Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hokej: Banská Bystrica zdolala Nitru pp a pokorila stobodovú hranicu

Na archívnej snímke sa hráči Popradu. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Na snímke tréner Košíc Rostislav Čada. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Na archívnej snímke tréner Liptovského Mikuláša Róbert Spišák. Foto: TASR – Branislav Račko
Na snímke Tomáš Surový (Banská Bystrica) Foto: TASR/Branislav Račko
Na snímke tréner Peter Mikula. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Poprad zas po piatich prehrách v rade bodoval naplno.

Poprad 17. februára (TASR) - Úvod stretnutia sa pre domácich začal podľa príslovia "nedáš - dostaneš". Najprv v čistej šanci zlyhal ruský obranca Ibragimov, ktorý nedostal puk do prázdnej bránky. Vzápätí na opačnej strane predviedli peknú kombináciu Suja s Bicekom a Tokin nemal šancu - 0:1. Vyrovnania sa Poprad dočkal tesne pred koncom tretiny. V 18. minúte sa pred Kopŕivu natlačil Lichanec, ktorý prihrávkou našiel osamoteného Zagrapana - 1:1. Už o minútu domáci viedli. Spilarovi nevyšla pred obrannou modrou kľučka, puk sa dostal k Hvilovi a na konci jeho strieľanej prihrávky bol ligový debutant Bjalončík - 1:1.

Po prvej prestávke najprv prienikom pohrozil Milý a po ňom neuspel z uhla ani Nagy, ktorý napokon v 28. minúte zaznamenal druhý košický gól a bolo vyrovnané. Popradčania mali miestami navrch. V superšanciach pred Habalom ale neuspeli postupne Svitana a Hvila. V 37. minúte sa geniálnou akciou pripomenul kapitán Arne Kroták, ktorý poľahky obišiel reprezentačného obrancu Šedivého a naservíroval gól na hokejku Svitanu - 3:2.

V tretej tretine sa viac bojovalo, ako hralo. Osem minút pred koncom stretnutia mali Košice výhodu presilovej hry. Domácich zavreli pred vlastnou bránkou, ale v najväčšej príležitosti neuspel Dudáš s dorážkou. V závere zápasu pribúdala nervozita. Z nej Popradčania vyťažili vylúčenie Suju, ale na výsledku už nič nezmenila ani 30-sekundová hra hostí bez brankára. Poprad tak po piatich prehrách v rade bodoval naplno.


Marcel Ozimák, tréner Popradu: "My sme radi, že sa nám podarilo pretrhnúť čiernu sériu piatich prehratých zápasov. Chlapci predviedli bojovný výkon a za to si zaslúžili vyhrať. Košice majú svoju kvalitu a nie sú súperom, s ktorým sa vyhráva každý deň. Záver bude pre všetkých ešte veľmi horúci, najmä od piateho miesta nižšie a preto sme radi za tri body do tabuľky."



Rostislav Čada, tréner Košíc: "Videli sme bojovné stretnutie. Prvé dva góly boli lacné po našich chybách a veľmi pomohli súperovi. V tretej tretine sme mohli vyrovnať, v presilovke neuspel Dudáš. V závere sme sa zbavili zbytočným faulom možnosti vyrovnať a preto domáci vyhrali."

HK Poprad - HC Košice 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)

Góly: 18. Zagrapan (Lichanec, Davydov), 19. Bjalončík (Hvila), 37. Svitana (Kroták) – 6. Bicek (Suja, Šedivý), 28. Nagy (Spilar, Boltun). Rozhodovali: Lokšík, Majling – Holienka, Kollár, vylúčení: 3:3, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 1760 divákov

Zostavy:
Poprad:
Fokin – Suchý, Fabian, Davydov, Ibragimov, Guliajev, Dinda, Pokovič, Ježek – Kroták, Mlynarovič, Svitana – Lichanec, Zagrapan, Matúš Paločko – Hvila, Bjalončík, Henderson – Matej Paločko, Murček, Abramov

Košice:
Kopřiva (18. Habal) – Šmach, Dudáš, Jankovič, Matejka, Vašíček, Deyl, Vrábeľ, Koch – Nagy, Boltun, Spilar – Varga, Suja, Bicek – Šedivý, Jenčík, Hričina – Milý, Bartoš, Šoltés


MHK Liptovský Mikuláš - MsHK Žilina 4:5



Už v 3. minúte sa dobrým streleckým pokusom prezentoval Vybíral, ale ten mieril len tesne vedľa bránky Tomeka. Domáci sa do vedenia dostali až v 7. minúte, v ktorej Nádašdi po prihrávke od Stümpela mieril presne. Prvý vážny strelecký pokus na opačnej strane prišiel na konci 9. minúty - Švihálekovu strelu, ale zlikvidoval brankár Durný. Liptáci si vedenie mohli poistiť v závere prvej tretiny, ale Stümpel v úniku brankára Tomeka neprekonal.

Diváci v Liptovskom Mikuláši boli v úvodných sekundách tretej tretiny svedkami až troch rýchlych gólov. Najskôr po šestnástich sekundách vyrovnal na 1:1 Hruška, o chvíľu poslal domácich opäť do jednogólového vedenia strelou od modrej Mezovský. Žilinskí vlci sa do súpera, ale opäť veľmi rýchlo "zahryzli" a vyrovnali, keď gól Konečného vyhnal Durného z brány. V 23. minúte podpísal efektivitu domácich obrancov Stehlík, ktorý spomedzi kruhov nedal šancu žilinskému brankárovi. Hostia dlho neťahali za kratší koniec, po tom čo sa v 36. minúte podarilo vyrovnať Stupkovi. Žilinčania sa po prvýkrát v zápase dostali do vedenia až v závere druhej tretiny, keď Konečný presnou strelou k pravej žŕdke nedal šancu Nagymu v mikulášskej bránke.

V úvode tretej tretiny bolo na oboch stranách veľa nepresností. V 47. minúte pohrozil strelou Hovorka, ale Nagyho lapačka bola na mieste. V 49. minúte sa domácim skoro podarilo vyrovnať, keď vo vlastnom oslabení unikol obrane Uram, ale Tomek v žilinskej bráne potvrdil svoje kvality. V 52. minúte sa Liptáci dočkali - Nádašdi si tvrdou strelou od modrej pripísal druhý gól v zápase. Už keď to vyzeralo, že body v Liptovskom Mikuláši sa budú deliť, prišiel žilinský úder v podobe Juríka, ktorý aj s dávkou šťastia zaistil pre svoj tím plný bodový zisk.


Milan Jančuška, tréner Žiliny: "Bol to ťažký zápas pre obe mužstvá. Na Liptove sa vždy hrá ťažko. Vyhrali sme, myslím si, že o ten gól sme boli lepší."



Róbert Spišák, tréner Liptovského Mikuláša: "Prehra nás veľmi mrzí. Je to už tretia po sebe, čo sme prehrali o jeden gól. Hráčom nemám čo vyčítať, pretože hrali zodpovedne a snažili sa. Zápas rozhodol smolný gól v závere, kde si brankár puk nešťastne zrazil do brány."

MHK 32 Liptovský Mikuláš - MsHK Žilina 4:5 (1:0, 2:4, 1:1)
Góly: 7. Nádašdi (Stümpel, Kriška), 21. Mezovský (Kriška, M. Sukeľ), 23. Stehlík (Laco, Vybíral), 52. Nádašdi (Kriška, Uram) – 21. Hruška (Húževka, Hovorka), 22. Konečný (Holovič), 36. Stupka (Konečný, Holovič), 40. Konečný (Brejčák, Stupka), 55. Jurík. Rozhodovali: Jura, Snášel – Korba, Riš, vylúčení: 7:8, navyše: Hovorka (Žilina) 10 minút OT, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 1135 divákov

Zostavy:
Liptovský Mikuláš: Durný (22. Nagy) – Bagin, Stehlík, Nádašdi, Mezovský, Burzala, Šiška, Kadlubiak, Moravčík – Vybíral, Stümpel, Laco – Kriška, M. Sukeľ, Uram – Števuliak, Langhammer, J. Sukeľ – Lištiak, Ró. Huna, Ri. Huna

Žilina: Tomek – Ťavoda, Čížek, Juraško, Brejčák, Macejko, Grman, Prokop, Mendrej – Handlovský, Hruška, Hovorka – Jurík, Húževka, Švihálek – Konečný, Holovič, Stupka – Rogoň, Ondruš, Gmitter



HC'05 iClinic B. Bystrica - HK Nitra



Šláger kola prvého s druhým naplnil štadión a diváci určite neľutovali. Od začiatku ich strhlo do diania nasadenie i bojovnosť oboch mužstiev a neustále sa mali na čo pozerať. Domáci boli najmä pred bránkou mimoriadne nebezpeční, hostia zasa v protiútokoch i kombinačne. Do väčšej hernej pohody Nitranom pomohla od 12. min presilovka štyroch na troch trvajúca až 92 sekúnd. Aj keď z nej gól nestrelili, odvtedy si udržiavali až do konca tretiny zjavnú prevahu. V 18. min sa zrodil zaujímavý okamih, najskôr Bortňák s Bellušom sa snažili puk dotlačiť zblízka za chrbát Hartzella, hlavný rozhodca dokonca po ich šanciach naznačil, že si na pomoc zavolá videorozhodcu, a keď z protiútoku Blackwater otvoril skóre, zápletka bola na svete. Vyriešil ju videozáznam a Nitrania si počas prestávky mohli užívať vedenie.

V druhej tretine sa v 24. min zastreľoval Matoušek, keď Hartzell mal zakrytý výhľad a puk mu po teči Lampera prepadol za chrbát. Netrvalo dlho a samostatný nájazd Kutálka po presnej kolmici od Ordzovenského zvýhodnila v 27. min opäť Nitranov. Tento moment akoby zmobilizoval 'baranov' k výraznejšiemu tlaku a v 31. min Belluš vyrovnal. Hostia pri tomto góle až príliš dlho váhali s vyhodením puku, stratili ho, Bortňák ho nasmeroval pred bránku a Belluš sa skvele zorientoval. U Nitranov silnela túžba po víťazstve aj preto, že v sezóne pod Urpínom ešte nevyhrali a naposledy si ho užívali v apríli v rozhodujúcom zápase o titul.



V tretej tretine viac brankára zamestnávali domáci, Nitrania boli najmä v rýchlych kontrách nesmierne nebezpeční, no sľubné akcie často nedoťahovali aj zásluhou nepresností do konca. V 54. min mal na hokejke gól Ručkay a Bacashihua musel vyčariť zo svojho arzenálu brilantný zákrok. Rozhodlo sa až v predĺžení, najskôr v 63. min spálil obrovskú šancu Hickmott, potom nasledovala presilovka domácich štyroch na troch po vylúčení Bajteka a až v 64. min rozvlnil sieť bombou Hickmott.

HC'05 iClinic B. Bystrica - HK Nitra 3:2 pp (0:1, 2:1, 0:0, -1:0)

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Videli sme veľmi dobrý hokej, plný nasadenia, vo výbornej atmosfére, s playoffovými kritériami, šance boli na oboch stranách. Je to pre nás veľmi dôležité víťazstvo a stále si udržujeme v tabuľke odstup. Do konca základnej časti je však veľmi ďaleko."

Andrej Kmeč, tréner Nitry: "Bol to výborný zápas, vo výbornom tempe. Snažili sme sa hrať aktívne, boli sme vyrovnaným súperom, niekedy aj lepším. Prehra mrzí, mohli sme sa dotiahnuť na Bystricu, no zápasov je ešte dosť a keď budeme hrať takýto hokej, víťaz základnej časti je ešte otvorený."



Tomáš Surový, kapitán B. Bystrice: "Z mojej strany to bola trochu dlhšia prihrávka, keď Hickmott v predĺžení šancu nepremenil, vzápätí si to však vynahradil. Pre nás sú dôležité dva body, Nitra kandiduje spolu s nami na titul, preto je pre nás veľmi cenný aj extra bod. Bol to ťažký zápas a dlho trvalo, kým sme ho zlomili na našu stranu. Vylúčenia patria k hokeju a sme radi, že sme práve v presilovke tento zápas rozhodli."

Michal Sersen, posila B. Bystrice: "Mužstvá sú vyrovnané, zápasy sa budú vyostrovať, žiaden ľahký zápas nečakám. Videli sme, že ak ponúkneme šance súperovi, vie ich využiť. Chalani sa na zápas dobre nabudili, vedeli sme, aký je dôležitý. Ja som nebol stopercentne spokojný s výkonom a verím, že to bude s pribúdajúcimi zápasmi lepšie. V novembri som za Banskú Bystricu nastúpil po polroku, čo som po zranení skočil na ľad, teraz som zdravý s tým, že budem asi plniť iné úlohy a čo najviac mužstvu pomáhať."

Góly: 24. Lamper (Matoušek, Češík), 31. Belluš (Bortňák), 64. Hickmott (Maione, Buc) - 19. Blackwater (Slovák, Tvrdoň), 27. Kutálek (Ordzovenský, Blackwater). Rozhodcovia J. Konc, M. Novák - Rojík, Krajčík, vylúčení 4:4, presilovky 1:0, v oslabení 0:0, 2841 divákov.

HC'05 iClinic Bystrica: Bacashihua - Kubka, Sersen, Sedlák, Maione, Carlsson, Mihálik, Gründling, Rosandič - Lamper, Češík, Matoušek - Buc, Surový, Hickmott - Kafka, Zigo, Higgs - Belluš, Bortňák, Skalický

HK Nitra: Hartzell - Milam, Ordzovenský, Pupák, Mezei, Meland, Versteeg, Korím - Blackwater, Slovák, Tvrdoň - H. Ručkay, Krištof, Kutálek - Macík, Šiška, Cope - Štefanka, Paukovček, Bajtek


MHC Martin - HK Dukla Trenčín



Zápas starých rivalov, ktorí nastúpili s viacerými posilami, sa začal v dobrom tempe. Obe mužstvá mali hneď od úvodu veľké šance. V 2. minúte stroskotal Koyš po nájazde na Voldenovi a o minútu neskôr nepochodil Ručkay sám pred Corbeilom. Potom sa nepresadili Kyoš a Rzavský a tak sa tešili hostia, keď Vopelka v 16. minúte strelil prvý gól stretnutia.

Martinskí hokejisti v úvode druhého dejstva nevyužili dvakrát výhodu o jedného hráča. Najnebezpečnejšiu strelu vyslal v 24. minúte Koyš, ktorý trafil Voldena do masky. Hosťom však stačila jedna príležitosť, Bezúch mieril v 26. minúte presne a Dukla už viedla o dva góly. V polovici stretnutia zahrozili domáci Heizer a trenčiansky Starosta, ale brankári boli namieste. Hostia vychádzali z pozornej obrany a domácim dlho veľa nedovolili. Presadil sa až v 39. minúte Galamboš a znížil.

V 43. minúte pri presilovke hostí narobil martinskému gólmanovi veľké starosti Šťastný a o minútu neskôr si Corbeil poradil so strelou Ručkaya. V 46. minúte vynechal tutovku König. Na druhej strane krásne zakombinovali hostia, vyšachovali domácich a Ručkay v 47. minúte strelil tretí gól Dukly. V 49. minúte trafil Dlouhý len pravú žŕdku Voldenovej bránky. Domáci sa však nevzdávali a v 53. minúte König prudkou strelou od modrej znížil na 2:3. Potom sa na ľade rozpútal boj o každý puk. Martin odvolal 25 sekúnd pred koncom tretej tretiny brankára, šesť sekúnd pred klaksónom rozhodol o víťazstve hostí Hlinka.


Pavel Paukovček, tréner Martina: "Dnes nás súper vyškolil z efektivity. Doplatili sme na chyby, po ktorých sme trikrát inkasovali. Nasadenie a bojovnosť nám nechýbali. Žiaľ, nešli nám presilovky. Súper mal vynikajúceho brankára a jeho hráči veľmi dobre bránili predbránkový priestor. Aj preto sme vyrovnávajúci gól nestrelili. Myslím, že nejaký bod by sme si za dnešný výkon zaslúžili."

Július Pénzeš, tréner Trenčína: "Bol to náročný zápas. Privítali sme možnosť posilniť sa v závere dlhodobej časti. Prvýkrát sme sa v tejto zostave zišli iba dnes ráno na rozkorčuľovaní. Veľmi oceňujem kolektívny výkony a bojovného ducha, ktorý sme predviedli a ktorý nás priviedol k víťazstvu a prepotrebným trom bodom. Takýmto prístupom budú určite pribúdať aj ďalšie body na našom konte a dostaneme sa do play off."

MHC Martin - HK Dukla Trenčín 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)

Góly: 39. Galamboš (Brňák, Kozák), 53. König - 16. Vopelka (Hlinka, Hatala), 26. Bezúch, 47. Ručkay (Vopelka, Šťastný), 60. Hlinka (Vopelka). Rozhodovali: Štefik – J. Tvrdoň, Synek, vylúčení: 4:6, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 2500 divákov

Zostavy:
Martin: Corbeil – Kozák, Brňák, Pulli, Tabaček, König, Bačik, Pacalaj, Rusina – Korostin, Galamboš, Varga – Markovič, Heizer, Koyš – Pokrivčák, Dlouhý, Surovka – Rapáč, Jurášek, Rzavský

Trenčín: Volden – Hatala, Holenda, Starosta, Drgoň, Pavúk, Pač, Hecl, Trška – Hossa, Sadecký, Sojčík – Vopelka, Šťastný, Hlinka – Štumpf, Švec, Ručkay – Gašparovič, Šimun, Bezúch


HC Nové Zámky - HKM Zvolen



Súboj súperov, v ktorom mal v doterajšom priebehu sezóny vždy navrch Zvolen, začali domáci miernym tlakom, z ktorého však nevyťažili nič. V 4. minúte sa po ľavej strane pekne preštrikoval Novotný, Baroš však útok ustál. Na druhej strane vyskúšal domáceho brankára Klhůfek. Dobrú príležitosť mal v presilovke Novotný, ktorý zachytil súperov pokus o vyhodenie, no spomedzi kruhov nenamieril presne. Následne sa predviedol niekoľkými pohotovými zákrokmi i domáci Lundström. Hraško naservíroval krížnou prihrávkou puk Lušňákovi, no ten ho nedokázal z prvej poslať do siete. Peknou individuálnou akciou sa predviedol aj Lukáš Novák, tiesnený však nedokázal ideálne zakončiť. V závere úvodnej časti zatlačili Zvolenčania súpera v jeho obrannej tretine, vynútili si presilovú hru. Tú nevyužili, naopak sľubnú príležitosť mali domáci, no Kučkin mieril mimo. Necelú polminútu pred koncom zmaril nájazd Matisovi domáci Lundström.

Druhú tretinu odštartovali aktívnejšie hostia, Klhůfek nevyužil svoj nájazd. Na druhej strane sa o pekný moment postaral Fábry, taktiež bez gólového efektu. Vzápätí mohol udrieť v ďalšom nájazde Jurák, domáci brankár bol opäť na svojom mieste. V 26. minúte si vytvorila veľký tlak Juríkova formácia, domáci sa však ubránili. O dve minúty neskôr mohol v presilovke skórovať domáci Cardwell, puk z jeho hokejky tesne minul Barošovu ľavú žédku. Zmeniť stav mohol aj aktívny Novotný, jeho zakončeniu však opäť chýbali potrebné parametre. Nepodarilo sa to ani Mäkinenovi, ktorý si výborne nakorčuľoval na prihrávku z pravej strany. Domáci mali i ďalšiu príležitosť, no Saarinen volil namiesto zakončenia prihrávku, na ktorú už Paulovič nedosiahol. Hneď nato predviedol skvelý zákrok Baroš a doslova obral o gól Hujsu, ktorý zakončoval po Kučkinovej presnej prihrávke.

Tretiu tretinu začali hostia presilovou hrou, domáci sa však ubránili. I po jej uplynutí pokračoval Zvolen v nátlakovej hre, no domáci brankár držal čistý štít aj po Petrášovej dorážke. V 46. minúte stratil v obrannom pásme puk Maier, Lundström situáciu s dobiedzajúcimi Zvolenčanmi vyriešil. Peknou sťahovačkou a následnou strelou sa predviedol Fábry, no ani on nedokázal streliť gól. 24 sekúnd pred koncom duelu unikli traja Novozámčania, puk potiahol po pravej strane Kučkin a švihom prekonal Baroša vo zvolenskej bráne.



Štefan Mikeš, tréner Nových Zámkov: "Z nášho pohľadu to bol obojstranne výborný hokej. Dnes sa vyznamenávali obaja brankári. V druhej tretine sme mali výborné príležitosti aj my, keď sme súpera zatlačili. V tretej, keď nás súper dával pod tlak, sme urobili nejaké chyby, ale treba si uvedomiť aj kvalitu súpera. Treba poďakovať chlapcom, dodržiavali presne to, čo sme si dohodli, vedeli sme, kde je sila Zvolena. Na záver sme mali šťastie a to ma dvojnásobne teší, že sme vyhrali takýmto spôsobom. Myslím, že to celému mužstvu dodá pozitívnu energiu."



Peter Mikula, tréner Zvolena: "Ozdobou dnešného celkom zaujímavého stretnutia boli obaja brankári. Na druhej strane bola ozdobou aj nemohúcnosť strelcov. 24 sekúnd pred koncom to padlo do našej brány, čo je nešťastie, ale s tým sa už nedá nič robiť. Osobne si myslím, že k výkonu nášho mužstva sa dá povedať toľko, že sme cítili v tretine, že môžeme odpor domácich zlomiť. Stal sa pravý opak a myslím, že rozhodli aj také maličkosti, ako naše nevyužité nájazdy, ktoré sme mali myslím tri. V útočnej tretine sme zle riešili situácie, keď sme sa vytláčali do rohov a málo sme sa tlačili pred bránu. To rozhodlo o tom, že v podstate z hry sme nedali gól. Nevyužili sme ani ponúknuté presilové hry a zrodil sa taký výsledok, aký sa zrodil."

HC Nové Zámky - HKM Zvolen 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Gól: 60. Kučkin (Sandgren). Rozhodovali: Kubuš, Jonák - Výleta, Kacej, vylúčení: 3:2, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 1056 divákov.

Zostavy:
Nové Zámky: Lundström - Cardwell, Drtina, Maier, Sandgren, Denis Rehák, Mäkinen, Makovský, Tábi - Paulovič, Kytnár, Saarinen - Hujsa, Novotný, Kučkin - Lelkeš, Čaládi, Fábry - Tibenský, Dominik Rehák, Dubec

Zvolen: Baroš – Krejčí, Andersons, Valenta, Hraško, M. Novák, Ivan, Plechanov, Homer – Zuzin, Puliš, Lušňák – Majdan, Jurík, Klhůfek – Matis, Petráš, Šišovský – Jurák, Síkela, L. Novák



Tabuľka po 46. kole:

1. Banská Bystrica 48 29 5 4 10 167:106 101
2. Nitra 48 29 3 4 12 173:128 97
3. Košice 48 24 9 3 12 165:108 93
4. Žilina 48 21 5 5 17 151:137 78
5. Poprad 48 17 5 7 19 135:142 68
6. Martin 48 18 4 6 20 125:139 68
7. Zvolen 48 20 2 4 22 137:153 68
8. Nové Zámky 48 14 5 8 21 118:133 60
9. Trenčín 48 14 5 6 23 119:148 58
10. Liptovský Mikuláš 48 13 6 2 27 126:161 53