Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

´Košičan´Kristek zničil Zvolen, nasúkal mu päť gólov

Foto: TASR/František Iván

Oceliari vstúpili úspešne do úvodnej bitky semifinále hokejovej Tipsport extraligy. So Zvolenom si poradili 7:4, päť gólov nastrieľal Jaroslav Kristek.

BRATISLAVA 23. marca (TASR) - Hokejisti úradujúceho slovenského majstra HC Košice zvíťazili v prvom semifinále extraligovej play off nad HKM Zvolen 7:4, keď o svojom triumfe rozhodli v záverečnej dvadsaťminútovke. Hrdinom duelu sa stal český hokejista v službách "oceliarov" Jaroslav Kristek, ktorý vsietil päť gólov. V sérii hranej na štyri víťazné zápasy vyhrávajú Košičania 1:0.



HC Košice - HKM Zvolen 7:4 (0:1, 3:2, 4:1)

Góly: 21. Kristek (Pašek), 24. Pašek (Spilar, Martin Chovan), 40. Kristek (Bartoš, Martin Chovan), 45. Kristek (Zálešák), 48. Kristek (Zálšák, Bartoš), 49. Haščák (Kolba), 59. Kristek - 9. Puliš (Brabenec, Mucha), 32. Brabenec (Juraško), 38. V. Baláž (Zuzin), 49. Slovák (V. Baláž). Rozhodovali: Jonák, Kubuš - Bundil, Gajan, vylúčení: 5:2, navyše: Tabaček (Košice) za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, striedanie: 49. Škrečko za Trenčana, 4880 divákov

stav série 1:0

Zostavy a striedania:

Košice: Hylák - Tabaček, Homer, Kolba, Šeda, Novák, Martin Chovan, Slimák - Dravecký, Hvila, Pašek - Zálešák, Kristek, Bartoš - Miklík, Gron, Jenčík - Spilar, Haščák, Mlynarovič

Zvolen: Trenčan (49. Škrečko) - Zošiak, Jindra, Juraško, Hraško, Vantroba, Mucha, Šiška - Puliš, Brabenec, Čurilla - Slovák, L. Jurík, V. Baláž - Sikela, M. Jurík, Otčenáš - Méry, Zuzin, Ďaloga


Tu bude player


Hostia zo Zvolena neprišli do Košíc iba brániť a už v 4. minúte sa ocitol pred Hylákom v dobrej šanci obranca Hraško, gólman hostí si dal pozor. "Rytieri" dobre vykrývali priestor pred svojim brankárom, vyrážali do rýchlych protiútokov, po ktorých si dokázali vypracovať nebezpečné príležitosti. V 7. minúte sa do zakončenia dostal Mucha, ale Hylák spoľahlivo zasiahol. Rovnako dobre zakročil v 9. minúte lapačkou, keď v oslabení troch proti piatim podržal svoj tím. Ešte v tom istom oslabení však bol bezmocný pri strele Puliša, ktorý bol na konci biliardovej akcie svojho tímu - 0:1. Zvolenčania začali byť ešte aktívnejší smerom dopredu a 14. minúte mal gól na hokejke Sikela, ktorý sa spoza bránky natlačil až pred Hyláka, no puk skončil iba pod jeho betónom. Nevýrazní Košičania pohrozili až tri minúty pred koncom prvej dvadsaťminútovky, akcia Jenčíka s Haščákom však gólom neskončila.



Hlasy trénerov


Miroslav Ihnačák, tréner Košíc: "Mali sme zlý začiatok v prvej tretine, ťažko sme sa dostávali do tempa a slabo korčuľovali. V druhej tretine sme strelili góly a v poslednom dejstve to už bolo v našej réžii. Dnes zabrala Kristekova formácia, zajtra zaberú iní. Pri inkasovaných góloch sme urobili individuálne chyby, musíme a ich vyvarovať, aby sa neopakovali."

Tu bude player


Peter Mikula, tréner Zvolena: "Do druhej tretiny to bolo z nášho pohľadu dobré. Boli sme sebavedomí. Dnes mal Kristek dobrý deň. Košice vedú 1:0, zajtra môže byť 1:1."

Tu bude player


Vstup do druhého dejstva vyšiel ideálne "oceliarom", ktorí po individuálnej akcii Kristeka zrovnali stav stretnutia na 1:1. Tlak domácich začal narastať a o tri minúty neskôr ich po prvý raz poslal do vedenia Pašek. Ten zužitkoval ideálnu prihrávku Spilara, keď puk poslal do odkrytej časti Trenčanovej bránky - 2:1. Aj v ďalšom priebehu bola aktivita na hokejkách Košíc a na ďalší gól mohol pridať po Miklíkovej prihrávke Jenčík, ktorý však zoči-voči Trenčanovi neuspel. Zahrmelo tak na opačnej strane, najprv skúšal pozornosť Hyláka na dva razy Puliš, no hneď po ňom namieril presne Brabenec a znova bolo vyrovnané - 2:2. Oba tímy naďalej pozorne bránili a vyrážali do brejkov. V 38. minúte využil závar pred bránkou domácich Vladislav Baláž, ktorý po prihrávke Zuzina zakončoval do odkrytej časti Hylákovej bránky. Sekundu pred koncom druhej tretiny ešte stihol po tretí raz vyrovnať stav stretnutia Kristek, keď po Bartošovej strele bez problémov dorazil puk stojaci na bránkovej čiare - 3:3.

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván
Na začiatku tretej tretiny sa dostal do ideálnej príležitosti hosťujúci Otčenáš, no sám pred Hylákom neuspel. Rovnako si na opačnej strane počínal Spilar, no puk z jeho hokejky Trenčan iba tesne poslal mimo svojej bránky. Na začiatku 45. minúte pri signalizovanom treste hostí, ho však prekonal svojim tretím gólom v stretnutí Kristek a naklonil misky váh opäť na stranu košického tímu - 4:3. Ten istý hráč bol na konci akcie aj o tri minúty neskôr, keď zužitkoval ideálnu prihrávku Zálešáka - 5:3. V 49. minúte zvýšil na 6:3 domáci Haščák, ktorý vyhnal Trenčana z bránky, no o pár sekúnd korigoval Slovák - 6:4. V zostávajúcich jedenástich minútach sa hostia pokúšali prekonať Hyláka a zdramatizovať stretnutie, blízko k tomu bol v 54. minúte Puliš, no trafil iba dobre postaveného domáceho brankára. O minútu neskôr pohrozil domáci Miklík, no ani po jeho individuálnej akcii sa stav nezmenil. Osud stretnutia spečatil minútu pred koncom duelu svojim piatym gólom v stretnutí Kristek, keď zakončoval do opustenej zvolenskej bránky - 7:4.

V Steel aréne 11 gólov, päť z hokejky Kristeka, Haščákovi Zvolen sedí



V úvodnom zápase semifinále extraligovej play off videli diváci v košickej Steel aréne medzi domácim tímom a "rytiermi" zo Zvolena jedenásť gólov. Mužom zápasu bol jednoznačne český hráč v drese Košíc Jaroslav Kristek, ktorý predviedol husársky kúsok, keď zaznamenal päť gólov.

"Asi sa mi vrátilo to, čo som nedal v predchádzajúcich dueloch," uviedol skromne po zápase Kristek a pokračoval: "Musíme sa zamyslieť nad našim výkonom, pretože miestami robíme zbytočné chyby, ktoré by súper mohli potrestať. Samozrejme, že góly sú aj o šťastí, neviem presne koľkokrát som vystrelil, ale dal som skoro zo všetkého gól. Je to pre mňa po prvý raz a asi aj naposledy," vyznal sa Kristek, ktorý si nespomína na to, že by niekedy strelil päť gólov v seniorskom tíme. "Spomínam si na štyri," dodal.

Predovšetkým gól na 3:3 sekundu pred koncom druhej dvadsaťminútovky dvihol divákov zo sedačiek a naštartoval košickú lavínu pred tretím dejstvom. "Nespomínam si, že by som strelil gól sekundu pred klaksónom, no je to možné," prezradil Kristek, ktorý strelil všetky góly jednou hokejkou. "Niekedy som zbieral talizmany, puk a podobne, ale teraz už nie." povedal. Kristek uzavrel skóre duelu, keď spečatil osud stretnutia pri zvolenskej power-play, za čo si vyslúžil od fanúšikov obrovské uznanie a štadiónom sa ozývalo ešte dlho jeho meno.

Povesť strelca proti Zvolenu potvrdil aj útočník Marcel Haščák, ktorý po približne trojtýždňovej vynútenej pauze nastúpil na svoj prvý duel. V 49. minúte poslal Zvolenčanom gólovú vizitku, v poradí šiestu v prebiehajúcej sezóne 2011/2012. "Gabi Spilar mi to priťukol, bol som v rýchlosti a vystrelil som a padlo mi to tam. Osobne ma tento zásah potešil, čo bolo určite aj vidieť, pretože som tri týždne nehral hokej. Už som si myslel, že po druhom striedaní pôjdem dole, ale gól mi vlial sily a pomohol, aby som sa psychicky lepšie pripravil na nasledujúce zápasy," skonštatoval Haščák, ktorý na záver poblahoželal Kristekovi k piatim gólom.