Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Knižná publikácia Dejiny hokeja v Poprade má svoje pokračovanie

Na snímke druhý diel knihy Dejiny hokeja v Poprade Z extázy do agónie počas predstavenia publikácie v Poprade 22. augusta 2014. FOTO TASR/Oliver Ondráš

Tá nesie podtitul Z extázy do agónie a mapuje históriu hokeja pod Tatrami od 1936 až do roku 1945.

Poprad 22. augusta (TASR) – Knižná publikácia Dejiny hokeja v Poprade má svoje pokračovanie. Po tom, čo dvojica autorov Mikuláš Argalács a Rastislav Ovšonka v polovici marca tohto roku predstavili prvý diel s podtitulom Od zrodu k titulom, predstavili v piatok druhú časť. Tá nesie podtitul Z extázy do agónie a mapuje históriu hokeja pod Tatrami od 1936 až do roku 1945.

„Viac prekvapení bolo možno v tej prvej časti, ale aj tu sú prekvapenia, možno nie celkom pre odbornú verejnosť, ale určite pre Popradčanov. Napr. prvým strelcom v československej lige v sezóne 1936/1937 bol Popradčan Rudolf Tomášek, taktiež hráč Popradu Anton Luther bol prvý strelec za slovenskú reprezentáciu v roku 1940, kedy Slovensko prehralo s Talianskom 1:3,“ priblížil Ovšonka.

Oba diely sú podložené faktami, ktoré autori objavili jednak v starých vydaniach novín, ale aj v archívoch, múzeách, či knižniciach. Dôvodom vydania tejto publikácia bol fakt, že napr. aj na oficiálnej webovej stránke hokejového klubu sa nachádzajú nepresné a nepravdivé informácie o vzniku hokeja v Poprade. Keďže obaja autori sa venujú aj histórii aj hokeju, rozhodli sa dať veci na pravú mieru.



„Prvý diel mám prečítaný, bol som dojatý, keď sa mi dostala do rúk. Niektoré veci som nepoznal, niektoré aj áno, ale zistil som, že neboli presné. Toto má aj z hľadiska historického skutočne vysokú úroveň a som rád, že sa to dostáva medzi čitateľov a verím, že si ich táto publikácia nájde veľa,“ konštatoval hokejový komentátor František Sučko, ktorého hlas na hokeji v Poprade počúvajú fanúšikovia už asi 40 rokov.

Druhý diel vychádza v náklade 400 kusov v druhý deň Tatranského pohára, ktorý vznikol pred 85 rokmi. Tretí diel Dejín hokeja v Poprade by mal vyjsť v decembri tohto roku, kedy sa v Poprade bude konať turnaj starších žiakov. Ten oslavuje 50 rokov od svojho vzniku. „Tretí diel bude začínať rokom 1946 a máme zámer zmapovať históriu až do roku 1958, ale uvidíme, keďže tých informácií a údajov stále pribúda. Zastaviť by sme sa chceli v roku 1991 alebo 1993, to je ešte história, to za tým už je politika,“ uzavrel Ovšonka. Výlučným predajcom knižky je popradské kníhkupectvom Christiania.

Oboch autorov teší, že tieto dve publikácie sa stali podnetom, aby Slovenský zväz ľadového hokeja prijal tri zámery. "Jednak je to vznik oficiálnej komisie histórie slovenského ľadového hokeja, okrem toho sa vytvorí autorský tím pre zostavenie encyklopédie slovenského hokeja a zároveň bude zväz usilovať o to, aby bol dôsledne zmapovaný vznik a vývoj žiackeho a mládežníckeho hokeja na Slovensku, čo sa doteraz tiež neudialo," zdôraznil Argalács.