Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Slovenskí futbalisti vyhrali v príprave nad Gruzínskom 3:1

Druhý zľava Adam Zreľák (Slovensko) sa raduje z gólu na 3:0 so spoluhráčom Korelom Salátom (vpravo) počas prípravného futbalového zápasu medzi Slovenskom a Gruzínskom pred ME vo Francúzsku, 27. mája 2016 v rakúskom Welse. Foto: TASR/Michal Svítok
Sprava Adam Zreľák (Slovensko) a Solomon Kvirkvelia (Gruzínsko) počas prípravného futbalového zápasu medzi Slovenskom a Gruzínskom pred ME vo Francúzsku, 27. mája 2016 v rakúskom Welse. Foto: TASR/Michal Svítok

Dva góly slovenského tímu strelil Adam Nemec.

Wels 27. mája (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v piatok v rakúskom Welse nad Gruzínskom 3:1 po dvoch góloch Adama Nemca a jednom Adama Zreľáka. Pre zverencov trénera Jána Kozáka to bola prvá z troch prípravných konfrontácií pred EURO vo Francúzsku. V nedeľu 29. mája ich čakajú v Augsburgu majstri sveta Nemci, v sobotu 4. júna potom v generálke na šampionát v Trnave Severní Íri. Medzitým kouč SR oznámi konečnú nomináciu na turnaj (30. mája v Senci).

Mladíci v zostave

Keďže Kozák do základnej zostavy nasadil najmä mladíkov, neprišlo ani ku očakávanej konfrontácii otca so synom, resp. trénera Gruzíncov Vladimíra Weissa staršieho s Vladimírom Weissom mladším. "Silnejšia" zostava s kapitánom Martinom Škrtelom či špílmachrom Marekom Hamšíkom by mala nastúpiť až v nedeľu.

Slovenskí futbalisti dole zľava, Marek Hamšík, Vladimír Weiss ml., brankár Matúš Kozáčik, Ján Ďurica a Martin Škrtel na tribúne počas prípravného futbalového zápasu medzi Slovenskom a Gruzínskom pred ME vo Francúzsku, 27. mája 2016 v rakúskom Welse.
Foto: TASR/Michal Svítok


Debutanti

Debut v najcennejšom drese zaznamenali obranca Milan Škriniar a stredopoliar Matúš Bero. Kapitánsku pásku mal na ruke skúsený brankár Ján Mucha, ktorý ju po vystriedaní Jánom Novotom v 62. minúte odovzdal Viktorovi Pečovskému. Pre Slovákov to bol tretí oficiálny zápas v roku 2016, predtým v dueloch s Lotyšskom a v Írsku uhrali remízy 0:0, resp. 2:2. V reprezentačnom tíme nováčika na ME už je naspäť aj Miroslav Stoch, ktorý sa po smutnej udalosti v rodine v piatok opäť pridal k spoluhráčom na sústredení v Rakúsku.

Slovenskí futbalisti pózujú pred prípravným futbalovým zápasom medzi Slovenskom a Gruzínskom pred ME vo Francúzsku, 27. mája 2016 v rakúskom Welse. Dolný rad zľava Lukáš Tesák, Adam Zreľák, Milan Škriniar, Erik Sabo a Viktor Pečovský. Horný rad zľava Matúš Bero, Kornel Saláta, Ján Greguš, Norbert Gyömbér, Adam Nemec a brankár Ján Mucha.
Foto: TASR/Michal Svítok


Dvojgólový Nemec

Slováci sa zoznamovali s krásnym trávnikom na útulnom novom štadióniku miestneho štvrtoligistu FC Wels asi štyri minútky, potom predviedli prvú ucelenú akciu a z prvej strely v zápase otvorili skóre. Bero pekne vysunul Nemca, ktorý rutinérsky vedľa gruzínskeho brankára nezaváhal. Prekvapujúco to bolo zo strany favorita v prvom polčase všetko, hco loptu mal v držaní viac a viac sa hralo aj na polke Gruzíncov. Hra mala vlažné tempo, hráči akoby sa báli zranení a nebojovali naplno o miestenky na šampionát. V závere polčasu to vyprovokovalo aj trénera Kozáka, ktorý vyšiel ku čiare a hlasno zverencom udeľoval pokyny. Hra mala na oboch stranách dosť nepresností, hoci oveľa viac chybovali Gruzínci. Za zmienku stáli len strela Saba v 38. minúte, ktorú gólman outsidera vyrazil, resp. v 44. minúte strela Bera nad. Hráči kouča Vladimíra Weissa mali jeden náznak, v 9. minúte po chybe Greguša vnikal do otvoreného priestoru Qazaišvili, ale slovenská obrana na dvakrát jeho aktivitu zblokovala na roh.

Adam Nemec (Slovensko) sa rdauje z gólu na 2:0 počas prípravného futbalového zápasu medzi Slovenskom a Gruzínskom pred ME vo Francúzsku, 27. mája 2016 v rakúskom Welse.
Foto: TASR/Michal Svítok


Gruzínci naskočili do druhého dejstva aktívnejšie. V 54. minúte tesne minul z priameho kopu z ideálnej parkety asi z 20 metrov Okriašvili. Slováci ale odpovedali opäť gólovo, v 56. minúte pekne nacentroval do šestnástky Tesák a hlavička Nemca bola perfektne umiestnená do pravého horného rohu bránky. Gruzínci ale stále hrozili, v 63. minúte striedajúci Novota len pár sekúnd po príchode na ihrisko vyrazil nebezpečný pokus Okriašviliho a ďalšia strela Kvilitaiau bola nepresná. V 70. minúte už na 3:0 zvýšil Adam Zreľák, ktorý z priameho kopu z uhla nachytal zatočenou loptou brankára Revišviliho. Gruzínci okamžite zareagovali, stredom prešiel Kenia a klasickým "špicákom" k tyči prekonal Novotu. Skóre sa už nezmenilo, hoci v 87. minúte vyzval Novotu k dobrému zákroku Kašia.

Kozák mal výhrady k druhému polčasu

Tréner nováčika na EURO Ján Kozák bol po výhre 3:1 s výkonom zostavy, v ktorej chýbali Martin Škrtel, Marek Hamšík, Juraj Kucka, Vladimír Weiss ml. či Ján Ďurica a Matúš Kozáčik spokojný.

Hralo sa pomerne v teplom počasí (26 stupňov Celzia) a na tempe to bolo poznať. Zrejme aj v hráčoch bola obava nezraniť sa pred finálovým turnajom ME. Kozákovi sa pozdával prvý polčas, v ktorom už v 5. minúte otvoril skóre Adam Nemec po peknej prihrávke od debutanta v reprezentačnom drese Matúša Bera. V druhom sa viac do hry dostali aj gruzínski zverenci bývalého kouča SR Vladimíra Weissa staršieho. "Prvý polčas až na malé nedostatky v krídelných priestoroch, kde sa nám súper dva-trikrát dostal za chrbát, sme boli dobre pripravení na súpera. Vedeli sme čo hrajú a čo budú hrať. Dobrá bola kontrola lopty aj prechodová fáza. V druhom polčase sme už nemali takú kontrolu nad hrou ako by som si predstavoval. Ale aj oni majú dobrú kvalitu a v budúcnosti dosiahnu dobré výsledky," hodnotil v mixzóne duel tréner SR.

Ten pošle ostrieľaných harcovníkov až do nedeľňajšieho druhého prípravného zápasu na pôde úradujúcich majstrov sveta Nemcov v Augsburgu (17.45 hod.). V piatok nasadil do hry aj trio mladíkov z výberu do 21-rokov Milana Škriniara, Bera a Adama Zreľáka. Práve Zreľák si v jeho druhom repreštarte otvoril gólový účet. Kozák však po zápase nechcel výkony jednotlivých hráčov hodnotiť, resp. naznačiť, či ho niekto aj z ďalších hráčov presvedčil o oprávnenosti prieniku do konečnej 23-člennej nominácie na EURO. "Teraz krátko po zápase nerád by som hneď hodnotil jednotlivcov. Futbal je kolektívna hra. Niekomu sa darilo viac, niekomu menej. Ale podali dobré výkony," vysvetlil.

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák (vpravo) a tréner gruzínskej futbalovej reprezentácie Vladimír Weiss st. v rozhovore pred prípravným futbalovým zápasom medzi Slovenskom a Gruzínskom pred ME vo Francúzsku, 27. mája 2016 v rakúskom Welse.
Foto: TASR/Michal Svítok

prípravný zápas:

Slovensko - Gruzínsko 3:1 (1:0)


Góly: 5. a 56. Nemec, 70. Zreľák - 71. Kenia, rozhodoval: Drachta (Rak.), 782 divákov.

zostavy a striedania:

Slovensko: Mucha (62. Novota) - Gyömbér, Saláta, Škriniar, Tesák - Pečovský, Greguš (86. Švento) - Sabo (66. Šesták), Bero (79. Hrošovský), Zreľák - Nemec (70. Ďuriš)

Gruzínsko: Revišvili - Kakabadze, Kvirkvelia, Kašia, Navaloski (65. Dvali) - Kvekveskiri, Čanturišvili (46. Amisulašvili) - Qazaišvili (78. Jigauri), Kobachidze (46. Kvilitaia), Okriašvili - Mčedlidze (46. Kenia)

Hlasy po zápase:

Ján Kozák, tréner SR: "Výsledkovo je to super. Herne prvý polčas v poriadku, druhý slabší. Rozmýšľal som už pred týmto zápasom, ako to bude v Nemecku. Tam dostanú šancu ďalší. Teraz som chcel dať šancu chlapcom v dlhšom časovom úseku. Aby sme všetci zistili ako sme na tom. Mladí chlapci sú tu, ukázali sa. Ale som už dosť starý na to aby som povedal, že mi zamotali hlavu".



Vladimír Weiss, tréner Gruzínska: "Z našej strany zlý zápas. Slováci nás prehrali fyzicky. Sú lepšie pripravení ako my. Boli organizovanejší v prvej časti hry, v polke som prestriedal, prišlo viac agresivity v strede poľa. Dostali sme lacné góly. Hoci Adam dal krásny druhý gól, ten tretí bol smiešny z našej strany, nepokryli sme tyč a ani brankár nereagoval. Snaha bola, ale to na veľký futbal nestačí. Na to nás ale angažovali, aby sme pracovali".



Adam Zreľák, autor gólu SR: "Mali sme štandardku a tie som mal zahrávať ja. Zakričal som na Kornela, aby išiel na prednú tyč a napálil som to tam. Kornel to netrafil, zmiatol obrancu i brankára a padlo to dnu. Som rád."



Adam Nemec, autor dvoch gólov SR: "Nastúpili sme prvýkrát v takejto zostave, nebolo to jednoduché. Pár akcií bolo podarených. Od Bera som dostal výbornú prihrávku. Už predtým mi tam dával dobrú prihrávku, to tam ešte nepadlo. Potom to už vyšlo".
.



Slovenský brankár Matúš Kozáčik (druhý vpravo) strieda Jána Muchu (vpravo) počas prípravného futbalového zápasu medzi Slovenskom a Gruzínskom pred ME vo Francúzsku, 27. mája 2016 v rakúskom Welse.
Foto: TASR/Michal Svítok


Slovenskí fanúšikovia počas prípravného futbalového zápasu medzi Slovenskom a Gruzínskom pred ME vo Francúzsku, 27. mája 2016 v rakúskom Welse
Foto: TASR/Michal Svítok


Sprava Lukáš Tesák (Slovensko) a Vachtang Čanturišvili (Gruzínsko) počas prípravného futbalového zápasu medzi Slovenskom a Gruzínskom pred ME vo Francúzsku, 27. mája 2016 v rakúskom Welse.
Foto: TASR/Michal Svítok


Tréner gruzínskej futbalovej reprezentácie Vladimír Weiss st. počas prípravného futbalového zápasu medzi Slovenskom a Gruzínskom pred ME vo Francúzsku, 27. mája 2016 v rakúskom Welse.
Foto: TASR/Michal Svítok


Zľava Adam Nemec (Slovensko) a Otar Kakabadze (Gruzínsko) počas prípravného futbalového zápasu medzi Slovenskom a Gruzínskom pred ME vo Francúzsku, 27. mája 2016 v rakúskom Welse.
Foto: TASR/Michal Svítok