Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Košickí hokejisti tretím semifinalistom extraligy

Na snímke vpravo hráč Piešťan Martin Škadra a hráč Košíc Richard Jenčík v 6. zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport extraligy ŠHK 37 Piešťany - HC Košice v utorok 10. marca 2015 Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Obhajca majstrovského titulu využil prvý postupový mečbal.

Piešťany 10. marca (TASR) - Hokejisti HC Košice sa v utorok stali tretími semifinalistami extraligovej play off. V šiestom štvrťfinále zvíťazili na ľade ŠHK 37 Piešťany 3:0 a v celej sérii 4:2 na zápasy. V semifinále sa stretnú s lepším z dvojice Zvolen - Poprad (3:2 na zápasy), úvodné duely sú na programe v pondelok a utorok od 17.00 h na košickom ľade.

Pozrite si galériu k zápasu:


Piešťany držali v play off krok s Košicami až nečakane dlho, keď im úspešne vzdorovali v dvoch konfrontáciách. Prekvapili hneď v prvom štvrťfinále na ľade súpera po víťazstve 3:1. Hoci nasledujúce dva duely prehrali 2:5 a 3:4, domácim triumfom (3:1) zo štvrtého štvrťfinále sa opäť vrátili do série. V Košiciach však utŕžili debakel 0:7 a následne na domácom ľade podľahli "oceliarom" opäť na nulu (0:3). Košičania sa prebojovali do semifinále play off jubilejný dvadsiaty raz, v histórii najvyššej domácej súťaže v ňom chýbali len v ročníkoch 1999/2000 a 2000/2001.

Vzhľadom na postup majstra do ďalších bojov a tabuľkové umiestnenie po základnej časti vytvorili druhú dvojicu HK Nitra a HC'05 Banská Bystrica. Nitrania sa do svojho piateho semifinále v histórii prebojovali cez MHC Mountfield Martin po triumfe 4:1 na zápasy, rovnakým pomerom sa skončila aj úspešná bystrická cesta cez Duklu Trenčín. Séria štartuje pod Zoborom v stredu a vo štvrtok o 17.00 h.

Na snímke radosť hráčov Košíc po strelení gólu v 6. zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport extraligy ŠHK 37 Piešťany - HC Košice v utorok 10. marca 2015
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Prvá tretina veľa hokejového vzruchu nepriniesla. Hoci sa Košičania v úvode prezentovali zvýšenou aktivitou v napádaní, z tempa ich vyviedlo oslabenie pri vylúčení Štrbáka. V 5. minúte sa na osi klziska dostal k puku Mišura, Hyláka však neprestrelil. Opatrný hokej pokračoval, a aj preto sa šance rodili len sporadicky. V 8. minúte unikol domácej defenzíve Bicek, v prečíslení dvoch na jedného sa však ulakomil a napokon nedokázal zakončiť ani sám. Po nudných okamihoch nastal väčší vzruch až na konci 19. minúty. Bartoš počas presilovky prepasíroval puk za Šúreka, tešil sa však predčasne. Hlavný rozhodca už skôr prerušil hru, navyše na trestnú lavicu následne poslal Jánošíka za seknutie.

Hokejovo nezáživný scenár pokračoval aj v druhej časti hry, ten bezgólový trval len do 25. minúty. Spilar našiel z pravého rohu na osi stajaceho Jenčíka, ktorého strela z prvej skončila za Šúerkom - 0:1. Následný tlak "oceliarov" ešte zvýraznilo vylúčenie Petráša, no nápor do druhého gólu napokon nevyústil. Piešťany zvýšili početnosť streľby, na Hyláka to skúšali z každej palebnej pozície, no ani jeden pokus brankára hostí výrazne neohrozil. V závere to mohli potrestať opäť Košičania, keď sa Bartošova formácia dostala do gradujúceho tlaku, ale Spilarove zakončenia svoj cieľ nenašli.

Do tretej tretiny nastúpili Piešťany výrazne nabudené. V 42. minúte napriahol z prvej Mišura, Hylákovi puk ušiel, no v poslednej chvíli ho v bránkovisku zastúpil brániaci spoluhráč. Už o pol minúty sa do dobrej streleckej príležitosti na pravom kruhu dostal Rais, no Hylákovu svätyňu príklepom prestrelil. Hoci sa domáci snažili, každá nevyužitá príležitosť ich psychicky zrážala, čo bolo vodou na košický mlyn. Prepracovaná defenzívna taktika napokon východniarom vyšla do bodky v 49. minúte. Spilar sa skúsene natlačil pred Brňáka, puk si prehodil na forhend a s ľahkosťou prekonal Šúreka - 2:0. Rozhodujúci moment priniesla napokon 53. minúta. Po vylúčení Bartoša do konca zápasu stiahla piešťanská striedačka Šúreka z bránky. Domácim to však v presilovke namiesto pomoci ešte viac zviazalo ruky. Po prečíslení dvoch proti jednému pridal tretí gól do prázdnej bránky Bondra a poslal Košice do semifinále.

Leo Gudas, tréner Piešťan: "Nedali sme gól, nemohli sme vyhrať. Mali sme v zápase niekoľko šancí, škoda však, že sme nedokázali streliť kontaktný presný zásah. Nezúročili sme výbornú prácu, ktorú sme predviedli v celej sérii."

Peter Oremus, tréner Košíc: "Séria s Piešťanmi bola veľmi dobrá. Sme radi za postup, stál nás dosť síl. Museli sme hrať zodpovedne, pretože súper hral veľmi dobre a kládol veľký odpor. Víťazstvo a postup si vážime. Piešťany hrali výborný hokej."

Rastislav Konečný, útočník Piešťan: "Neurazili sme šťastenu. PO piatom zápase v Košiciach sme si začali myslieť, že ich skutočne môžeme vyradiť, a to bola chyba. Upustili sme od maličkostí, ktoré sme plnili predtým. Nepodarilo sa nám vrátiť sériu do Košíc, čo nás mrzí najmä kvôli skvelým fanúšikom. Siedmy zápas by bol otvorený. Hylák im zachytal super a bohužiaľ sme ho neprekonali."

Peter Bartoš, útočník Košíc, v zápase 0+1: "Bolo to veľmi ťažké. Uvedomili sme si dôležitosť zápasu a nechceli sme sa už vrátiť do Košíc. Dôležité bolo, že sme dali prvý gól a som rád, že chlapci bezo mňa zvládli záver."

6. štvrťfinále
ŠHK 37 Piešťany - HC Košice 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Góly: 25. Jenčík (Spilar, Bartoš), 49. Spilar (Štrbák), 53. Bondra (Macejko, Bartánus). Rozhodovali: Orolín, Müllner - Výleta, Junek, vylúčení: 5:3 navyše Bartoš (Košice) 5+DKZ za nebezpečnú hru so zvihnutou hokejkou, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, 2531 divákov
/konečný stav série: 2:4 - do semifinále postúpili Košice/

ŠHK 37 Piešťany: Šúrek - Brňák, Leppänen, Šedivý, Škadra, Leško, Kotaška, Bučka, Rais - Petráš, Peško, Haring - Stupka, Pašek, Holovič - Konečný, Mišura, Klempa - Románek, Vaculín, Hudec

HC Košice: Hylák - Černák, Štrbák, Jánošík, Philipp, Cebák, Macejko, Šeda - Spilar, Bartoš, Jenčík - Kutálek, Hrnka, Sojčík - Bicek, Chovan, Lapšanský - Bondra, Suja, Bartánus