jedno z mojich najobľúbenejších," povedala pre canoe.sk.

Každoročne sa pripravuje so sparingpartnerkou Spelou Ponomarenkovou Janičovou, medailistkou z majstrovstiev sveta i Európy v K1. "Bývame úplne pri vode, na tréning chodíme 'v papučiach'. Klimatické podmienky na tréning sú tu skvelé, aj posilňovňu máme blízko. Behať sa dá takmer všade, ale najlepšie je pri pláži, ktorú máme len tri kilometre od domu. Tam trávime aj voľné dni."

Na kanáli, kde spolu s tréningovou partnerkou trénujú, je najväčšia austrálska lodenica AIS. "Spolu s nami sa pripravovali ženy na majstrovstvá Austrálie a kvalifikačné preteky na olympijské hry. Mužská reprezentácia jazdí na kanáli pár kilometrov od nás. Okrem domácich sú tu na sústredení aj reprezentanti Číny."