Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Kowalczyková má švrtý veľký glóbus, Procházková nepostúpila

Justyna Kowalczyková Foto: TASR/AP Photo

Procházková nenadviazala v Drammene na svoje víkendové pódiové umiestnenie zo šprintu voľne Lahti, keď v kvalifikácii obsadila nepostupové 44. miesto so stratou 14,72 sekundy na Fínku Malvalehtovú.

Drammen 13. marca (TASR) - Poľka Justyna Kowalczyková sa štvrtýkrát v kariére stala celkovou víťazkou Svetového pohára v behu na lyžiach. Suverenitu v tejto zime potvrdila triumfom v stredajšom šprinte klasickou technikou v nórskom Drammene, po ktorom má na čele generálnej klasifikácie nedostihnuteľný náskok. Slovenka Alena Procházková neuspela v kvalifikácii, medzi mužmi dominoval Nór Petter Northug pred Kazachom Alexejom Poltoraninom.

Podujatie v centre mesta Drammen vynechala priebežne druhá žena SP Therese Johaugová z Nórska i jej chorá krajanka Marit Björgenová. Kowalczyková vo finále zdolala vo finiši Nórku Heidi Wengovú, tretia skončila ďalšia domáca reprezentantka Ingvild Flugstad Östbergová. "Vyhovovalo mi, že hneď po štarte nasledovalo stúpanie, pretože som plánovala byť od začiatku na čele. A vyšlo to," tešila sa po finálovom behu Poľka.

Kowalczyková predtým ovládla Svetový pohár v rokoch 2009 až 2011, štvrtým triumfom sa vyrovnala slávnej nórskej bežkyni Bente Skariovej. Úspešnejšia je už iba legendárna Ruska Jelena Välbeová s piatimi víťazstvami v prestížnom seriáli. "Som šťastná, ale ešte sa chcem sústrediť na zostávajúce preteky sezóny," dodala poľská kráľovná bielej stopy.

Procházková nenadviazala v Drammene na svoje víkendové pódiové umiestnenie zo šprintu voľne Lahti, keď v kvalifikácii obsadila nepostupové 44. miesto so stratou 14,72 sekundy na Fínku Monu-Lisu Malvalehtovú. Na elitnú tridsiatku a prienik do vyraďovacích bojov stratila zverenka trénera Jána Valušku takmer tri sekundy.

Northug si finálovým víťazstvom na 1,3 km dlhej trati udržal šancu na celkový triumf vo Svetovom pohári. Využil neúčasť lídra seriálu Švajčiara Daria Colognu a pred záverečnými piatimi pretekmi na neho stráca v celkovom poradí už iba 23 bodov.

SP v behu na lyžiach - šprint klasickou technikou v Drammene:

muži - finále: 1. Petter Northug (Nór.) 2:45,0 min, 2. Alexej Poltoranin (Kaz.) +2,1, 3. Nikita Krjukov (Rus.) +4,9, 4. John Kristian Dahl (Nór.) +6,2, 5. Öystein Pettersen (Nór.) +7,7, 6. Gianluca Cologna (Švajč.) +11,9



ženy - finále: 1. Justyna Kowalczyková (Poľ.) 3:14,3 min, 2. Heidi Wengová (Nór.) +0,9, 3. Ingvild Flugstad Östbergová (Nór.) +2,0, 4. Jevgenija Šapovalovová (Rus.) +4,5, 5. Kikkan Randallová (USA) +4,7, 6. Mona-Lisa Malvalehtová (Fín.) +8,8,... 44. Alena PROCHÁZKOVÁ (SR) nepostúpila z kvalifikácie

poradie v SP (26 z 31): 1. Kowalczyková 1778 b., 2. Therese Johaugová (Nór.) 1097, 3. Randallová 1054, 4. Kristin Störmer Steiraová (Nór.) 929, 5. Anne Kyllönenová (Fín.) 849, 6. Wengová 833,... 50. PROCHÁZKOVÁ 96