Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Kongres FIFA schválil reformný balík, proti bola aj Palestína

Na snímke pohľad na delegátov mimoriadneho Kongresu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), na ktorom zvolia svojho prezidenta vo švajčiarskom Zürichu 26. februára 2016. Foto: TASR/AP

Na schválenie reforiem boli potrebné tri štvrtiny hlasov 207 členských krajín (156), za hlasovalo 179 asociácií.

Zürich 26. februára (TASR) - Mimoriadny kongres Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v piatok prijal balík reforiem organizácie. Ten obsahuje kompletnú rekonštrukciu vedenia FIFA a obmedzenie funkčného obdobia popredných funkcionárov orgánu vrátane prezidenta.

Na schválenie reforiem boli potrebné tri štvrtiny hlasov 207 členských krajín (156), za hlasovalo 179 asociácií. Proti hlasovalo 11 členov (22 percent). Kongres FIFA prijal balík reforiem s cieľom obnoviť dôveryhodnosť futbalového orgánu, ktorý sa v uplynulom období zmietal v korupčných aférach.

Vrcholných funkcionárov, vrátane prezidenta, môžu v budúcnosti zvoliť maximálne trikrát na dobu 4 rokov. Kongres tak odsúhlasil návrh reformnej komisie FIFA, ktorý výkonný výbor schválil už v decembri. Výkonný výbor sa zmení na dozornú radu, ktorá bude mať 36 členov. Bude rozhodovať o politických a strategických otázkach, nie o financiách. Oddelia sa tak manažérske a politické funkcie. Financie bude mať pod palcom generálny sekretár. Členov rady budú voliť jednotlivé členské konfederácie, revízna komisia preverí ich dôveryhodnosť. Z každej konfederácie bude musieť byť v rade aspoň jedna žena. Odmeny funkcionárov budú verejné. Reformy majú vstúpiť do platnosti do 60 dní.

Za reformy sa postavilo 89 percent delegátov, jednou z 11 asociácií proti prijatiu bola Palestína. Jej generálny sekretár Gonzalo Boye Tuset to zdôvodnil tým, že "existuje hrozba, že sa FIFA stane korporáciou a nie je zabezpečená protiváha väčšej moci rady a generálneho sekretariátu". "Sme asociácia a nie korporácia. Reformy pôjdu opačným smerom. Nie je tu skutočná transparentnosť. Reformy mali počkať a mal by ich viesť nový prezident. Nie je dobré, ak sa čln opravuje uprostred búrky," citovala Palestínčana agentúra DPA.

Dočasne zastupujúci prezident FIFA Issa Hayatou krátko pred voľbou o reformách požiadal hlasujúcich, aby nové reformy schválili. "Je to kľúčový bod obratu. Máme šťastie, že môžeme odštartovať novú kapitolu pre členské federácie," povedal šéf Africkej futbalovej konfederácie.

Ešte pred ním vystúpil so správou za rok 2015 šéf finančnej komisie FIFA Markus Kattner a uviedol, že FIFA aj v súvislosti s korupčným škandálom zaznamenala finančné straty 550 miliónov USD. "Bude tiež zložité zabezpečiť potrebných 5 miliárd na roky 2015-2018. Toto všetko má negatívny dopad aj na rezervy FIFA," citovala ho agentúra DPA.

Kongres tiež rozhodol, že o suspendácii Indonézie a Kuvajtu sa bude rozhodovať až na májovom kongrese, a preto sa aj na prezidentských voľbách môže zúčastniť 207 z 209 členských krajín.