Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Rajičová na MS pätnásta, oproti vlaňajšku poskočila o desať miest

Na snímke slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová Foto: TASR / Michal Svítok

U mužov získal premiérový titul Španiel Fernandez.

Šanghaj 28. marca (TASR) - Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová obsadila v súťaži sólistiek na majstrovstvách sveta v Šanghaji konečné 15. miesto. Devätnásťročná Slovenka predviedla 15. najlepšiu jazdu a v porovnaní s krátkym programom klesla o jednu pozíciu. Pre členku ŠKP Bratislava je ale výsledok zo Šanghaja vylepšením minuloročného postavenia zo Sajtamy o desať priečok.

Zverenka trénera Igora Krokovaca dostala za voľnu jazdu 98,21 bodov. Zaostala síce za osobným maximom, ale s výsledkom môže byť spokojná. Pre rokom jej postup do finále tesne unikol, keď skončila 25.

Titul pre Tuktamyševovú

Titul si vybojovala úradujúca európska šampiónka Jelizaveta Tuktamyševová z Ruska. Len 18-ročná krasokorčuliarka na druhé miesto odsunula Satoko Mijaharovú z Japonska, bronz brala ďalšia Ruska Jelena Radionovová.

Tuktamyševová mala po KP výrazný náskok a vo finále ho ešte zvýšila, keď skočila sedem trojitých skokov. "Po nešťastnej minulej sezóne mi veľmi pomohol tréner. Začala som si veriť a uvedomila som si, že nie je koniec. Prekonala som ťažkosti a vrátila sa silnejšia," citovala agentúra AP svetovú šampiónku.

Premiérový titul pre Fernandeza

Španiel Javier Fernandez sa stal v čínskom Šanghaji prvýkrát v kariére majstrom sveta v krasokorčuľovaní. Po voľnej jazde mužov predstihol dovtedy vedúceho olympijského víťaza Japonca Juzuru Hanyu a dosiahol životný úspech. Bronz putuje do Kazachstanu zásluhou Denisa Tena.

Fernandez vo svojej voľnej jazde predviedol dva úspešné štvorité skoky a v celkovom súčte o 2,82 b predstihol obhajcu titulu Japonca Hanyu. Trojnásobný majster Európy sa tak mohol tešiť s premiérového titulu majstra sveta, ktorý bol súčasne prvým aj pre Španielsko. "Stále tomu neverím. Zdolať Juzu, ktorý je olympijským víťazom, je niečo neuveriteľné. Neviem či sa to bude ešte niekedy opakovať," povedal po pretekoch 23-ročný Španiel pre akreditované médiá.


konečné výsledky:

ženy: 1. Jelizaveta Tuktamyševová (Rus.) 210,36 bodov, 2. Satoko Mijaharová (Jap.) 193,60, 3. Jelena Radionovová (Rus.) 191,47, 4. Gracie Goldová (USA) 188,96, 5. Ashley Wagnerová (USA) 185,01, 6. Rika Hongová (Jap.) 184,58, ... 15. Nicole RAJIČOVÁ (SR) 152,61

Výsledky - muži:

1. Javier Fernandez (Šp.) 273,90 b, 2. Juzuru Hanyu (Jap.) 271,08, 3. Denis Ten (Kaz.) 267,72, 4. Jason Brown (USA) 248,29, 5. Nam Nguyen (Kan.) 242,59, 6. Misha Ge (Uzbek.) 234,89