Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Kozák si remízu s Írskom cení, mrzí ho finálna fáza

Na snímke vľavo striedaný Róbert Vittek (Slovensko) a tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák počas prípravného futbalového stretnutia na EURO 2016 Írsko - Slovensko v utorok 29. marca 2016 v Dubline. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najbližšie sa Slováci stretnú až v máji na predšampionátovej príprave. Najprv na sústredení v Rakúsku odohrajú neoficiálny zápas s Gruzínskom (27. mája). Priamo z neho zamieria do Nemecka.

Bratislava 30. marca (TASR) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák netajil po remíze 2:2 s Írskom spokojnosť s výkonom mužstva. Vzhľadom na priebeh utorňajšieho prípravného súboja však vycítil, že jeho tím má reálnu šancu pomýšľať na víťazstvo a preto po hodine hry siahol hneď k štyrom zmenám v zostave - na ihrisko poslal kvarteto ofenzívnych hráčov Ondreja Dudu, Vladimíra Weissa, Róberta Maka a Adama Nemca s jasným zámerom, aby sa pokúsili otočiť skóre zápasu.

V Dubline sa napokon zrodila zaslúžená remíza, po nerozhodnom výsledku s Lotyšskom (0:0) už druhá, ktorú dosiahla slovenská reprezentácia v marcovom asociačnom termíne. "Po zmene strán už hra nemala také tempo, upadla, ale ja osobne som tento zápas chcel vyhrať. Aj preto som spomínanými striedaniami sledoval, aby sa zvýšilo tempo hry. Očakával som od nových hráčov, že prinesú nejaký gól. Škoda, že sme neboli aktívnejší vo finálnej fáze. Vnútorne som totiž cítil, že by sme tento zápas mohli vyhrať," vravel na pozápasovej tlačovej konferencii Kozák, ktorému sa po futbalovej stránke viac páčil prvý polčas. "Myslím si, že mal veľmi dobré tempo. Bol vzruch pred bránami, sporné situácie, padli štyri góly," poznamenal.

Na snímke sprava Glenn Whelan (Írsko), Róbert Vittek a Marek Hamšík (obaja Slovensko) počas prípravného futbalového stretnutia na EURO 2016 Írsko - Slovensko v utorok 29. marca 2016 v Dubline.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Za pravdu mu dáva skutočnosť, že v úvodnom dejstve sa udialo všetko podstatné. Slováci sa ujali vedenia v 14. minúte po góle Miroslava Stocha, ale domáci rýchlo odpovedali dvoma premenenými jedenástkami v krátkom úseku. Na konci polčasu však hostia zaslúžene vyrovnali, keď si strelil vlastný gól stopér Paul McShane po dôraznej robote Róberta Vitteka v súperovej šestnástke. Po zmene strán aj vinou početných striedaní tempo hry upadlo a ďalší presný zásah už vyše 30-tisícová návšteva na Aviva Stadium nevidela. Po utorku tak stále platí, že ani v piatom vzájomnom zápase s tímom so "zeleného ostrova" sa Slovensko nedočkalo triumfu, popri jednej prehre sa až štyri súboje skončili nerozhodne.

Na snímke vľavo radosť Miroslava Stocha (Slovensko) po strelení gólu, v popredí na zemi brankár Írska Rob Elliot v prípravnom futbalovom zápase Írsko - Slovensko v utorok 29. marca 2016 v Dubline.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Lodivoda slovenského tímu pripravujúceho sa na EURO 2016 rozladili oba jedenástkové verdikty hlavného rozhodcu. V prvom prípade Nór Nielsen "skočil na lep" Shaneovi Longovi, ktorý nafilmoval pád v rohu šestnástky po súboji s Matúšom Kozáčikom. V druhom prípade však Martin Škrtel na írskeho útočníka rýchlostne nestíhal a musel zatiahnuť vo vlastnom pokutovom území ručnú brzdu. "Penalty patria k futbalu, ale dovolím si tvrdiť, že dnes jedna nebola a druhá bola veľmi prísna. Chlapci však ukázali, že sú skúsení a ani takéto situácie ich nevyvedú z miery. Po dvoch inkasovaných góloch opäť išli za vyrovnaním a nakoniec sa im to aj podarilo. Cením si remízu v Írsku proti mužstvu bojovníkov, ktorí hrajú tímovo. Je to silný protivník, ktorého rešpektujem," dodal lodivod SR.

Na snímke vľavo v pozadí brankár Slovenska Matúš Kozáčik dostáva druhý gól z pokutového kopu počas prípravného futbalového stretnutia na EURO 2016 Írsko - Slovensko 29. marca 2016 v Dubline.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Na margo Vittekovho výkonu, ktorý nastúpil od začiatku a podpísal sa pod druhý gól svojho tímu, Kozák poznamenal: "Blížia sa majstrovstvá Európy a ja na poste útočníka potrebujem skúseného hráča, ktorý sa nezľakne súpera a ťažkých zápasov. Robo mal veľa dobrých aj horších vecí, ale je to skúsený futbalista a má tomuto mužstvu čo dať."

Najbližšie sa Slováci stretnú až v máji na predšampionátovej príprave. Najprv na sústredení v Rakúsku odohrajú neoficiálny zápas s Gruzínskom (27. mája). Priamo z neho zamieria do Nemecka, kde sa 29. mája stretnú s úradujúcimi majstrami sveta v Augsburgu. V generálke na EURO 2016 budú hostiť Severné Írsko (4. júna v Trnave). Na šampionáte budú ich súpermi v B-skupine Wales, Rusko a Anglicko.

Vittek nad ME nerozmýšľa

Na snímke vľavo Róbert Vittek (Slovensko) a vpravo Paul Mc Shhane (Írsko) počas prípravného futbalového stretnutia na EURO 2016 Írsko - Slovensko v utorok 29. marca 2016 v Dubline.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Útočník Róbert Vittek sa u trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Jána Kozáka výrazným spôsobom prihlásil o slovo pri tvorbe nominácie na blížiaci sa európsky šampionát vo Francúzsku. Historicky najlepší kanonier národného tímu v utorňajšom prípravnom zápase s Írskom (2:2) vyťažil zo skúseností nadobudnutých počas jeho bohatej hráčskej kariéry. V závere prvého polčasu ukázal čuch na správny výber miesta v šestnástke súpera a gólový inštinkt, keď si domáci stopér Paul McShane práve pod tlakom Vitteka zrazil podľa oficiálneho zápisu loptu do siete.

Vittek však v rozhovore pre TASR spochybnil verdikt rozhodcov a za autora gólu označil sám seba. "Videl som, že ho pripísali súperovmu obrancovi ako vlastný gól. V skutočnosti som ho však dal ja, aj keď možno rukou. Aj McShane mi povedal, že loptu netečoval, takže sa musela do brány odraziť jedine odo mňa," vysvetľoval Vittek. Remízu proti doma extrémne silnému Írsku, ktoré čaká rovnako ako Slovákov účasť na EURO 2016, si cenil. "Myslím, že môžeme byť s výsledkom spokojní. Do Írska sa nechodí vyhrávať, respektíve sa tam vyhráva veľmi ťažko. Už nehrajú ostrovným štýlom ako kedysi, sú silnejší na lopte a kombinačne sa tiež zlepšili. Myslím, že diváci si prišli na svoje, v prvom polčase videli štyri góly a pekný futbal," dodal Vittek.

Už pred zápasom sa v uliciach Dublinu a v blízkosti moderného Aviva Stadium schádzali hlúčiky slovenských fanúšikov. Slováci žijúci a pracujúci na Britských ostrovoch sa zjednotili, podobne ako v septembri 2011, keď vo veľkom prišli podporiť futbalistov v kvalifikačnom zápase EURO 2012 s domácimi Írmi. Tentoraz ich prišli menej ako avizované dve tisícky, svojimi hlasivkami však neustále hnali svojich miláčikov vpred. Vnímal to aj Vittek: "Na zápase vládla pravá futbalová atmosféra, čo je už v Írsku zvykom. Bolo počuť aj našich fanúšikov, čo ma veľmi potešilo a všetci im za podporu ďakujeme."

Vittek podľa trénera Kozáka ukázal v zápase s 29. tímom rebríčka FIFA dobré aj horšie veci, ale práve jeho skúsenosti mu môžu pri tvorbe konečnej nominácie na EURO 2016 veľmi pomôcť. Útočníkovi bratislavského Slovana však zatiaľ tieto myšlienky v hlave nevíria. "Ja sa tým nezaoberám, či budem v nominácii na šampionát, alebo nie. Vôbec na to nemyslím, je to vec trénera. Samozrejme, keď sa do Francúzska dostanem, budem šťastný. Ale keď nie, život sa u mňa neskončí a nejaký náhradný program si už počas leta nájdem," dodal Vittek, ktorý na MS 2010 v Juhoafrickej republike nastrieľal štyri góly a mal leví podiel na postupe Slovenska do osemfinále.

Greguša mrzela šanca Stocha a verí, že nesklamal dôveru Kozáka

Na snímke v popredí vľavo Ján Greguš (Slovensko) a vpravo Kolbeinn Sigthórsson (Island) v prípravnom futbalovom zápase Slovensko – Island v Žiline 17. novembra 2015.
Foto: TASR – Pavel Neubauer


Stredopoliar slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Greguš si dosýta vychutnal atmosféru počas utorňajšieho prípravného zápasu v Írsku (2:2), ktorá sálala z tribún dublinského Aviva Stadium. K úplnej spokojnosti mu chýbal jeden gól, ktorým mohli hostia po hodine hry za nerozhodného stavu 2:2 nakloniť misky váh na svoju stranu, ale akciu po osi Hamšík - Vittek zakončil Miroslav Stoch len slabou strelou do brankára a odmietol prívlastok hrdina zápasu.

"Myslím si, že sme mohli vyhrať. Dostali sme dva góly z penált, pričom prvá vôbec nemala byť. Možno keby sme dlhšie udržali vedenie 1:0, tak by sa nám hralo lepšie a Íri by boli nervóznejší. Za stavu 2:2 mal veľkú šancu Miňo Stoch, postupoval z kraja sám na brankára a keby ju premenil, mohli sme sa tešiť z víťazstva. Veľká škoda, že nedal," zhodnotil duel pre TASR legionár českého Jablonca, podľa ktorého bola konfrontácia s Írskom náročná predovšetkým po fyzickej stránke. "Vedeli sme, ako hrajú, že na nás vyrukujú s vysokým pressingom a to sa presne potvrdilo. Keď mali loptu, dávali si ju rýchlo do nohy, ale myslím, že sme ich dokázali až na tie dva penaltové okamihy udržať na dištanc," dodal Greguš.

Dvadsaťpäťročný stredopoliar si pochvaľoval atmosféru na tribúnach, o ktorú sa starala aj početná enkláva slovenských fanúšikov. "Bolo niečo fantastické, ako fandili. Klobúk dole pred nimi, zaplnili asi tri časti hlavnej tribúny a veľmi nám svojimi hlasivkami pomáhali. Pre mňa sú takéto zápasy veľkou skúsenosťou, užil som si to so všetkým, čo k tomu patrí. Čo sa týka môjho výkonu, hodnotenie radšej nechám na trénera, nerád by som sa sám oznámkoval. Ale pevne verím, že som výkonom nesklamal jeho dôveru."

V marcovom asociačnom termíne dosiahli slovenskí futbalisti dve remízy. Pred súbojom s Írskom remizovali v piatok v Trnave s Lotyšmi 0:0. "Boli to dva odlišné zápasy. Proti Lotyšom sme kontrolovali dianie, do ničoho sme ich nepustili. Bolo to o jednom góle, ktorý sme, žiaľ, nedali. Proti Írom môžeme ľutovať dve penalty. Málokedy sa stáva, že rozhodca zapíska dve jedenástky v priebehu pár minút, ale stalo sa, už s tým nič nenarobíme. Musíme sa z toho poučiť," dodal Greguš.