Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Maskot ME v krasokorčuľovaní v Bratislave má meno: Volá sa Zimka

Maskot ISU majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní 2016 "Zimka" (uprostred), ktorého predstavili 66 dní pred začiatkom európskeho šampionátu v spoločnosti slovenských reprezentantov Niny Letenayovej (vľavo) a Marca Klepocha (vľavo) 20. novembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Európsky šampionát sa do metropoly Slovenska vracia po 15 rokoch, uskutoční sa na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave od 27. do 31. januára 2016.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Maskot majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní 2016 v Bratislave už má svoje meno. Ženská postava, ktorá symbolizuje najdynamickejšie prvky krasokorčuľovania – teda skok a piruetu – sa volá Zimka. Európsky šampionát sa do metropoly Slovenska vracia po 15 rokoch, uskutoční sa na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave od 27. do 31. januára 2016.

Meno maskota pomohli vybrať poslucháči Rádia Expres. Do výberu sa od 28. októbra zapojilo celkom 303 fanúšikov, ktorí posielali svoje návrhy. Definitívny výber urobili zástupcovia organizačného výboru. "Návrhov bolo naozaj veľa a výber nebol jednoduchý. Snažili sme sa zvoliť meno, ktoré je ľahko vysloviteľné nielen pre slovenských, ale aj pre zahraničných fanúšikov a zároveň istým spôsobom reflektuje udalosť, ktorá sa uskutoční v zimnom období," vysvetlila hovorkyňa šampionátu Jana Tuhá a dodala: "Meno Zimka ako zdrobnenina tvaru Zima pôsobí príjemne, jemne. Veľmi často ho používajú malé deti, ktoré by sme týmto krásnym športom radi oslovili a pritiahli ich k nemu. Veríme, že fanúšikovia sa s týmto menom stotožnia."

Presne 66 dní pred štartom ME "živého" maskota v piatok oficiálne predstavili na ľadovej ploche bratislavského nákupného centra aj za účasti mladých slovenských reprezentantov Marca Klepocha a Niny Letenayovej. "Pri výbere mena pre maskota sme si dali záležať na tom, aby si s ním nelámali jazyk priaznivci zo zahraničia. Testovali sme to teda aj na rodených Američanoch, či Angličanoch a výslovnosť celkom zvládli. Žiaľ, ľubozvučné slovenské mená, ktoré sa ponúkali, sme museli práve z tohto dôvodu z výberu vyradiť. Návrh Zimka bol najčastejší a aj nám dal najpríjemnejšie reakcie," uviedol predseda organizačného výboru ME Martin Letenay.



Maskot šampionátu, ženská postava na korčuliach, vznikla vizuálne z návrhov študentov bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení. "Je to dievčatko a tento maskot je primárne cielený najmä pre mladšie publikum a pre deti. Nechceli sme, aby to bolo nejaké obligatórne zvieratko, ale aby to bolo niečo netradičné a aby zároveň reprezentovalo náš šport. Postavičku pre nás ušila jedna slovenská spoločnosť tak, aby bola vo farbách šampionátu - teda v modrej a tyrkysovej. Živý maskot sa bude pohybovať na propagačných akciách pred šampionátom po celom Slovensku, ale aj priamo na štadióne počas majstrovstiev v priamej interakcii s publikom," uviedol šéf organizátorov.

Vstupenky na krasokorčuliarske ME sú naďalej k dispozícii v sieti Ticketportal, online sa dajú obstarať aj cez oficiálnu stránku šampionátu www.ecbratislava.com. "Predaj ide zatiaľ veľmi dobre a preto chcem upozorniť prípadných ďalších záujemcov, aby s rozhodnutím zaobstarať si vstupenky príliš neváhali. Napríklad lístky na záverečnú exhibíciu už pravdepodobne pred Vianocami nebudú vôbec dostupné. Zatiaľ sa ich predalo viac ako 40 percent z celkovej ponuky," dodal Letenay. Organizačný výbor uvoľnil do predaja spolu približne 35-tisíc vstupeniek na ME.

Maskot ISU majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní 2016 "Zimka" (uprostred), ktorého predstavili 66 dní pred začiatkom šampionátu 20. novembra 2015 v Bratislave. Vľavo slovenská reprezentantka Nina Letenayová.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Maskot ISU majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní 2016 "Zimka" (uprostred), ktorého predstavili 66 dní pred začiatkom šampionátu 20. novembra 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Maskot ISU majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní 2016 "Zimka" (uprostred), ktorého predstavili 66 dní pred začiatkom šampionátu 20. novembra 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Maskot ISU majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní 2016 "Zimka" (uprostred), ktorého predstavili 66 dní pred začiatkom šampionátu 20. novembra 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer