Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Kobajašiho nahradí v monoposte Caterhamu na VC Belgicka Lotterer

Japonský pilot formuly 1 Kamui Kobajaši z tímu Caterham Foto: TASR/AP Photo

Tridsaťdvaročný Lotterer je trojnásobným víťazom 24-hodinových pretekov v Le Mans.

Londýn 20. augusta (TASR/Teraz.sk) - Nemec Andre Lotterer nahradí Japonca Kamuja Kobajašiho v kokpite Caterhamu na víkendovej Veľkej cene Belgicka F1.

"Lotterer nahradí Kobajašiho počas týchto pretekov. Japonský jazdec však stále zostáva súčasťou tímu. Bude pre nás prospešné, že v monoposte budeme mať ďalšieho skúseného jazdca na kolesách. V rámci spätnej väzby verím, že prospeje k zlepšeniu výkonnosti vozidla," cituje agentúra dpa vyjadrenie stajne Caterham.

Tridsaťdvaročný Lotterer je trojnásobným víťazom 24-hodinových pretekov v Le Mans. V kokpite "efjednotky" súťažne nikdy nejazdil, v roku 2002 bol testovacím jazdcom Jaguaru. Jeho tímovým kolegom na okruhu v Belgicku bude švédsky nováčik Marcus Ericsson.

Tridsaťdvaročný rodák z nemeckého Duisburgu sa vo veku dvoch rokov presťahoval do Belgicka a vyrastal v okolí Nivelles, teda len približne 150 kilometrov od Spa-Francorchamps. Trikrát vyhral slávne podujatie v Le Mans a pôsobil aj v nemeckej a britskej sérii F3. V roku 2002 bol menovaný za testovacieho jazdca Jaguaru v F1, ale neskôr odišiel do Japonska a tamojších sérií.

Vo vytrvalostnom súťažení debutoval v roku 2009, kedy absolvoval 24-hodinovky v Le Mans a na Nürburgringu. Skôr spomínané preteky vyhral v rokoch 2011, 2012 a 2014.

"Som veľmi rád, že som dostal príležitosť zúčastniť sa víkendu formuly 1 a tímu Caterham F1 sa chcem za túto šancu poďakovať," povedal André Lotterer. "Na túto výzvu som pripravený a neviem sa dočkať naskočenia do auta a rovnako ani toho, aby som z víkendu, ktorý je predo mnou, vyťažil maximum."

"Na auto si budem musieť rýchlo zvyknúť. Tím pracoval na viacerých vylepšeniach a pre optimalizáciu výkonu monopostu na trati budeme potrebovať čo najviac času. Súťaženie na legendárnom okruhu Spa-Francorchamps mám mimoriadne rád. Patrí medzi moje obľúbené a je blízko miesta, kde som vyrastal. Víkend tak bude pre mňa ešte výnimočnejší a pamätnejší," dodal Lotterer.