Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Krasokorčuľovanie-MS: Zlato získala Yu-Na Kim, Simančíková 17.

Yu-Na Kim z Kórejskej republiky so zlatou medailou Foto: TASR/AP

V súťaži tanečných párov zvíťazil americký pár Meryl Davisová, Charlie White.

London 17. marca (TASR) - Olympijská víťazka Yu-Na Kim z Kórejskej republiky sa stala v kanadskom Londone majsterkou sveta v krasokorčuľovaní v súťaži žien. Sedemnásťročná slovenská reprezentantka Monika Simančíková obsadila konečné 17. miesto a potvrdila pre Slovensko zisk olympijskej miestenky na ZOH 2014 v Soči.

Simančíková išla do finále z 19. pozície po krátkom programe a zajazdila najlepší voľný program v kariére. Zverenku trénerov Vladimira Dvojnikova a Karela Fajtra za ňu arbitri ocenili 97,84 bodmi, spolu s KP, kde si tiež vytvorila osobné maximum (51,18), a celkovo 149,02 bodu jej pri jej debute na MS vynieslo výbornú 17. pozíciu.

Monika Simančíková
Foto: TASR
"To, čo sa podarilo Monike je úžasné, všetci sme z toho dojatí. V takej obrovskej konkurencii je to mimoriadny úspech pre slovenské krasokorčuľovanie. Vyšiel jej aj krátky program, kde to rozbalila naplno aj v technickej časti. Pri žrebe voľných jázd mala smolu, ak by bola v KP osemnásta, išla by ešte v lepšej rozjazde a navyše išla v tej jej už ako druhá. No vôbec sa to na nej neodrazilo, predviedla úžasný voľný program a musím povedať, že má aj veľmi rozumne zloženú jazdu. V druhej časti jej zvládnuté trojáky zdvihli body a podarili sa jej výborne aj technické komponenty. Je to super, toto sme tu už dlho na Slovensku nemali," zhodnotila pre TASR vystúpenie Slovenky Mária Hrachovcová, predsedníčka Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu a na margo potvrdenia olympijskej miestenky dodala: "Všetci sme z toho nadšení, je to to najviac, kde sa môže ukázať. Má skvelých trénerov Dvojnikova, ktorý nepracuje len s ňou, ale venuje sa aj ďalším mladým talentom, resp. Fajtra v Nemecku, kde trénuje so svetovou špičkou. Nemôžeme zabudnúť ani na ďalší jej skvelý tím, fanatičku mamu, kondičných trénerov v Miláne či skvelých choreografov. Iba ma mrzí, že v Piešťanoch sa jej nedostáva toľko podpory, ako by si skvelými výsledkami, keď na Európe bola 14.aj 15., zaslúžila."

Víťazná Kórejčanka bola suverénna, na druhé miesto odsunula obhajkyňu titulu Caroline Kostnerovú, bronz získala Japonka Mao Asadová. Kim sa vrátila po ročnej absencii, vyhrala KP aj voľné jazdy, jej fináloví Bedári boli zvládnutí technicky výborne. Zvládla všetky skoky, aj ťažkú kombináciu trojitého lutza s trojitým tulupom a za vlastným svetovým rekordom zaostala o necelé dva body. Je to pre ňu po roku 2009 už druhý titul majsterky sveta, pričom na všetkých jej šiestich svetových šampionátoch získala medailu a na konte má aj dva bronzy (2007, 2008) a dve striebrá (2010, 2011).

"Počas rozjazďovania som bola nervózna, doľahlo to na mňa. Ale mala som dosť času sa upokojiť, keďže som išla ako posledná," citovala ju agentúra Reuters. Na MS mám aj dobré aj zlé spomienky, teraz som však šťastná, lebo cítim, že to boli možno moje posledné majstrovstvá sveta," povedala len 22-ročná šampiónka, ktorá bude v Soči favoritkou. Kostnerová mala pred jazdou problém, tiekla jej krv z nosa, no obstála, hoci spadla na záver pri trojitom salchowe. "Mám medailu a to je skvelé. Boli to už moje jedenáste majstrovstvá a to je výnimočné," povedala 26-ročná úradujúca majsterka Európy.

Súťaž tanečných párov sa stala korisťou americkej dvojice Meryl Davisová, Charlie White, ktorí si tak vybojovali už druhý titul svetových šampiónov. Na druhom mieste skončil domáci pár Tess Virtueová, Scott Moir a bronz zásluhou dua Jekaterina Bobrovová, Dmitrij Soloviev putuje do Ruska. Slovenský tanečný pár Federica Testová, Lukáš Csölle obsadil v krátkom tanci 26. miesto a do 20-členného finále sa nekvalifikoval. O postup na ZOH 2014 v Soči budú musieť ísť bojovať v septemnri do nemeckého Oberstdorfu.

výsledky:

voľné jazdy žien:

1. Yu-Na Kim (Kór.repu.) 148,34, 2. Mao Asadová (Jap.) 134,37, 3. Carolina Kostnerová (Tal.) 131,03, 4. Li C'Ťun (Čína) 127,54, 5. Gracie Goldová (USA) 125,40, 6. Ashley Wagnerová (USA) 123,36, 7. Kanako Murakamiová (Jap.) 123,09, 8. Elizaveta Tuktamyševová (Rus.) 119,52, 9. Adelina Sotnikovová (Rus.) 116,36, 10. Kaetlyn Osmondová (Kan.) 112,09,...17. Monika ŠIMANČÍKOVÁ (SR) 97,84

voľné tance:

Mery Davisová, Charlie White (USA) 189,56, 2. Tessa Vurtueová, Scott Moir (Kan.) 185,04, 3. Jekaterina Bobrovová, Dmitrij Soloviev (Rus.) 169,19, 4. Anna Cappelliniová, Luca Lanotte (Tal.) 168,04, 5. Kaitlyn Weaverová, Andrew Poje (Kan.) 166,20, 6. Nathalie Pechalatová, Fabian Bourzat (Fr.) 165,60, 7. Madison Chocková, Evan Bates (USA) 163,93, 8. Maia Shibutaniová, Alex Shibutani (USA) 157,71, 9. Jelena Ilinychová, Nikita Kacalapov (Rus.) 157,52, 10. Nelli Zhiganshinová, Alexander Gazsi (Nem.) 154,27