Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Krasokorčuliarka Herbríková z Bojníc reprezentuje Švajčiarsko

Pohľad do hlavnej bratislavskej arény počas prvého dňa majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave 27. januára 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Herbríková už na ME štartovala, pred štyrmi rokmi reprezentovala Česko.

Bratislava 29. januára (TASR) - Ako jedinú disciplínu na krasokorčuliarskych majstrovstvách Európy v Bratislave slovenský organizátor súťažne neobsadil v športových dvojiciach. Napriek tomu v nej bude slovenská stopa v podobe slovenskej rodáčky Alexandry Herbríkovej, ktorá reprezentuje Švajčiarsko, informovala oficiálna webová stránka šampionátu.

SR na ľade ZŠ Ondreja Nepelu reprezentujú sólisti Nicole Rajičová a Michael Neuman, ktorí sa narodili v New Yorku, resp. Štokholme. V tancoch domáce farby hája bratislavský rodák Lukáš Csölley a Federica Testová, ktorá pochádza v Milána. No krajinu Helvétov ako jej majsterka v športovkách zastupuje rodáčka z Bojníc, ktorá rozpráva výborne po slovensky.

"Obaja rodičia sú Slováci. Bývali sme v Prievidzi, ale keď som mala rok, otec, vyštudovaný baník, sa vybral za prácou na Moravu. Mama sa zamlada venovala krasokorčuľovaniu, tak ma ako štvorročnú zobrala na rybník v blízkosti Olomouca. Ľad na ňom sa už trochu topil, preto mi prikázala 'Nesmieš padať, lebo budeš celá mokrá.' Tak som nepadala. Pokladala to za úspech a nabudúce so mnou zamierila na zimný štadión," citovala 23-ročnú krasokorčuliarska oficiálna stránka ME www.ecbratislava.sk.

Herbríková už na ME štartovala, pred štyrmi rokmi reprezentovala Česko. V piatok sa v krátkom programe predstavila v prvej rozjazde, spolu s jej partnerom Nicolasom Rouletom dostali od rozhodcov 36,38 bodov. Ich osobné maximum je 40,62 a dosiahli ho zhodou okolností v októbri minulého roka na Memoriáli Ondreja Nepelu práve v Bratislave.