Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Košičanky hostia finálový turnaj Východoeurópskej basketbalovej ligy

Na archívnej snímke fanúšikovia družstva GA Košice Foto: TASR/Martin Palkovič

Domáce družstvo patrí k favoritom podujatia finálovej osmičky a túto pozíciu by Košičanky rady potvrdili ziskom prvej trofeje v aktuálnej sezóne.

Košice 30. marca (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice majú pred sebou prvý z vrcholov sezóny. Je ním finálový turnaj Východoeurópskej basketbalovej ligy (EEWBL), ktorého dejiskom bude práve košická Angels aréna. Domáce družstvo patrí k favoritom podujatia finálovej osmičky a túto pozíciu by Košičanky rady potvrdili ziskom prvej trofeje v aktuálnej sezóne.

Košičanky absolvovali počas sezóny tri turnaje EEWBL, na ktorých odohrali celkovo osem zápasov. Sedem z nich bolo víťazných, pričom rovnakú bilanciu (no lepšie skóre) dosiahol lotyšský celok TTT Riga. Lotyšský klub je obhajcom prvenstva z premiérového ročníka súťaže a spoločne s Good Angels či Dinamom Minsk bude patriť k najväčším favoritom "Final Eight."

Pre Košičanky, ktoré nedávno ukončili pôsobenie v Európskom pohári FIBA, bude domáci turnaj EEWBL jedným z vrcholov sezóny a zároveň možnosťou na zisk prvej tohtosezónnej trofeje. "Už pred sezónou bolo jasné, že toto bude druhý veľký cieľ po EP FIBA. Urobili sme všetko pre to, aby sme tento finálový turnaj mali doma. Budeme patriť do úzkeho okruhu favoritov turnaja spoločne s Dinamom Moskva alebo TTT Riga. Celkovo tu bude veľa kvalitných tímov. Bolo vidieť, že po konci v EP FIBA opadla z hráčok istá eufória a dlhšie sa hľadali. Myslím si však, že teraz si už všetky uvedomujú o čo ide. Čaká nás vyvrcholenie EEWBL a aj slovenskej extraligy, takže o motiváciu máme postarané," uviedol tréner Good Angels Peter Jankovič.

Pre Košičanky je sezóna 2016/2017 iná než nedávne, keďže v nej účinkovali v EP FIBA a premiérovo aj v EEWBL. Východoeurópsku ligu doteraz spoznávali počas troch turnajov, ktoré ich udržiavali v zápasovom rytme so silnejšími súpermi. "Odohrali sme v nej viacero kvalitných zápasov, čo je pre nás dobré, pretože v slovenskej lige máme asi iba dvoch súperov, ktorí nás vedia viac potrápiť. Z tohto pohľadu je pre nás účinkovanie v EEWBL prínosom," poznamenala rozohrávačka Barbora Bálintová.

Záverečný turnaj EEWBL začína v piatok 31. marca štyrmi štvrťfinálovými zápasmi. Košičanky nastúpia od 16.00 proti litovskému družstvu Kibirkštis Vilnius. "Stretli sme sa s nimi už na prvom turnaji EEWBL a vysoko sme zvíťazili (91:56). Ich tím ostal pokope a je vyskladaný z mladých dievčat. Pre mňa je prekvapením, že sa nedostali do finále litovskej ligy. Hrajú moderný basketbal, no ešte stále veľmi dievčenský. Tým, že sa dostali medzi osem najlepších tímov tejto súťaže však ukázali, že majú kvalitu," poznamenal tréner Jankovič. Víťazi štvrťfinále postúpia do sobotných semifinálových zápasov, zdolaní budú hrať o umiestnenie.

Kormidelník dvanásťnásobného majstra nebude mať k dispozícii Rebeccu Allenovú, inak budú Košičanky v kompletnom zložení. "Očakávania sú vysoké, zvlášť doma sa neočakáva nič iné než víťazstvá. Verím, že sa opäť dostaneme do väčšieho zápasového tempa, pretože takéto stretnutia nám teraz chýbajú," poznamenala skúsená rozohrávačka Zuzana Žirková.

Program štvrťfinálových zápasov finálového turnaja EEWBL:

Piatok, 31. marca, Angels aréna Košice:

13.45, TTT Riga (Lot.) - Horizont Cmoki Minsk (Biel.)

16.00, GOOD ANGELS KOŠICE (SR) - Kibirkštis Vilnius (Lit.)

18.15, AZS UMCS Pszczólka Polski-Cukier Lublin (Poľ.) - Dinamo Moskva (Rus.)

20.30, Istanbul University (Tur.) - Basket 90 Gdyňa (Poľ.)