Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Koller rád spomína na zápasy so Slovenskom, výnimkou je ten posledný

Foto: TASR/AP

"Hral som proti Slovákom štyrikrát, trikrát som ich porazil a dal im tri góly. Zato ten posledný zápas v Bratislave pred tromi rokmi ma straší dodnes," vyjadril sa 39-ročný Koller.

Praha 13. novembra (TASR) - Zmiešané pocity má pri zmienke o Slovensku bývalý český futbalový reprezentant Jan Koller. "Hral som proti Slovákom štyrikrát, trikrát som ich porazil a dal im tri góly. Zato ten posledný zápas v Bratislave pred tromi rokmi ma straší dodnes," vyjadril sa 39-ročný Koller pre idnes.cz.

Ako prvý sa mu z týchto vzájomných zápasov vybaví hneď ten prvý, ktorý sa zhodou okolností hral tiež v Olomouci. Česi v ňom vyhrali 4:1. "Dobre si spomínam, že sme na ten zápas vyrazili spolu s Tomášom Rosickým, obaja sme totiž v tom čase hrávali za Dortmund. A aby toho nebolo málo, obaja sme sa na našom víťazstve podieľali dvoma gólmi. Slováci síce viedli, ale ja som do prestávky vyrovnal, v druhom polčase som pridal ďalší gól a Rosa ich potom dvoma gólmi dorazil," zaspomínal si 91-násobný reprezentant, ktorý dnes žije s rodinou v Monaku.

Najviac si však zo zápasov so Slovenskom cení kvalifikačné víťazstvo v roku 2006 3:0 v Bratislave. "To bola naozaj paráda. Slováci boli vtedy veľmi nabudení, považovali za jasnú záležitosť, že nás hravo vybavia. Lenže ten zápas patril Liborovi Sionkovi, ktorý bol na pravom krídle na nezastavenie a asi po dvadsiatich minútach sme na Tehelnom poli viedli 2:0. Góly dával samozrejme Libor. A po prestávke po priamom kope to do šance predložil mne a bolo 3:0. Naozaj nádherná Sionkova partia," vyzdvihol Sionkov prínos Jan Koller. Tretí zápas za rok, ktorý bol odvetou, považoval Koller už skôr za prípravný zápas, nakoľko Česi už mali postup na ME v hrsti a vyhrali ho 3:1.

Foto: TASR/AP
Zato nerád spomína na posledný zápas so Slovenskom. S reprezentáciou totiž skončil po prehre s Tureckom na ME vo Švajčiarsku 2008. Medzitým sa však hrala ďalšia kvalifikácia o MS 2010 v JAR a mužstvo po Karlovi Brücknerovi prevzal Petr Rada. Mužstvo pod jeho vedením prehralo v Prahe 1. apríla 2009 1:2 a ako tréner Rada skončil. Reprezentácie sa ujal Ivan Hašek a v Bratislave musel vyhrať, aby si udržali Česi šancu na postup. A preto Kollera veľa ľudí prehováralo na návrat, vrátane Ivana Haška. Hoci dvojmetrový kanonier dlho odmietal, nakoniec prehovoril: "Národnému mužstvu na Slovensku pomôžem."

To však neskôr veľmi oľutoval. "To, že ma vtedy Háša ukecal, nikdy to neprestanem ľutovať. Prehováralo ma vtedy veľa ľudí, ale tiež ma mnohí od toho aj odrádzali. Bohužiaľ, ja som sa musel presvedčiť na vlastnej koži, že na medzinárodný futbal už nemám. Bola to odo mňa na ihrisku katastrofa, bol som mužstvu skôr na ťarchu, ako na osoh. A keď ma po prestávke asi po desiatich minútach vystriedal Milan Baroš, naša hra sa hneď zdvihla. Ale dokázali sme len remizovať 2:2 a naša účasť na MS sa rozplynula," vrátil sa v spomienkach Jan Koller k svojmu nevydarenému návratu z 5. septembra 2009.

Pred stredajším zápasom povedal: "Zápasy so Slovákmi mali vždy takú zvláštnu atmosféru. Človek sa na ne vždy nabudil viac ako na iných súperov. Mňa ten zápas veľmi zaujíma a verím, že ho niekde na internete chytím," uzavrel Jan Koller.