Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Brankárovi Kuciakovi nevadí, ak sa proti Lotyšom nerozchytá

Zo zrazu slovenskej futbalovej reprezentácie pred blížiacim sa kvalifikačným dvojzápasom G-skupiny MS s Lotyšskom a Gréckom 8. októbra 2012 v Senci. Na snímke brankár Dušan Kuciak. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po vyhlásenej reprezentačnej pauze doterajšej brankárskej jednotky Jána Muchu nastalo akési bezvládie, Kuciak novú éru začal v bránke ako prvý.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Nedbám, keď sa proti Lotyšom nerozchytám až tak, hlavne, aby boli tri body, mieni pred októbrovým kvalifikačným dvojzápasom slovenskej futbalovej reprezentácie jej zatiaľ nevyhlásená nová brankárska jednotka Dušan Kuciak.

Brankár Legie Varšava prišiel na zraz národného tímu v dobrej nálade, veď jeho tím vo víkendovom víťazstve 2:1 nad Wislou Krakov konečne našiel po remízovej šnúre víťazný kurz.

"Bolo to veľmi dôležité víťazstvo, pretože predošlé tri zápasy sme iba remizovali a považovalo sa to za neúspech a už aj za minikrízu. Dostali sme sa z toho v tú správnu chvíľu a tri body nám zabezpečili aj miesto na čele tabuľky," komentoval brankár dianie v poslednom ligovom kole Ekstraklasy, v ktorej za prvých 7 kôl inkasoval rovnaký počet gólov.

Po vyhlásenej reprezentačnej pauze doterajšej brankárskej jednotky Jána Muchu nastalo akési "bezvládie", Kuciak novú éru začal v bránke ako prvý. Nemyslí si však, že úloha prvej voľby trénerov nesie so sebou aj extradávku zodpovednosti. "Ešte ani nie. Prvý zápas bol akýsi rozbehový a niečo podobné môžeme očakávať aj v piatok. Tiež neočakávam nejako veľa roboty, ale je len na mne, aby som sa dobre pripravil aj na takúto alternatívu," povedal Kuciak.

V zápase so slabším súperom hrozí, že sa gólman nedostane do svojho zaužívaného rytmu a je v permanencii iba niekoľkokrát za polčas. Koncentrácia potom niekedy musí byť ešte silnejšia než proti silnému oponentovi a všetko sa odvíja od prvého dotyku s loptou. "Mám pocit, že každému brankárovi pomôže prvá istá lopta, čo sa chytí, či keď sa vydarí zahrať výkop s istotou napríklad. Ani ja nie som výnimkou, keď sa dostanem do duelu istým zásahom, som potom počas neho pokojnejší," reagoval.

O lotyšskom tíme si po vlastnej linke veľa informácií nehľadal, verí trénerom, ktorí by mali zosnovať tú správnu taktiku na relatívne neznámeho súpera. "Zrejme to bude tuhý protivník práve tým, že sem nepríde hrať vyslovene vyrovnanú partiu," snažil sa odhadnúť Lotyšov. Pre Slovákov býva často náročnejšie hrať proti sokovi, ktorého musia hnať, uštvať a "pretlačiť sa" k výhre. "Neobávam sa toho, že by to nešlo, máme v ofenzíve veľa kvalitných hráčov, ktorí dokážu vpredu niečo vymyslieť."