Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Kovaľčuk je v Petrohrade na vedľajšej koľaji, hrozí návratom do NHL

Na archívnej snímke Iľja Kovaľčuk Foto: TASR/Martin Baumann

Vedenie SKA Petrohrad ho na začiatku minulého týždňa vyradilo z kádra a skúsený krídelník tak stále nehrá. Klub mu nariadil trénovať iba individuálne a navyše ho zbavil kapitánskeho céčka.

Petrohrad 29. februára (TASR) - Elitný ruský hokejista Iľja Kovaľčuk možno odíde z KHL a vráti sa do zámorskej NHL. Vedenie SKA Petrohrad ho na začiatku minulého týždňa vyradilo z kádra a skúsený krídelník tak stále nehrá. Klub mu nariadil trénovať iba individuálne a navyše ho zbavil kapitánskeho céčka.

Petrohrad začal play off prehrou 2:3 po predĺžení s Lokomotivom Jaroslavľ, pričom Kovaľčuk sa výrazne podpísal pod druhý gól súpera, keď stratil puk a potom veľmi nedôsledne bránil. Tréner Sergej Zubov sa s ním "nemaznal" a vyradil renomovaného kanoniera z kádra. Výkony a prístup štedro plateného hráča ho pravdepodobne iritovali už dlhší čas a ďalšiu zbytočnú chybu nezniesol. Kovaľčuk tak do ďalšieho stretnutia nenastúpil a odvážne rozhodnutie trénera sa vyplatilo, keď Petrohrad v ďalších dueloch vyhral 5:3 a 3:0. Slávny útočník po následnom zbavení funkcie kapitána podľa ruských médií odkázal vedeniu SKA, že pokiaľ ho do dvoch dní nevrátia do zostavy, odíde do Ameriky. Šéfovia sa však jeho varovania nezľakli, Zubov Kovaľčuka opäť nenasadil a Petrohrad aj bez neho pridal ďalšie víťazstvo.

Kovaľčuk by KHL mohol opustiť bez problémov, keďže v zmluve má údajne klauzulu, ktorá mu umožňuje kedykoľvek odísť, respektíve vypovedať kontrakt. Pravidlá KHL sa teda na neho nevzťahujú. Komplikovanejší by bol návrat do NHL, ktorú opustil v roku 2013 po dobrovoľnom odstúpení od zmluvy s New Jersey. Podľa zástupcu komisára profiligy Billa Dalyho existuje niekoľko variant, na základe ktorých by 32-ročný Rus mohol opäť hrať v NHL. "Ale pokiaľ on nevyjadrí túžbu hrať a nepodpíše zmluvu, tak nemá cenu hovoriť, aké pravidlo by sme v jeho prípade aplikovali. Na druhej strane treba povedať, že hráčske práva na neho stále vlastnia Devils," povedal Daly podľa nj.com.

Ak by chcel Kovaľčuk do NHL zamieriť už v lete, muselo by všetkých 30 profiligových klubov súhlasiť, aby bol zaradený na zoznam voľných hráčov. Pokiaľ by na rok vypadol z profihokeja, stačil by potom súhlas jeho bývalého zamestnávateľa z New Jersey.