Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

MS v krasokorčuľovaní: Rajičová postúpila do piatkových voľných jázd

Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová. Foto: TASR - Michal Svítok

Zverenka trénerov Krokavca a otca Toma dostala za vystúpenie 57,08 bodov a ešte pred vystúpeniami poslednej sedmičky sólistiek bolo jasné, že jej účasť medzi elitnou dvadsaťštvorkou neunikne.

Helsinki 29. marca (TASR) - Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová postúpila v stredu z krátkeho programu na majstrovstvách sveta v Helsinkách do piatkových voľných jázd. Zverenka trénerov Igora Krokavca a otca Toma Rajiča dostala za vystúpenie od rozhodcov 57,08 bodov a ešte pred vystúpeniami poslednej sedmičky sólistiek bolo jasné, že jej účasť medzi elitnou dvadsaťštvorkou neunikne.

Priebežne sa zaradila na 11. miesto, a najhoršie tak v KP mohla skončiť 18. Rajičová, šiesta žena z januárových ME v Ostrave, si pri prvom skoku, kombinácii trojitého lutza s dvojitým flipom, siahla rukou na ľad. Trojitý rittberger aj trojitý axel však už boli výborné. Napriek tomu zaostala za osobným maximom (60,98) z Ostravy. Rajičová na severe Európy bojuje aj o miestenku na ZOH 2018 v Pjongčangu, prípadná 18. pozícia aj vo finále by jej na olympijskú účasť mala stačiť.

"Po majstrovstvách Európy, ktoré boli pre mňa najúspešnejšie v kariére, sme sa s trénerom dohodli, že obe jazdy ešte vycibríme. Celkovo sa snažíme, aby som dala do oboch programov ešte viac emócií a viac ich precítila. Cítim sa veľmi fajn. Európsky šampionát mi dodal sebavedomie a zároveň bol pre mňa obrovským zadosťučinením. Nezvyknem si dávať konkrétne ciele na umiestnenie pred žiadnymi pretekmi. Uvedomujem si, že v Helsinkách bude oveľa väčšia konkurencia ako na majstrovstvách Európy. Mojím cieľom musí byť odovzdať na ľade maximum," povedala olympionička zo Soči ešte pred jej stredajším vystúpením, to potom zhodnotila nasledovne: "S jazdou som spokojná, bola tam jedna chyba na začiatku, ale som rada, že som dokončila nielen tú kombináciu, ale aj ostatné prvky. Je tu silná konkurencia, ale beriem to pozitívne, motivuje ma to. Olympijská kvalifikácia je už v hlave, ale snažím sa ňu nemyslieť. Keď zajazdím dve dobré jazdy, mala by som sa kvalifikovať. Ale keď budem nervózna a spravím chyby, môžem na ZOH zabudnúť."

Dvadsaťjedenročná rodáčka z New Yorku vo Fínsku skúsi vylepšiť výbornú 13. pozíciu z minulých MS v Bostone. Zatiaľ sa jej na svetových šampionátoch darí neustále zlepšovať, v roku 2014 bola 25. (Sajtama), resp. v roku 2015 15. (Šanghaj).

Krátky program v Hartwall Arene sa stal korisťou obhajkyne zlata Rusky Jevgeniji Medvedevovej, ktorá v tejto sezóne dominuje. Za jej osobným maximom z tohtosezónneho finále Grand Prix ISU, čo je aj doterajšie svetové maximum, zaostala len dve desatiny bodu. Z druhého miesta pôjde do finále Kanaďanka Kaetlyn Osmondová (75,98), tretiu pozíciu si vybojovala ďalšia Kanaďanka Gabrielle Dalemanová (72,19). Sklamali Japonky, najlepšia bola deviata Wakaba Higučiová.

Krátky program športových dvojíc ovládli čínski úradujúci vicemajstri sveta Wen-ťing Suej, Cchung Chan. Z druhého miesta budú vo štvrtok útočiť na zlato vicemajstri Európy z Ostravy Aľona Savčenková, Bruno Massot z Nemecka. Tretí sú po KP úradujúci majstri Európy Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov z Ruska. Obhajcovia Meagan Duhamelová a Eric Radford z Kanady zaostali za očakávaním a sú až siedmi. Zlyhali aj strieborní zo ZOH v Soči Ksenia Stolbovová a Fedor Klimov z Ruska, ktorí sa nevyhli pádom a skončili až 13., pričom do štvrtkových voľných jázd postúpilo 16 najlepších dvojíc.

Výsledky:

ženy - krátky program:

1. Jevgenija Medvedevová (Rus.) 79,01 bodov,
2. Kaetlyn Osmondová 75,98,
3. Gabrielle Dalemanová (obe Kan.) 72,19,
4. Anna Pogorilá (Rus.) 71,52,
5. Karen Chenová (USA) 69,98,
6. Maria Sockovová (Rus.) 69,76,
... 18. Nicole RAJIČOVÁ (SR) 57,08

športové dvojice - krátky program:

1. Wen-ťing Suej, Cchung Chan (Čína) 81,23,
2. Aľona Savčenková, Bruno Massot (Nem.) 79,84,
3. Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov (Rus.) 79,37,
4. Siao-jü Jü, Chao Čang (Čína) 75,23,
5. Natalia Zabijaková, Alexander Enbert (Rus.) 74,26,
6. Ljubov Iljušečkinová, Dylan Moscovitch (Kan.) 73,14