Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Kouč Zvolena Oremus po postupe do semifinále vyzdvihol aj Bystričanov

Na snímke zľava Kyle Osterberg (Zvolen) a Gilbert Gábor (Banská Bystrica) v piatom zápase štvrťfinále play off Tipos extraligy v hokeji HKM Zvolen - HC ‘05 Banská Bystrica vo Zvolene 1. apríla 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Banskobystričania končia sezónu prvého apríla. Nechceli pripustiť tento scenár, avšak s početnými absenciami nestačili so silami na majstrovský Zvolen.

Zvolen 2. apríla (TASR) – Hokejisti Zvolena sa stali po bratislavskom Slovane druhými semifinalistami Kaufland play off Tipos extraligy. V piatok večer zdolali v piatom zápase štvrťfinále Banskú Bystricu na domácom ľade 3:2 po predĺžení, sériu vyhrali 4:1, pričom ich tréner Peter Oremus okrem radosti z postupu vyzdvihol aj výkon súpera.

"Séria s Banskou Bystricou bola náročná. Oba tímy hrali veľmi dobrý hokej. Diváci na štadiónoch si prišli na svoje. Chlapcom na oboch stranách nie je čo vyčítať, pre postup urobili maximum. Mňa teší, že sme súpera zdolali. Banská Bystrica má dobrý mančaft. Stačí si pozrieť ich mená, hrajú fyzický hokej. Hlavne na konci základnej časti to potvrdili, víťazstvo nad nimi je pre nás dôležité," uviedol po víťaznom zápase tréner Zvolena Peter Oremus, pričom vyzdvihol výkon svojho mužstva predovšetkým v predĺžení: "V závere zápasu a od prvej minúty predĺženia sme boli lepší. Gól visel na vlásku. V predĺžení bolo riziko, že môžeme prepadnúť, ale v každom striedaní sme mali šancu a gól padol napokon v pravú chvíľu."

Banskobystričania končia sezónu prvého apríla. Nechceli pripustiť tento scenár, avšak s početnými absenciami nestačili so silami na majstrovský Zvolen. V piatok tréner Antti Karhula točil od začiatku iba tri formácie. Po prehre neskrýval sklamanie: "Chceli sme vo Zvolene vyhrať a doniesť túto sériu ešte domov. Na ničom inom nezáležalo. Boli sme blízko, hráči nechali na ľade všetko. Cítime smútok a sklamanie. Som však hrdý na chlapcov, v posledných zápasoch síce ťahali za kratší koniec, no odovzdali zo seba všetko. Snažili sme sa, tlačili sme sa za gólmi. Teraz je to pre nás ťažké, ale je to tak, ako to je. O tomto je šport, raz ste hore, raz dole. Musíme sa z toho dostať. Chcem zagratulovať aj súperovi. Vo všetkých zápasoch hrali zvolenskí hokejisti dobre. Ak zvíťazíte v sérii 4:1, zaslúžene postupujete."

Karhula sa po poslednom zápase sezóny vyjadril aj k svojej budúcnosti pri tíme Banskej Bystrice: "O svojej budúcnosti momentálne nič neviem. Nasledujúci týždeň sa o tom budeme rozprávať. Odkedy som však do tohto mužstva prišiel, veľmi sa mi páčila práca s týmito hráčmi. Stále mali otvorené oči a chceli sa učiť nové veci. Veľmi som si užíval každý deň, niekedy sme hrali veľmi dobrý hokej."

Na snímke zľava Nick Saracino (Zvolen) a Ivan Ďatelinka (Banská Bystrica) v piatom zápase štvrťfinále play off Tipos extraligy v hokeji HKM Zvolen - HC ‘05 Banská Bystrica vo Zvolene 1. apríla 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Zvolenský kapitán Puliš: Bystričanom sme nedarovali kúsok ľadu


Hokejisti Zvolena sa tešia z postupu do semifinále Kaufland play off Tipos extraligy. Štvrťfinálovú sériu s Banskou Bystricou zvládli, na zápasy ju vyhrali 4:1, pričom piaty duel doma v piatok večer zlomili na svoju stranu až v predĺžení po výsledku 3:2.

Veľký podiel mal na tom aj zvolenský kapitán Radovan Puliš, ktorý po stretnutí novinárom na brífingu prezradil: "Tlačil som sa viackrát do bránky. Vedel som, že bystrickí obrancovia majú už toho viac než dosť. Veril som si, cítil som sa silný na nohách a chcel som to ja zakončovať. Skúšal som to tam dvakrát pretlačiť, našťastie prišiel Nick Saracino a dal gól, z čoho sa veľmi teším."

Víťazný gól Saracina ukončil piaty štvrťfinálový zápas v 76. minúte. Zvolenčania v ňom mali navrch až od tretej tretiny, ale do šancí sa dostávali ťažšie a v predĺžení ich nepremieňali. Napokon sa im podarilo postúpiť do semifinále a zostávajú tak v hre o obhajobu titulu. "Vo štvrťfinále sme hrali to, čo sme mali hrať, okrem možno druhého zápasu série. Zaslúžene sme postúpili. Všetky zápasy boli ťažké, pretože Banská Bystrica hrala húževnate. Chalani bojovali, siahli si na dno síl, takisto ako my. Táto séria mala výborný nádych a fanúšikom sa musela páčiť, nám obzvlášť, keďže sme postúpili. Škoda len zranení Jedličku a Kriegera, no musíme bojovať aj za nich. Dreli sme, prijali sme tvrdú hru Banskej Bystrice od prvého vzájomného merania síl a hrali sme to už aj my. Súboje sme dohrávali, tam sa to lámalo, že sme Bystričanov dobre napádali a nedarovali sme im kúsok ľadu. Preto sme aj zvíťazili," hodnotil celú sériu s Banskobystričanmi 30-ročný Puliš.

Hokejisti úradujúceho majstra sa mohli vo štvrťfinále opierať aj o skúsenosti 31-ročného útočníka Mareka Viedenského, ktorý okúsil AHL i KHL a na konte má aj takmer 70 zápasov v drese slovenskej reprezentácie. Zápolenia s Banskou Bystricou si vychutnal a hodnotil ich kladne: "Bolo to náročné, ale po našom vyrovnávajúcom góle v piatom zápase sme všetci hráči získali energiu. Najmä tretia tretina a samozrejme i predĺženie boli v našej réžii. Postup sme si zaslúžili. Banskej Bystrici však tiež patrí veľká poklona, boli to pre nás veľmi ťažké zápasy. Ja verím, že teraz si dobre oddýchneme a táto víťazná séria nás nakopne do ďalších bojov."

Na snímke radosť fanúšikov HKM Zvolen z postupu do semifinále po víťazstve v piatom zápase štvrťfinále play off Tipos extraligy v hokeji HKM Zvolen - HC ‘05 Banská Bystrica vo Zvolene 1. apríla 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bystrica skončila, podľa Kabáča bol kľúčový tretí štvrťfinálový duel


Hokejisti Banskej Bystrice majú po sezóne. V Tipos extralige skončili na siedmom mieste. Rozhodla o tom piatková prehra na ľade Zvolena 2:3 pp v piatom štvrťfinálovom stretnutí play off.

"Barani" spod Urpína inkasovali gól počas prvého predĺženia v 76. minúte, po ktorom sa tešil z postupu ich sused a rival. Celkovo vyhrali zvolenskí hokejisti sériu 4:1 na zápasy. "Gratulujem súperovi k postupu. Musím povedať, že každý jeden chalan nechal na ľade všetko, a som na všetkých spoluhráčov pyšný, ako odohrali tento zápas. Vedeli sme, že táto séria so Zvolenom nebude ľahká a že sa môže skončiť všelijako. Žiaľ, skončilo sa to tým, že sme skončili. Ovplyvnili nás aj početné zranenia, ale chalani nechali v tomto piatom zápase na ľade všetko, za čo im patrí veľká vďaka. Zvolenu sme to nedarovali len tak, musel si to vybojovať. Za to skladám klobúk dole pred všetkými," vyjadril sa po piatkovej prehre kapitán Banskej Bystrice Ivan Ďatelinka a na margo skončenej sezóny poznamenal: "Ešte v decembri sme boli niekde na 11. mieste. Spravili sme však v kabíne veľký progres. Záver sezóny sme mali celkom fajn, stále sme sa posúvali a to nás robilo silnejšími."

Tridsaťdeväťročný bek odohral za Banskú Bystricu siedmu sezónu. Či si dres "baranov" s kapitánskym céčkom oblečie aj v budúcej, nevedno. "Ohľadne mojej kariéry nechcem nič vravieť, všetko sa mi ženie hlavou. Neviem, uvidím, musím všetko zvážiť, prebrať plusy a mínusy," uzavrel Ďatelinka.

Sklamanie po prehratej štvrťfinálovej sérii neskrýval ani banskobystrický útočník Michal Kabáč: "Prevláda sklamanie. Vydali sme na zvolenskom ľade zo seba maximum. Robili sme, čo sa len dalo. Chceli sme túto sériu potiahnuť čo najdlhšie, nepodarilo sa to. Veľa však k tomu nechýbalo. Vraveli sme si, že necháme na ľade všetko, aby sme ešte doma mohli hrať pred fanúšikmi. Zvolen mal v predĺžení viac síl a podarilo sa mu streliť gól. Nám chýbalo veľa hráčov. Bola na nás badateľná únava. Napriek tomu sme boli dobrým súperom Zvolena, potrápili sme ho. A to aj v predchádzajúcich stretnutiach. Ukázali sme charakter."

Banskobystričania po prehre v prvom zápase série dokázali na ľade Zvolena druhý duel vyhrať a v domácom treťom mali navrch. Nevyužili však mnoho šancí a prehrali. Následne vo štvrtom zápase herne zaostali a v piatom už nemali dostatok síl najmä v predĺžení. "Rozhodujúci bol asi tretí zápas tejto série. V ňom sme mali navrch, no bohužiaľ, prehrali sme. Rozhodujúce bolo i to, že sme nedávali v tejto sérii veľ gólov. Myslím si, že najviac sme dali dva v zápase, to je málo. Škoda, že sme vo štvrtom stretnutí nenadviazali na výkon z tretieho a vybuchli sme v prvej tretine. Kľúčový bol teda ten tretí duel," zamyslel sa 26-ročný Kabáč a k účinkovaniu "baranov" v ročníku dodal: "Začiatok bol pre nás ťažký. Do decembra sme sa bili o jedenástu priečku, nakoniec nechýbalo veľa a mohli sme byť na šiestom mieste. Chýbal nám vždy jeden krôčik a všetko mohlo byť inak. O tom je tiež šport."