Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Kozák prehru s Nemeckom rešpektuje a tvrdí, že mu otvorila oči

Na snímke tréner Ján Kozák (Slovensko) počas osemfinále majstrovstiev Európy vo futbale medzi Nemeckom a Slovenskom 26. júna 2016 vo francúzskom Lille. Foto: TASR/Michal Svítok

Kozák hodnotí osemfinále na ME ako úspech. Zápas ovplyvnil rýchly gól úradujúcich majstrov sveta.

Lille 26. júna (TASR) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák po osemfinálovej prehre na EURO 2016 s Nemeckom (0:3) v Lille športovo uznal kvalitu favorizovaného oponenta. Prehru označil za zaslúženú, rešpektuje ju a na pozápasovej tlačovej konferencii tiež uviedol, že mu otvorila oči. Slovensko potrebuje generačnú výmenu, uviedol na záver stretnutia s médiami.

Výber kouča Joachima Löwa postúpil do štvrťfinále úplne zaslúžene. Kozák ocenil jeho silu: "Mužstvo Nemecka sa v skupine ťažko rozbiehalo, ale už posledný zápas so Severným Írskom ukázal, že išlo hore. Vytvorili si tam osem či deväť čistých šancí. Aj dnes od úvodných sekúnd podali koncentrovaný výkon. Dokázali, že sú turnajové mužstvo. Pomohol im gól v úvode a tým pádom mali priebeh duelu pod kontrolou. Hrali sme proti niekomu, kto je silnejší. A ja silnejšieho rešpektujem. Hráči si siahli na dno síl, ale prevaha Nemcov sa jasne prejavila."



Zápas ovplyvnil rýchly gól úradujúcich majstrov sveta. "Prvý gól bol výsledkom hry do toho okamihu. Boli sme rozťahaní, dali sme im veľa priestoru na kombináciu. A Nemci to využili," povedal 62-ročný kouč debutanta na turnaji a pokračoval: "My sme hrali trochu ustráchane, to svojim spôsobom rozhodlo. Ale oni nastúpili úplne sústredení a takí boli počas celého zápasu. Počas celého zápasu dominovali, dalo sa s tým ťažko niečo robiť."

Očakávaný duel nezastihol všetkých "sokolov" v optimálnej forme. Zápas sa lámal aj pri druhom góle, ktorý padol krátko pred prestávkou: "Viacerí hráči nerobili to, čo mali. Keď nie sme kompaktní a vypadnú dvaja - traja hráči, ktorí nie sú úplne koncentrovaní a nerobia čo majú, proti takému mužstvu nie je žiadna šanca," skonštatoval Kozák, ktorý rezolútne odmietol, že by sa na výsledku podpísal zdravotné problémy tímu pred zápasom: "To nebol problém."

Prečítajte si tiež:
ONLINE:Slovensko na EURO 2016 končí. V osemfinále neprešlo cez Nemecko


Kozák hodnotí osemfinále na ME ako úspech. "Každá prehra bolí, či s takým alebo takým mužstvom. Ale po prvej nešťastnej prehre s Walesom sme vyhrali s Ruskom a zvládli zápas s Anglickom a postúpili. Stálo to strašne veľa síl. A mali sme možnosť s hrať s majstrom sveta. Zmerali sme si sily s Nemeckom dvakrát v priebehu necelého mesiaca a dosiahli jedno víťazstvo a jednu prehru. To je dobrá bilancia."

Na konci tlačovky dostal Kozák otázky, či ho aj niečo v súboji potešilo a či sa optimizmom pozerá na budúcnosť národného tímu, resp. do ďalšej kvalifikácie MS 2018 v Rusku. "Potešilo ma viac vecí. Tento zápas mi opäť otvoril oči. Zase mám lepší prehľad o charakteroch hráčov. Čiže to bol to veľmi poučný zápas pre mňa. Slovenské mužstvo potrebuje výmenu generácie."