Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Konferencia Šport a právo 2016 priniesla poznatky i odporúčania

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Jednou z tém konferencie bolo hľadanie právnych riešení k naplneniu programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 - 2020 pre oblasť športu.

Poprad 30. septembra (TASR) - Lektori zo Slovenska i zahraničia prezentovali svoje poznatky súvisiace s problematikou športového práva na dvojdňovej konferencii v Poprade. Podtitulom už 5. ročníka konferencie Šport a právo bolo motto "Na ceste od nepopulárnej, no nevyhnutnej legislatívy k znalostnému manažmentu športu." So svojimi poznatkami vystúpilo mnoho osobností, napríklad Ján Kováčik, Martin Kohút či Američan Alan Graig, ale aj minister školstva SR Peter Plavčan.

Jednou z tém konferencie bolo hľadanie právnych riešení k naplneniu programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 - 2020 pre oblasť športu. "Z môjho pohľadu má konferencia veľký význam. Chcel som zdôrazniť, ale počas konferencie to už nebolo pre krátkosť času možné, že veľa ľudí je proti novému Zákonu o športe a ozývajú sa kritické hlasy. Je to tým, že nie všetci sú znalí a nie všetci si to dôkladne prečítali. Je na nás, ktorí robíme v športe, aby sme prispievali tým, že pomôžeme tvorcom zákona a aby sme sa snažili udržať s nimi krok. Oni študujú zákony nielen u nás na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách," uviedol pre TASR Ivan Šulek, ktorý na konferencii vystúpil s témou Európske mesto športu 2016 - názorný príklad spolupráce s Učenou právnickou spoločnosťou pri uplatnení Zákona o športe. Práve táto téma otvorila druhý deň konferencie.

V jej priebehu vystúpil aj projektový manažér Slovenského futbalového zväzu Peter Dedík. "Nedávno som sa zúčastnil na konferencii v Štrasburgu, ktorá sa venovala propagácii a implementácii Dohovoru Rady Európy v boji proti manipulácii športových súťaží. Nič nebráni tomu, aby aj Slovenská republika podpísala tento Dohovor. Odporučil som to ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu Petrovi Plavčanovi, ktorý sa tiež zúčastnil na konferencii v Poprade. Spomenul som aj viacero častí Dohovoru, ktoré sme už implementovali v našej legislatíve. Tým som myslel Zákon o športe, ale aj novelu trestného zákona a aj novelu Zákona o hazardných hrách, ktorá je teraz v legislatívnom procese. Napriek tomu, že sme ešte zatiaľ nepodpísali tento Dohovor, už sme implementovali asi dve tretiny odporúčaní z neho. Samotný podpis toho Dohovoru by mal byť iba formálnou vecou," povedal Dedík.

Viacero prednášajúcich sa venovalo téme Zákona o športe, ktorého prijatie prináša rôzne reakcie zainteresovaných. "Veľa klubov nemalo prakticky žiadne informácie o novom Zákone o športe. Právne povedomie bolo na nízkej úrovni. My ako mesto Košice dávame dotácie pre kluby a tie dotácie sa správajú ako štátne dotácie. Aj preto musia byť kluby registrované a účet musí byť transparentný. Je preto potrebné zverejňovať účel finančných prostriedkov na internete. Teraz budeme pracovať na Všeobecne záväznom nariadení pre dotácie, aby to všetko bolo v súlade so zákonom o športe," poznamenal Šulek. Vo svojom vystúpení vyzdvihol úspešný projekt mesta Košice, ktoré sa v roku 2016 pýši titulom Európske mesto športu.

"Do dnešného dňa máme ako mesto Košice za sebou 499 akcií, z toho 308 pre aktívne športujúcu verejnosť, zvyšok pre motiváciu pasívnych. V rámci nedávneho Európskeho týždňa športu sme mali celkovo 45 športových akcií, čo je 30% z celkového počtu akcií na celom Slovensku. Snažíme sa byť najlepším európskym mestom športu a už sme preto spravili aj vyhodnotenie, ktoré sme poslali do Valencie. Vyplynulo, že počet športujúcich obyvateľov stúpol z 25% na 30%," prezradil Šulek. Jedným zo zahraničných hostí konferencie bol Američan Alan Craig.

"Hovoril skutočne pútavo. Jeho vystúpenie bolo o tom, ako sa buduje láska k športu a prečo sú Američania v športe takí dobrí. Vravel o dôvodoch úspechu amerického športu a aj o tom, ako a prečo dávajú Američania peniaze do športu, najmä školského. Radi víťazia a ľudia, ktorí sú riaditeľmi veľkých spoločností radi dajú peniaze do svojich obľúbených klubov. Často sa u nich stáva, že niektoré športy majú viac peňazí zo súkromných firiem než od štátu. To sa mi veľmi páči. My sa v Košiciach snažíme budovať u ľudí nadšenie, aby radi víťazili, aby mali radi šport a aby ich to bavilo," priblížil Ivan Šulek. Konferencia v Poprade potvrdila význam tohto podujatia a priniesla poznatky všetkým zúčastneným. "Páčila sa mi aj prednáška pána Letka. On je odborník, "ajťák," a vravel o pestovaní športu na školách. Presne to robíme aj my. Na konferencii sa objavilo aj mnoho odborných tém. Napríklad o sponzoringu, o ktorom rozprávala pani Zajíčková. Je to tím veľmi schopných a aktívnych ľudí. Všetkých poznám z predošlých stretnutí a kedykoľvek sú schopní komunikovať a na každú otázku vedia odpovedať. Je to radosť s nimi pracovať," dodal Šulek.