Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Koči sa opäť predstaví na slávnej Rely Monte Carlo: Je to vždy výzva

Na archívnej snímke posádka Martin Koči - Lukáš Kostka Foto: TASR/František Iván

Spoločne s českým spolujazdcom Lukášom Kostkom sa pokúsia o čo najlepšie umiestnenie.

Košice 20. januára (TASR) - Slovenský automobilový pretekár Martin Koči sa opäť postaví na štart slávnej Rely Monte Carlo. Spoločne s českým spolujazdcom Lukášom Kostkom sa pokúsia o čo najlepšie umiestnenie. Vlani, pri svojej prvej účasti, ich v nádejne rozbehnutých pretekoch zabrzdila technická porucha.

Kočiho bude aj v nasledujúcej sezóne navigovať český spolujazdec Kostka. Po slávnostnom štarte pred Kasínom Monte Carlo čaká posádku košického týmu Styllex motorsport a ich Citroen DS3 R3T presun do viac než tristo kilometrov vzdialeného Gapu. To sa opäť stalo centom súťaže. Posádky cestou absolvujú dve nočné rýchlostné skúšky s celkovou dĺžkou 41,34 kilometrov.

V piatok sú na programe dva prejazdy tromi meranými úsekmi severne od Gap. Šesť rýchlostných testov má dĺžku 115,52 kilometrov. Najdlhšou, 51,17-kilometrovou rýchlostnou skúškou z Lardier et Valenca do Faye začne sobota. Na posádky čaká viac ako polovica ostrých kilometrov celej rely. Na pretekárov čakajú tri merané úseky, z ktorých sa najskôr prvé dva absolvujú dvakrát. Bodku za tretím dňom dá legendárna klasika test Sisteron. V nedeľu sú na programe "iba" tri rýchlostné testy s dĺžkou 45,28 meraných kilometrov. Nechýba však prejazd priesmykom Col de Turini. Usporiadatelia tohto roku prekvapili novou a opäť dennou verziou tejto ikony svetových rely. Aktuálne počasie naznačuje, že zohrá jednu z hlavných úloh. Nemalá časť trate bola počas tréningu i testov zasnežená a tak to pravdepodobne zostane i cez víkend.

Martin Koči debutoval v Monackom kniežactve vlani. Do technickej poruchy predstavoval najväčšie prekvapenie rely, keď prvé dva dni zvádzal v kategórii WRC2 rovnocenný súboj s čerstvým juniorským majstrom sveta a dnes už továrenským jazdcom Citroenu Francúzom Lefebvrom. "Monte je vždy veľká výzva, obzvlášť s pohonom 'iba' dvoch kolies. Začína sa nová sezóna i nový šampionát WRC3, na ktorý nadviažeme v Portugalsku už aj v rámci majstrovstiev sveta juniorov v rely. Zatiaľ to vyzerá, že to bude klasické Monte Carlo so všetkým, čo k tomu patrí. Je to dlhá súťaž, budeme sa snažiť ísť rozumne," uviedol Martin Koči v tlačovej správe, ktorú TASR zaslal Peter Sisák, PR manažér Styllex motorsport.