Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Koštrna a Šafranko prišli na zraz so zdravotnými problémami

Na snímke slovenskí futbaloví reprezentanti sprava Pavol Šafranko, Róbert Boženík a Lukáš Haraslín sa usmievajú na tlačovej konferencii počas zrazu pred kvalifikáciou EURO 2020 v Šamoríne 6. októbra 2019. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Tréner slovenskej reprezentácie Pavel Hapal sa na nedeľnom zraze pred októbrovým dvojzápasom s Walesom a Paraguajom musel zaoberať menšími zdravotnými problémami dvoch futbalistov.

Šamorín 6. októbra (TASR) - Tréner slovenskej reprezentácie Pavel Hapal sa na nedeľnom zraze pred októbrovým dvojzápasom s Walesom (Trnava, 10. októbra, 20.45) a Paraguajom (Bratislava, 13. októbra, 20.45) musel zaoberať menšími zdravotnými problémami dvoch futbalistov. Trápia obrancu Kristiána Koštrnu a útočníka Pavla Šafranka, český kouč však dúfa, že obaja sa stihnú do štvrtka zotaviť.

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Pavel Hapal počas tlačovej konferencie pred kvalifikáciou EURO 2020 v Šamoríne 6. októbra 2019.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Dvadsaťpäťročný Koštrna si premiérovú pozvánku do národného A-tímu vyslúžil výkonmi na klubovej úrovni, ale v sobotu chýbal v zostave FC DAC 1904 Dunajská Streda.

"V nedeľu išiel na vyšetrenie s lýtkom, v zápase nehral, lebo nechcel ísť do rizika. Uvidíme po vyšetrení, informácie budem mať asi až večer. Problém mal aj Pavol Šafranko, ktorý utrpel menší výron členka, ale veríme, že to bude tiež v poriadku," informoval na tlačovej konferencii Hapal, ktorého naopak potešil stav pravého obrancu Petra Pekaríka: "Síce neodohral duel, pretože klub ho nechcel poslať do majstrovského súboja, no namiesto toho absolvoval zápasový tréning, prišiel úplne v pohode a cíti sa zdravo. Celkovo je momentálny zdravotný stav mužstva fajn. Hráme už vo štvrtok a tesne pred zrazom by som si vedel predstaviť, keby hráči cez víkend nenastúpili v kluboch, aby boli oddýchnutí pred dôležitým duelom s Walesom." Hapalovi sa počas nedele hlásilo 14 z 26 nominovaných zverencov.



Z pohľadu výsledku sa pozornosť sústredí na úvodné stretnutie októbrového asociačného termínu. Slováci privítajú v E-skupine kvalifikácie budúcoročných majstrovstiev Európy Walesanov a na trnavskom Štadióne Antona Malatinského sa im pokúsia odplatiť marcovú prehru z Cardiffu.

Hapal nebude mať pre trest k dispozícii stopéra Denisa Vavra. "Je to jeden z kľúčových postov, bude podstatné nahradiť Vavra pri jeho výpadku. Bude to post za post a verím, že sa rozhodneme dobre. Máme pred sebou ešte tri kvalifikačné zápasy a každý z nich bude dôležitý. Pre nás bude zápas roka možno až ten posledný s Azerbajdžanom, ktorý tiež nebude jednoduchý."



Vavro sa vráti do kádra na prípravný súboj s Paraguajom, ktorý je na programe o tri dni neskôr na bratislavskom Tehelnom poli. To už budú vo výbere aj ďalší náhradníci Martin Škrtel, Tomáš Hubočan a Adam Nemec, trio sa o týždeň rozlúči s najcennejším dresom.



Proti Walesu budú všetci traja ešte v hľadisku, ktoré napokon zaplnia priaznivci: "Pripoja sa k nám po zápase, určite budú s nami. Chceme sa rehabilitovať pred našimi divákmi. Dúfam, že mužstvo bude pokračovať v dobrej reakcii z Maďarska. Veľmi radi hráme pred našimi fanúšikmi, po prehre s Chorvátskom zavládlo sklamanie. Musíme podať úplne iný výkon ako proti Chorvátsku a sme radi, že nám pomôže otvorený štadión. Prídu fanúšikovia, hráme pre nich."



Peter Pekarík odohral v tejto sezóne jediné stretnutie za rezervu Herthy Berlín, no tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Pavel Hapal neváhal s jeho zaradením do nominácie. Na stálicu pravého kraja defenzívy sa bude spoliehať aj v októbrovom domácom súboji kvalifikácie ME 2020 proti Walesu.

Tridsaťdvaročný Pekarík chýbal v septembrovom dvojzápase s Chorvátskom a Maďarskom pre problémy s lýtkom, ktoré by už mali byť zažehnané. "Momentálne sa cítim veľmi dobre, 2,5 týždňa som v bežeckom tréningu a uplynulý týždeň som už absolvoval kompletný s mužstvom. Cez víkend som si pridával navyše s kondičným trénerom, takže svalové zranenie je preč. Všetko drží, ako má, verím, že to tak zostane," povedal slovenský obranca na nedeľnom zraze v Šamoríne.

Na snímke slovenský futbalový reprezentant Peter Pekarík odpovedá na otázky novinárov na tlačovej konferencii počas zrazu pred kvalifikáciou EURO 2020 v Šamoríne 6. októbra 2019.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Absenciu zápasovej praxe si uvedomuje, ale nepovažuje ju za prekážku: "Teším sa z dôvery trénera, vždy keď dostanem príležitosť, snažím sa ju splatiť. Pokiaľ ju dostanem aj teraz, určite urobím maximum, aby som ju splatil opäť. Samozrejme, je iné trénovať a hrať. V uplynulom období ma brzdili zranenia, pre ktoré som sa nemohol pobiť o moju pozíciu v klube. Veľmi si prajem, aby už všetko bolo za mnou a aby som sa mohol sústrediť na futbal. V minulosti som tiež prišiel na zraz po tom, ako som toho v klube neodohral veľa, a v reprezentačnom zápase bolo všetko v poriadku. Verím, že tak to bude aj tentoraz."

Slováci prehrali v marci na pôde Walesu 0:1, podľahli mu aj na záverečnom turnaji EURO 2016 (1:2) a v trnavskom dueli kvalifikácie ME 2008 (2:5). "Čaká na nás veľmi nepríjemný súper, predchádzajúce výsledky s ním neboli príliš priaznivé. Chceme zlomiť túto sériu a dúfam, že sa nám to podarí pred domácim publikom. Zdobí nás, keď sme silní na lopte, každý hráč sa musí stopercentne koncentrovať. Naozaj rozhodujú maličkosti a niekedy to je aj o koncentrácii. Snáď budeme optimálne nastavení a podáme výkon, čo bude stačiť na tri body," dodal Pekarík, ktorý zdôraznil, že Wales nie je len o Garethovi Baleovi: "Majú veľmi šikovných futbalistov. Netreba spomínať len individuality, mužstvo je poskladané prevažne z hráčov anglickej ligy a to hovorí za všetko."