Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Kozák sľubuje kolektívny výkon, Pekaríkovi sa tráva v Lille pozdáva

Na archívnej snímke slovenský reprezentačný obranca Peter Pekarík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pred duelom s Nationalelf kvária slovenský tím zdravotné problémy Róberta Maka, Dušana Šventa a Tomáša Hubočana.

Lille 25. júna (TASR) - Slovenskí futbalisti sa pokúsia o ďalší senzačný výsledok proti úradujúcim majstrom sveta Nemcom. Na oficiálnej tlačovej konferencii pred osemfinále EURO 2016 (nedeľa, 26. júna, 18.00 SELČ) v Lille to vyhlásil obranca berlínskej Herthy Peter Pekarík. Podľa 29-ročného pravého obrancu mu jeho zlomený nos nebude vôbec brániť v stopercentnom výkone, vymenený trávnik na Stade Pierre Mauroy sa mu pozdáva a ako uviedol, pre celý tím trénera Jána Kozáka je konfrontácie so štvornásobným majstrom sveta, resp. trojnásobným kontinentálnym šampiónom ďalšia obrovská výzva.

Pekarík ako jediný slovenský hráč, vedno s koučom Kozákom, absolvoval mediálne povinnosti v dejisku deň pred súbojom. Poprechádzal sa po novej ploche a na tlačovke na otázky novinárov na túto tému odvetil: "Myslím si, a aj čo som mal možnosť vidieť a prejsť sa po ňom, že trávnik bude v optimálnom stave. Oproti zápasu s Ruskom je to rozdiel a verím, že v čase zápasu bude všetko perfektné."

Slováci zdolali mužstvo Joachima Löwa v príprave v Augsburgu 3:1. Podľa bývalej opory Wolfsburgu, s ktorým získal aj bundesligový titul, je ďalší zápas s Nationalelf pre debutanta na turnaji ďalšou obrovskou výzvou: "Výsledok, ktorý sme uhrali v príprave, letel do sveta a bol pre nás fantastický. Bolo to dobré pre našu sebadôveru a motiváciu. Hrať v priebehu mesiaca dvakrát proti majstrom sveta je pre nás obrovská výzva. Urobíme všetko preto, aby sme dosiahli ďalšiu senzáciu. Ak dáme do toho srdce a bojovnosť ako v zápasoch v skupine, tak máme veľkú šancu pobiť sa o postup do štvrťfinále."



Pekarík po onom senzačnom výsledku dostal z Nemecka mnoho gratulácií a pristal by, ak by tomu bolo podobne aj teraz: "Už po prvom výsledku v Augsburgu sme si v Nemecku urobili obrovský rešpekt. Aj po zápasoch tu na ME som dostal veľa gratulácií z Nemecka, z klubu, od priateľov. Urobím všetko preto, aby aj po tomto zápase mohli opäť gratulovať mne."

Bývalý hráč Žiliny čelil aj otázke ako sa cíti po zranení tváre. "Osobne sa cítim výborne a som optimálne pripravený. S nosom nemám už žiadny problém. Riešili sme dva varianty ochrany a pôjdem s tým, ktorý mi vyhovuje viac," odpovedal.

Slováci aj Nemci už v Lille hrali zápas základnej skupiny. Otázku, či to môže byť výhoda, resp. pre koho, "Peky" obrátil iným smerom: "Každý štadión tu na šampionáte spĺňa prísne kritériá. V Lille sme mali vydarený zápas s Ruskom, zvíťazili tu aj Nemci nad Ukrajinou. Z tohto pohľadu to bol šťastný štadión pre oboch. Uvidíme ako to bude teraz."

Kozák sľubuje kolektívny výkon a tvrdí: Aj Nemci majú slabiny

Na archívnej snímke tréner Ján Kozák.
Foto: TASR/Michal Svítok


Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák považuje Nemecko za "najturnajovejšie" mužstvo a tým pádom aj za veľkého favorita osemfinálového vzájomného súboja na EURO 2016. Za svojich zverencov však sľúbil maximálny a predovšetkým kolektívny výkon, ktorým by debutant na šampionáte potrápil úradujúcich majstrov sveta a zabojoval o senzačný postup do štvrťfinále.

"Keď sme už postúpili do osemfinále a v ňom hráme proti majstrom sveta, je pre nás obrovská výzva popasovať sa s nimi o dobrý výsledok. Uvidíme, ako to dopadne, ale som presvedčený, že hráči k tomu pristúpia maximálne zodpovedne," povedal Kozák na sobotňajšej predzápasovej tlačovej konferencii v Lille.

Pred duelom s Nationalelf kvária slovenský tím zdravotné problémy Róberta Maka, Dušana Šventa a Tomáša Hubočana. Kozák bez vykrúcania sa priznal, že do nedele sa nestihnú dať všetci do poriadku. "Zranenia síce nie sú vážne, ale čas od nášho posledného zápasu s Anglickom je krátky. Pravdepodobne nie všetci z maródov budú k dispozícii. To, že nebudem mať možnosť vyberať z kompletného kádra, sa mi stane vôbec prvýkrát v priebehu tohto šampionátu," dodal Kozák.

Slováci si konfrontáciu s Nemcami "vypýtali" po tom, ako v tabuľke B-skupiny obsadili tretiu priečku so ziskom štyroch bodov (1:2 s Walesom, 2:1 s Ruskom, 0:0 s Anglickom - pozn.). Nemci do vyraďovacej fázy postúpili ako víťazi C-skupiny so siedmimi bodmi (2:0 s Ukrajinou, 0:0 s Poľskom, 1:0 so Severným Írskom).

Tri dni pred zápasom Nemecko - Slovensko organizátori vymenili kompletne celý zničený trávnik, na ktorého kvalitu sa v uplynulých dňoch znieslo množstvo sťažností. Z novej hracej plochy bol 62-ročný kouč SR, ktorý sa po nej pred tlačovkou prešiel, nadšený: "Niečo úžasné, čo sa v priebehu krátkej doby dá dokázať. Som presvedčený, že do zajtrajšieho zápasu bude ihrisko v perfektnom stave." Na margo predšampionátového víťazstva 3:1 nad Nemeckom poznamenal, že skôr bude výhodou pre súpera: "To, že sme vyhrali nad Nemcami v príprave, je jedna vec. Predpokladám, že v ich zostave nastúpi šesť-sedem tých istých hráčov ako v Augsburgu, ktorých doplnia ďalší. Skôr si však myslím, že je to výhoda pre Nemcov ako pre nás, že sme ich v príprave zdolali."

Kozák nepredpokladá, že mužstvo jeho náprotivka Joachima Löwa bude hrať taký nátlakový futbal ako Angličania v skupinovej fáze, ktorí Slovákov v závere drvili. "Až samotný zápas a jeho priebeh to ukáže. Máme predstavy, ako budeme hrať, ale čo do toho má povedať aj súper. Nepredpokladám, že Nemci nás tak hlboko zatlačia do defenzívy ako Angličania v závere. Z dobrej defenzívy sa však nedá uhrať dobrý výsledok. Vždy, keď sme dosiahli niečo veľké, tak nám nechýbala tímovosť, kolektív bol jednoliaty. Máme hráčov, ktorí dokážu rozhodovať zápasy a dávať góly."

O kvalite súpera sa vyjadril pochvalne, ale súčasne spozoroval aj jeho slabšie stránky: "Je to veľmi silné mužstvo, ktoré hrá spolu dlhší čas. Nemeckí hráči pôsobia v špičkových kluboch, ale každé mužstvo má silné aj slabšie stránky. Slabých majú síce málo, ale nejaké sú a pokúsime sa ich využiť. Nemci sú v každom prípade najviac turnajové mužstvo spomedzi všetkých veľkých tímov. Pre nich sa turnaj prakticky začína zajtrajším zápasom s nami. Majú skúsenosti a to je ich obrovská výhoda," podotkol Kozák.

Výprava "sokolov" sa na sever Francúzska presunula z Vichy, kde ešte v sobotu dopoludnia absolvovali hráči tréningovú jednotku. Zápas Nemecko - Slovensko sa hrá v nedeľu 26. júna o 18.00 SELČ na štadióne Pierrea Mauroya v Lille so šampionátovou kapacitou 49.822 miest. Hlavným rozhodcom je Poliak Szymon Marciniak. Víťaz súboja sa vo štvrťfinále stretne v sobotu 2. júla v Bordeaux proti úspešnejšiemu z dvojice Španielsko - Taliansko.

Löw o Slovákoch: Sú oveľa silnejší ako Severní Íri

Na snímke tréner nemeckej futbalovej reprezentácie Joachim Löw.
Foto: TASR/AP


Tréner nemeckých majstrov sveta Joachim Löw vie veľmi dobre, s kým má v osemfinále futbalového EURO dočinenia. Slovenskú reprezentáciu na sobotňajšej predzápasovej tlačovej konferencii v Lille prirovnal v sile protiútokov k Poľsku a zdupľoval, že tím kolegu Jána Kozáka je oveľa silnejší ako Severné Írsko.

Nemci v základnej C-skupine, ktorú vyhrali, remizovali s Poľskom 0:0 a zdolali Severné Írsko 1:0 i Ukrajinu 2:0. Kouč trojnásobných majstrov starého kontinentu si práve ich tak vzal za meradlo porovnania s najbližšou prekážkou. "Slovensko je iný súper ako Severné Írsko. Myslím si, že sú oveľa silnejší. Koncom mája nás porazili, preto vieme o ich kvalitách. Majú dobrú obranu, a preto nebudeme mať taký priestor ako proti Severnému Írsku," povedal lodivod favorita a dodal: "Preto zvažujem aj jednu alebo dve zmeny v základnej zostave."

Löw tiež podrobnejšie charakterizoval hru "sokolov". "Hrajú dobre v protiútokoch, podobne ako Poľsko. Hrajú dobre pozične a majú rýchlych troch - štyroch hráčov. Hamšík je kľúčový hráč a vie aj dobre zakončiť. Ale myslím si, že nájdeme spôsob, ako súpera zdolať."

Na tlačovke za kabínu dostal slovo aj spoluhráč Dušana Šventa Jonas Hector z 1. FC Kolín. Pri otázke na kvalitu trávnika, ktorý v Lille kompletne vymenili zažartoval: "Vyzerá zelený. Uvidíme, v akom bude stave počas zápasu." Následne sa už vyjadril aj k Slovákom, ktorí Nemcov zdolali v májovej príprave v Augsburgu 3:1. "Majú dobrých hráčov, dokázali to najmä v ofenzíve, v tom zápase sme inkasovali aj po štandardných situáciách. V skupine sú zaváhania dovolené, vo vyraďovacej fáze už nie sú chyby dovolené."