Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Krasokorčuliarka Simančíková postúpila zo 14. priečky

Monika Simančíková, archívne foto Foto: TASR

Z najlepšej pozície pôjde do finále mladá ruská juniorská majsterka sveta z roku 2011 Adelina Sotnikovová.

Záhreb 25. januára (TASR) - Slovenská krasokorčuliarka Monika Simančíková postúpila v piatok z krátkeho programu sólistiek na majstrovstvách Európy v Záhrebe do sobotňajších voľných jázd. Zverenka trénerov Vladimira Dvojnikova a Karela Fajfra dostala od arbitrov za jej vystúpenie 50,27 bodov a do finálovej dvadsaťštvorky postúpila ako 14. v novom osobnom maxime v kariére.

Z najlepšej pozície pôjde do finále mladá ruská juniorská majsterka sveta z roku 2011 Adelina Sotnikovová. Moskovská rodáčka dostala 67,61 bodu a výrazne si vylepšila osobné maximum v kariére. Víťazka KP na druhé miesto odsunula 25-ročnú úradujúcu svetovú aj európsku šampiónku Carolinu Kostnerovú z Talianska. Favoritka stráca na Rusku takmer tri a pol boda. Z tretieho miesta pôjde do voľnej jazdy Talianka Valentina Marcheiová (58,22), kvarteto najlepších predznamenajúce vo boji o medaily rusko-taliansky súboj uzatvára ďalšia mladá Ruska Jelizaveta Tuktamyševová (57,18).

Simančíková išla vôbec ako posledná z 36 krasokorčuliarok v KP. Na minuloročných ME v Sheffielde obsadila pretekárka TJ AKO Piešťany v konečnom účtovaní viac ako solídnu 14. priečku. Slovensko bude mať zastúpenie aj v piatkovom finále súťaže tanečných párov, kam z KP postúpila dvojica Federica Testová a Lukáš Csolley. Tí sa do finálovej 20-ky dostali ako 19. pár.

Len 17-ročná Slovenka sa s náročnou situáciou, keď ju vyžrebovali do kvalitnej záverečnej skupiny s troma pretekárkami, ktoré skončili v prvej šestke, vyrovnala bravúrne. Urobila chybu len pri trojitom flipe a v krokovej pasáži, no bez problémov postúpila.

"Konkurencia je tu obrovská, ide veľmi hore. Minulý šampionát mala Monika o 5 bodov menej a tiež bola na podobnej pozícii. Ale zvládla to ako skúsená profesionálka, hoci sme sa obávali, ako to bude psychicky. Pri trojitom flipe sa druhou nohou dotkla ľadu a body nám strhli aj za krokovú pasáž. Práve to nás mrzí, kroky sme tvrdo trénovali a nevieme, začo to bolo, musíme to ešte skonzultovať s odborníkmi. Dúfame v dobrý výkon aj vo finále," povedala TASR mama slovenskej reprezentantky a vedúca výpravy na ME Eva Simančíková.

Výsledky:
ženy - krátky program:
1. Adelina Sotnikovová (Rus.) 67,61 bodov, 2. Carolina Kostnerová 64,19, 3. Valentina Marcheiová (obe Tal.) 58,22, 4. Jelizaveta Tuktamyševová (Rus.) 57,18, 5. Joshi Helgessonová 55,04, 6. Viktoria Helgessonová (obe Švéd.) 54,77, ... 14. Monika SIMANČÍKOVÁ (SR) 50,27