Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Škvrny na ľade sú estetickou chybou, bezpečnosť dostala prednosť

Na snímke slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová počas krátkeho programu žien na ME v krasokorčuľovaní 27. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na majstrovstvách Európy na bratislavskom ZŠ Ondreja Nepelu sú na ľade badateľné sivšie zafarbené časti, ku ktorým prišlo pri technologickej premene hokejového na krasokorčuliarsky ľad.

Bratislava 28. januára (TASR) - Kvalita a bezpečnosť krasokorčuliarov dostali prednosť pred estetikou ľadovej plochy. Na majstrovstvách Európy na bratislavskom ZŠ Ondreja Nepelu sú na ľade badateľné sivšie zafarbené časti, ku ktorým prišlo pri technologickej premene hokejového na krasokorčuliarsky ľad. Predseda organizačného výboru Martin Letenay vysvetlil vzniknutú situáciu, ktorá však neznamená problém ani pre predstaviteľov Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU).

"K farebným nezrovnalostiam na ľade je mi zaťažko sa vyjadriť. Vznikli počas technologickej úpravy. Krasokorčuliarsky ľad je úplne iný ako hokejový. My sme v princípe potrebovali upraviť hokejovú plochu, zbrúsiť ju na dva, dva a pol centimetra tesne nad hokejové čiary a naniesť tam našu špeciálnu šedú farbu. Počas tohto procesu, bohužiaľ mimo náš dosah, prišlo k technologickým nedostatkom, ktoré sme síce identifikovali včas, ale nedokázali sme už v tom danom čase nejakým spôsobom adekvátne zareagovať," povedal Letenay.

Organizátori sa rozhodli pod náročným časovým stresom uprednostniť bezpečnosť na úkor estetiky. "Okamžite sme to riešili s ISU, sedeli sme niekoľkokrát a analyzovali sme to. Bohužiaľ, v tom čase aký sme mali po poslednom hokejovom zápase, ktorý tu bol v stredu, mali sme v princípe na výber mať buď pekný ľad alebo kvalitný ľad. Kvalitný je prvoradý najmä čo sa týka bezpečnosti krasokorčuliarov. Takže estetika išla bokom, ľad je spravený dobre a kvalitne, bohužiaľ na úkor takýchto drobných kozmetických efektov," dodal šéf OV, podľa ktorého je ale takáto situácia častá, stáva sa aj na iných vrcholných podujatiach a nepredstavuje problém ani pre krasokorčuliarov: "Nie je to mimoriadne, krasokorčuliari to nevnímajú, mnohí to zažili mnohokrát. Nás to mrzí preto, lebo sme sa snažili, aby bol šampionát absolútne bezchybný. Toto sme nedokázali ovplyvniť. Som presvedčený, že ani divácky zážitok to neovplyvní, lebo tie defekty sú mierne a časom vymiznú, keď sa na tom bude korčuľovať."