Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Medvedevová opäť triumfovala v Bratislave, Rajičová skončila siedma

Na snímke slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rusi Bobrovová a Solovjev zvíťazili medzi pármi na jubilejnom 25. ročníku Ondreja Nepela Trophy.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Dvojnásobná majsterka sveta i Európy v krasokorčuľovaní Jevgenija Medvedevová z Ruska sa stala suverénnou víťazkou jubilejného 25. ročníka Ondrej Nepela Trophy. Triumfovala aj pri treťom štarte na bratislavskom ľade po úspechoch na Ondrej Nepela Trophy 2015 a majstrovstvách Európy 2016. Slovenka Nicole Rajičová sa v sobotňajších voľných jazdách posunula na siedmu priečku z ôsmej po krátkych programoch.

Medvedevová pricestovala v úlohe najväčšej hviezdy a jasnej favoritky, ktorú napĺňala už po úvodnej časti a potvrdila ju vo voľnej jazde. Získala za ňu 146,72 bodu a zvíťazila s celkovou známkou 226,72 bodu. Na druhom mieste skončila Rika Hongová z Japonska (189,98 b.), tretí stupienok obsadila ďalšia Ruska a strieborná medailistka z bratislavských ME 2016 Jelena Radionovová (182,21). Rajičová si za voľnú jazdu vyslúžila 108,26 bodu a v súčte dostala 161,13 bodu. Zaostala za osobnými maximami 118,72, resp. 179,70 z januára tohto roka.

"Som celom spokojná, boli tam dve chyby. Stále je začiatok sezóny, minulý rok som nebola ani zďaleka takto pripravená. Mám na čom pracovať, ukázalo mi to, že čo som robila doteraz, funguje, ale ešte to nie je dosť. Stále je september, zostáva veľa miest, kde sa môžem zlepšiť, napríklad v kombinácii a pokazila som trojitý lutz v druhej polovici. Na tom by som mohla potrénovať, aby tam neboli žiadne chyby," povedala Rajičová, na ktorú najbližšie čaká 12. novembra Grand Prix v japonskej Osake: "Som veľmi rada, že mám vôbec možnosť tam ísť. Chcem ukázať, že tam patrím. Programy zatiaľ zostávajú takto, musím ich vyčistiť a veriť si, že to dokážem za akýchkoľvek podmienok."

Dvadsaťdvaročná slovenská reprezentantka sa následne 26. novembra predstaví na Grand Prix v americkom Lake Placid. V decembri zavíta na majstrovstvá Slovenska (Košice, 16. - 17. decembra), v kalendári sú okrem zimných olympijských hier (Pjongčang, 9. - 25. februára) aj európsky (Moskva, 15. - 21. januára) a svetový šampionát (Miláno, 19. - 25. marca). "Mám vyše mesiaca, aby som sa dala dokopy a predviedla dva čisté programy. Rozmýšľam nad najbližším dňom, chcem urobiť v daný deň to najlepšie. Nerozmýšľam nad ZOH, ale nad nasledujúcou súťažou, potom budem rozmýšľať, ako zlepšiť výkon na ďalšej. ZOH sú pre mňa iba ďalšia súťaž, dovtedy mám dosť veľa pretekov," dodala Rajičová.

Iba 17-ročná Medvedevová sa vrátila na klzisko Zimného štadióna Ondreja Nepelu, kde si vlani vybojovala prvú zlatú medailu na vrcholných podujatiach. Odvtedy nenašla premožiteľku ani na MS 2016 a ME a MS 2017. Dosiahla svoj najlepší bratislavský výkon, na Ondrej Nepela Trophy pred dvoma rokmi mala 183,94 a na európskom šampionáte získala 215,45 bodu. Najbližšie bude štartovať 7. októbra na Japan Open. Zatiaľ neuvažovala, či ju fanúšikovia v hlavnom meste Slovenska uvidia aj na budúci rok. "Možno. Žijem prítomnosťou, nepozerám sa tak ďaleko do budúcnosti. Toto bol môj tretí raz v Bratislave. Úprimne, cítim sa zvláštne, pretože pri každej tunajšej súťaži som bola nervózna. Zakaždým som však zvíťazila, takže to má nervóznu i potešujúcu stránku. Som naozaj šťastná, že som tu," uviedla Medvedevová.

Sobota pokračovala súperením tanečných párov, v ktorej zvíťazili Jekaterina Bobrovová a Dmitrij Solovjev z Ruska známkou 181,92 bodu. Duo má na konte zlato z tímovej súťaže na ZOH 2014 v Soči, z ME 2016 v Bratislave si odnieslo bronz. Druhá pozícia patrila Američanom Rachel Parsonsovej a Michaelovi Parsonsovi, na treťom poste sa umiestnili ďalší Rusi Betina Popovová, Sergej Mozgov. Slovensko nemalo zastúpenie v tejto kategórii, keďže Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley sa od 27. do 30. septembra predstavia v nemeckom Oberstdorfe na druhom kole olympijskej kvalifikácie do Pjongčangu.

Organizátori pri príležitosti 25. ročníka pripravili krst knihy o Ondrejovi Nepelovi na ľade arény, ktorá je po ňom pomenovaná. Spestrili ním záverečný deň medzi tanečnými pármi a mužmi (od 19.00 h). Predseda Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu (SKrZ) Jozef Beständig zhodnotil kladne organizačnú i športovú zložku, ktorej najväčšie lákadlo bola súťaž žien s Medvedevovou a dvoma domácimi reprezentantkami v elitnej desiatke. "Máme viac divákov ako kedykoľvek predtým, ale stále ich môžeme mať viac. Ak sa budeme posúvať týmto trendom aj naďalej, tak to bude úplne super. Zo športového pohľadu bola najväčšie terno Medvedevová. Som nesmierne spokojný s výkonmi našich žien, pokiaľ tomu dajú ešte trošku, tak sa budeme blížiť relatívnej európskej špičke, čo ma veľmi teší," povedal Beständig pre TASR.


Ruská krasokorčuliarka Jevgenija Medvedevová
Foto: TASR/Pavel Neubauer


výsledky 25. ročníka Ondrej Nepela Trophy:

ženy (krátky program + voľná jazda): 1. Jevgenija Medvedevová (Rus.) 226,72 bodu, 2. Rika Hongová (Jap.) 189,98, 3. Jelena Radionovová (Rus.) 182,21, 4. Dabin Choi (Kór. rep.) 178,93, 5. Alena Leonovová (Rus.) 170,68, 6. Caroline Čangová (USA) 167,95, 7. Nicole RAJIČOVÁ 161,13, ..., 9. Silvia HUGECOVÁ 147,14, 22. Nina LETENAYOVÁ (všetky SR) 97,22

tanečné páry (krátky tanec + voľný tanec): 1. Jekaterina Bobrovová, Dmitrij Solovjev (Rus.) 181,92 bodu, 2. Rachel Parsonsová, Michael Parsons (USA) 163,14, 3. Betina Popovová, Sergej Mozgov (Rus.) 161,92, 4. Jura Min, Alexander Gamelin (Kór. rep.) 141,78, 5. Angelique Abačkinová, Louis Thauron (Fr.) 140,86, 6. Allison Reedová, Saulius Ambrulevičius (Lit.) 138,40