Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Kozáka ešte mrzí prehra s Nemeckom a príliš krutý koniec na ME

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: TASR/Michal Svítok

Absencia 4 zranených hráčov, chýbajúce sily po ťažkom zápase s Anglickom ako aj fakt, že Nemecko v zápase s nami podalo asi svoj najlepší výkon na šampionáte - to všetko sa podpísalo pod koniec na ME.

Senec 16. augusta (TASR) - Trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Jána Kozáka ešte mrzí osemfinálová prehra s Nemeckom (0:3) na EURO 2016 vo Francúzsku. Spolu s členmi jeho realizačného tímu na pondelňajšom odbornom seminári trénerov s dvoma najvyššími kvalifikáciami (UEFA Pro a UEFA A) v Senci poskytli podrobnú analýzu úspešného vystúpenia debutanta na ME.

Ako informoval oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ), technický úsek zväzu pre 160 prihlásených a 25 hostí pripravil celodenný odborný seminár, ktorého témou bolo zhodnotenie prípravy a účinkovania slovenskej futbalovej reprezentácie na záverečnom turnaji ME 2016 vo Francúzsku.

"Splnili sme cieľ, ktorý sme si predsavzali, a ten nebol vôbec ľahký. Ale mrzí ma ako sme prehrali v zápase s Nemeckom, aj keď som pred ním nemal veľké oči. Absencia štyroch zranených hráčov, chýbajúce sily po vyčerpávajúcom zápase s Anglickom ako aj fakt, že Nemecko v zápase s nami podalo asi svoj najlepší výkon na šampionáte - to všetko sa podpísalo pod, pre nás až príliš krutý, koniec na ME," poskytol vecné a triezve hodnotenie lodivod Kozák.

Úvod bloku prednášok bol venovaný podrobnému opisu takmer deväťmesačnej prípravy, ktorý sa začal od okamihu keď sa SR kvalifikovalo do Francúzska. Asistent trénera Štefan Tarkoviča kondičný tréner Štefan Rusnák prítomným podrobne predstavili všetky zaujímavé dáta, ktoré sa týkali nielen tréningového procesu, ale aj iných dôležitých súčastí celkovej prípravy. Štefan Tarkovič z pozitív vyzdvihol okrem iného fakt, že aj vďaka zvyšujúcej sa reputácii reprezentácie sa podarilo vybaviť sedem prípravných zápasov, z toho päť bolo s priamymi účastníkmi ME, ako aj skutočnosť, že počas prípravy nedošlo k žiadnemu zraneniu.

Zaujímavá bola i prednáška reprezentačného lekára Jána Baťalíka, ktorý predstavil systém fungovania tímu lekárov, fyzioterapeutov a masérov, ako aj aké diagnostické a iné medicínske prístroje a pomôcky používali počas prípravy ako aj samotného turnaja. Ján Baťalík zdôraznil, že viaceré z prístrojov, ktoré boli zakúpené v rámci príprave reprezentačného áčka na ME, budú k dispozícii aj ďalším reprezentačným tímom.

Popoludňajší blok bol venovaný už analýze samotného účinkovania reprezentačného tímu na turnaji vo Francúzsku. Každý jeden zápas podrobne zo svojho pohľadu opísal tréner Ján Kozák, ktorý pripomenul silný charakter tímu, ktorý sa dokázal vyrovnať s úvodnou prehrou s Walesom a v nasledujúcich zápasoch aj vďaka enormnému nasadeniu dokázal vybojovať postup do ďalšej fázy šampionátu.

"V následnej diskusii s členmi realizačného tímu (Kozák, Tarkovič, Seman, Rusňák, Slyško) padlo viacero zaujímavých informácií, vrátane tej, že počas 40 dní, počas ktorých bol reprezentačný tím spolu nedošlo k žiadnemu internému konfliktu. Prispeli k tomu aj skúsenosti viacerých hráčov s finálovým turnajom MS 2010 v JAR ako aj čo najprecíznejšia príprava všetkých záležitostí okolo tímu, ktorá eliminovala možné problémy. Tímový duch sa prejavil okrem iného aj v tom, že každý hráč prijal svoju rolu v tíme - od kapitána až po tretieho brankára - a táto súdržnosť prispela k celkovému úspechu," uvádza sa v informácii na webe SFZ.