Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

ME v krasokorčuľovaní: Rajičová postúpila do voľných jázd z 5. miesta

Na archívnej snímke slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová. Foto: TASR/AP

Jej krajanka Silvia Hugecová obsadila v Arene Minsk 30. miesto a zostala pred bránami finále.

Minsk 23. januára (TASR) - Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová po výbornom výkone postúpila zo stredajšieho krátkeho programu do piatkových voľných jázd na majstrovstvách Európy v Minsku. Dvadsaťtriročná dvojnásobná olympionička, ktorá obhajuje v Minsku šieste miesta z predchádzajúcich šampionátov v Ostrave a Moskve, predviedla 5. najlepší program. Jej krajanka Silvia Hugecová obsadila v Arene Minsk 30. miesto a zostala pred bránami finále.

Najlepší KP ukázala olympijská víťazka a obhajkyňa zlata Alina Zagitovová z Ruska. Tá na druhé miesto odsunula krajanku Sofiu Samodurovovú, tretia pôjde do piatkových voľných jázd Švajčiarka Alexia Paganiniová.

Rajičová predviedla viac ako kvalitný výkon. Po tom, ako si v poolympijskej sezóne dala dlhšiu prestávku sa čakalo, v akom svetle sa ukáže. Zverenka trénerov Igora Krokavca a otca Toma Rajiča to zvládla výborne, išla čisto a s istotou predviedla všetky nahlásené komponenty na požadovanej úrovni. Kombinácia trojitého lutzu s dvojitým rittbergerom naledovaná trojitým rittbergerom a neskôr dvojitým axelom ju zaradila na priebežné 2. miesto. Z neho síce po dojazde sexteta z poslednej rozjazdke podľa očakávania o čosi klesla, no stále je v reálnej hre o obhajobu výborných umiestnení z predchádzajúcich ME.

"Nečakala som takúto skvelú jazdu. Samozrejme, mám to natrénované, ale som prekvapená, že nielenže to mám ešte v sebe, ale zajazdila som si osobné maximum. Som veľmi spokojná a šťastná," povedala 14. žena zo ZOH 2018 v Pjongčangu.

Hugecová pred rokom v Moskve postúpila do voľných jázd z 22. miesta, napokon skončila 24. V Minsku nepodala výkon podľa jej predstáv. "Nebolo to, ako som si to predstavovala. Lepšie som jazdila na tréningoch. Bola som trošku nervózna a stuhnutá, ale poučila som sa z týchto pretekov. Úvodná kombinácia, trojitý rittberger s dvojitým, bola dobrá, ale pred salchowom som nemala dostatočnú rýchlosť a urobila som len dvojitý. Trošku som sa zľakla a aj pred axlom som zle vyskočila. Budem tvrdo makať, aby som nabudúce lepšie zajazdila. Ešte ma čakajú MS juniorov, kde by som chcela postúpiť do voľných jázd," uviedla 18-ročná reprezentantka SR.

Na čele poradia športových dvojíc sú po krátkom programe Francúzi Vanessa Jamesová a Morgan Cipres s 76,55 bodu. Druhé najlepšie hodnotenie dosiahol ruský pár Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov (73,90), tretí boli tesne Nicole Della Monicová a Matteo Guarise z Talianska (73,70).

Výsledky:

ženy - KP: 1. Alina Zagitovová 75,00 bodov, 2. Sofia Samodurovová (obe Rus.) 72,88, 3. Alexia Paganiniová (Švaj.) 65,64, 4. Viveca Lindforsová (Fín.) 65,61, 5. Nicole RAJIČOVÁ (SR) 64,08, 6. Laurine Lecavalierová (Fr.) 63,29, ... 30. Silvia HUGECOVÁ (obe SR) 44,33

športové dvojice - krátky program:

1. Vanessa Jamesová, Morgan Cipres (Fr.) 76,55 b, 2. Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov (Rus.) 73,90, 3. Nicole Della Monicová, Matteo Guarise (Tal.) 73,70, 4. Alexandra Bojkovová, Dmitrij Kozlovskij 72,58, 5. Daria Pavľučenková, Denis Chodykin (obe Rus.) 65,89, 6. Minerva Fabienne Haseová, Nolan Seegert (Nem.) 60,08