Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Krátky program: Rajičová postúpila z 9. miesta, najlepšia Medvedevová

Na snímke Slovenka Nicole Rajičová počas krátkeho programu žien na ME v krasokorčuľovaní. Bratislava, 27. januára 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Dvadsaťročná slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová sa pred domácim publikom zhostila úlohy vybojovať si čo najlepšiu pozíciu do finálových jázd veľmi dobre.

Bratislava 27. januára (TASR) - Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová postúpila zo stredajšieho krátkeho programu na majstrovstvách Európy v Bratislave do piatkových voľných jázd z deviateho miesta. Na ZŠ Ondreja Nepelu predviedla najlepší KP jedna z favoritiek Ruska Jevgenija Medvedevová.

Dvadsaťročná Rajičová sa pred domácim publikom zhostila úlohy vybojovať si čo najlepšiu pozíciu do finálových jázd veľmi dobre. Zverenka trénera Igora Krokavca a jej otca Toma Rajiča na úvod skočila čisto kombináciu trojitého lutza a dvojitého rittbergera, následne trošku zaváhala pri trojitom rittbergerovi. Piruety aj krokové variácie zvládla dobre, ako aj dvojitý axel. Od arbitrov dostala na hudbu z filmu Rómeo a Júlia 57,24 bodov, čo je jej osobné maximum. Prekonala tak výkon 57,15 bodov z minuloročných MS juniorov.



"Som spokojná. Bolo tam aj jedno menšie zaváhanie, ani neviem čo sa tam presne stalo. A tak ma body celkom prekvapili. Nervózna som bola len trošku, ale keď začala hudba spadlo to zo mňa. Som rada, že ma diváci tak povzbudzovali. Verím, že aj voľná jazda mi pôjde podľa predstáv," povedala v mixzóne olympionička zo Soči.

Do kombinácie zaradila rodáčka z USA dvojitý skok. "Išla som na istotu. Na tréningu som mala trošku problémy. Tak som sa zbytočne nechcela nechať znervózniť," vysvetlila úradujúca slovenská šampiónka.

Pred mladou Slovenskou je teraz šanca zlepšiť minuloročné 11. miesto z ME v Štokholme. "Sme spokojní. Hoci sme sem mali ťažkú cestu a tri dni sme boli bez tréningu. Vyrovnali sme sa s tým dobre. Bola tam maličká chybička pri trojitom rittbergerovi, ale vyrovnala sa s tým dobre. Sme vo veľmi dobrej pozícii pred voľnými jazdami. Len s krátkym programom sa nedá vyhrať. Sme necelé dva body od piateho miesta. Vo voľnej jazde má Nicole šesť trojitých skokov. Ak to zvládne, je tam dosť veľa bodov. Jazda sa páči aj rozhodcom aj divákom. Môže súťažiť s najlepšími. Všetko je otvorené. Nicole v dobrej nálade a ešte zajtra sa dáme dokopy, aby to v piatok bolo čo najlepšie. Pôjde ako prvá v predposlednej rozjazdke, tak sme to mali aj na Grand Prix v Amerike a tam ukázala veľmi peknú voľnú jazdu. Všetko je dobre nastavené na dobrý výkon. Všetko lepšie ako 11. miesto minulý rok je úspech," zhodnotil pre TASR výkon zverenky jej tréner Igor Krokavec.

Z druhého miesta pôjde do bojov o cenné kovy ďalšia Ruska Jelena Radionovová, ktorá na líderku stráca iba necelé dva body. Aj tretie miesto podľa očakávania získala reprezentantka Ruska Anna Pogorilá, hoci už s väčším bodovým odstupom. A to na šampionáte chýba ešte ruská obhajkyňa zlata Jelizaveta Tuktamyševová.

Medvedevová vôbec nedala znať, že na takomto fóre debutuje. Hoci tam bolo zaváhanie pri dopade pri dvojitom lutzi. "Myslím si, že som zajazdila dobre, ale viem ísť určite aj lepšie. Verím, že sa mi to podarí dokázať vo finálovej jazde," povedala líderka. Radionovová, ktorá obhajuje striebro zo Štokholmu bola spokojnejšia: "S mojím výkonom som spokojná. Odviedla som to, je čo je moje momentálne maximum. Rada by som zaútočila na zlato, to chcú ale aj súperky. Rittbergera som vymenila za flip. Ale splnila som všetko a bolo to dôstojné."



Hlasy ruských krasokorčuliarok vedúcich po stredajšom krátkom programe sólistiek na majstrovstvách Európy v Bratislave:

Jevgenia Medvedevová: "Myslím si, že som zajazdila dobre, ale viem ísť určite aj lepšie. Verím, že sa mi to podarí dokázať vo finálovej jazde."

Jelena Radionovová: "S mojím výkonom som spokojná. Odviedla som to, je čo je moje momentálne maximum. Rada by som zaútočila na zlato, to chcú ale aj súperky. Rittbergera som vymenila za flip. Ale splnila som všetko a bolo to dôstojné."

Anna Pogorilá: "Viem zajazdiť aj lepšie, nie som teda úplne spokojná. Sama som zvedavá, ako sa mi podarí voľná jazda. Diváci boli výborní a vytvorili peknú atmosféru."

výsledky:
ženy - krátky program:
1. Jevgenia Medvedevová 72,55 bodov
2. Jelena Radionovová 70,96
3. Anna Pogorilá (všetky Rus.) 63,81
4. Roberta Rodeghierová (Tal.) 61,01
5. Angelina Kuchvalská (Lot.) 58,99
6. Joshi Helgessonová (Švéd.) 58,13
7. Nathalie Weinzierlová (Nem.) 57,36
8. Mae Berenice Meiteová (Fr.) 57,35
9. Nicole RAJIČOVÁ (SR) 57,24
10. Ivett Tothová (Maď.) 55,54
11. Viveca Lindforsová (Fín.) 53,92
12. Giada Russová (Tal. 53,52
13. Laurine Lecavelierová (Fr.) 52,84
14. Anne Line Gjersemová (Nór.) 49,80
15. Aleksandra Golovkinová (Lit.) 49,30
16. Anastasia Galustjanová (Arm.) 48,93
17. Eliška Březinová (ČR) 48,21
18. Matilda Algotssonová (Švéd.) 47,97
19. Anna Chnyčenkovová (Ukr.) 47,90
20. Helery Hälvinová (Est.) 47,49
21. Niki Woriesová (Hol.) 46,82
22. Fleur Maxwellová (Lux.) 46,55
23. Isabelle Olssonová (Švéd.) 45,11
24. Kerstin Franková (Rak.) 44,85