Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Slováci poznajú súperov o MS 2018: Sú to Angličania, Škóti či Slovinci

Asistentka pozerá cez rameno dosluhujúceho prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera počas žrebu kvalifikácie o MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015. Foto: TASR/AP

Zvyšnými súpermi slovenských futbalových reprezentantov sú v kvalifikačnej F-skupine Litva a Malta.

Bratislava/Petrohrad 25. júla (TASR) - Slovenskí futbalisti narazia v F-skupine európskej časti kvalifikácie o MS 2018 v Rusku aj na ostrovné tímy Anglicka a Škótska. Sobotňajší žreb v pretrohradskom Konštantínovskom paláci im ďalej pridelil Slovinsko, Litvu a Maltu. Úradujúci majstri sveta Nemci sa ocitli v B-skupine v spoločnosti Česka, Severného Írska či Nórska.

Prijateľná skupina

"Je to prijateľná skupina, mohli sme dostať aj silnejších súperov, hoci Anglicko a Škótsko dlhodobo potvrdzujú svoju kvalitu," reagoval pre RTVS na výsledok žrebu priamo z Petrohradu asistent reprezentačného trénera Štefan Tarkovič. "Anglicko je veľmi silný súper, Škótsko prezentuje typický ostrovný futbal a má mladé mužstvo. Verím, že s oboma tímami odohráme vyrovnané zápasy a ak sa nám vyhnú zranenia, tak v tejto skupine vieme zdolať kohokoľvek."

Na snímke tréner slovenských futbalových reprezentantov Ján Kozák (vpravo) a asistent trénera Štefan Tarkovič (vľavo)
Foto: TASR/Michal Svítok


Môžeme byť spokojní

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik si myslí, že Slovensko bude hrať v atraktívnej skupine. "Myslím, že pre divákov aj hráčov to bude veľmi zaujímavé. Dnes si nemôžeme vyberať, ľahký súper nejestvuje, o čom sme sa niekoľkokrát presvedčili. Predtým sme mali v skupine papierovo najťažších súperov Grécko, Rusko či Bosnu a Hercegovinu, teraz to budú Angličania. Z futbalového hľadiska môžeme byť so žrebom spokojní," reagoval pre TASR Kováčik.

Prezident SFZ Ján Kováčik
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Jasným favoritom Anglicko

"Jasným favoritom skupiny je Anglicko. Ak v bojoch o účasť na MS budeme hrať tak, ako teraz v kvalifikácií na ME, tak pre nás to bude boj o druhé miesto v skupine," povedal pre svoju webstránku stredopoliar slovenskej reprezentácie Marek Hamšík. "Momentálne ale na kvalifikáciu MS nemyslíme. Pred očami máme tú aktuálnu, ktorú máme perfektne rozbehnutú. Chceme ju spečatiť postupom na majstrovstvá Európy, čo by bolo niečo úžasné."

Na snímke stredopoliar Marek Hamšík.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Slováci sú dobrý, no menej príťažlivý súper

Trénera anglickej futbalovej reprezentácie Roya Hodgsona potešila najmä konfrontácia so Škótskom. Obaja súperi sa súťažne na medzinárodnej úrovni stretnú prvýkrát od roku 1999. "Zápasy proti Škótsku potešia všetkých ľudí. Nedávno sme sa mohli presvedčiť o tom, že atmosféra okolo tohto derby bola skvelá. Škóti aj my sme určite šťastní. Vo všeobecnosti je to však dobrý žreb. Vieme, že Slovinsko a Malta sledujú a majú záujem o britský futbal. Slováci majú dobrú fazónu, ale ako súper z druhého koša nemajú také meno ako Francúzsko či Taliansko. Tí by pre nás predstavovali väčšiu hrozbu," povedal pre piaty vysielací okruh rádia BBC tréner Albionu Hodgson.

Tréner anglickej futbalovej reprezentácie Roy Hodgson
Foto: TASR/AP


Žreb európskej časti kvalifikácie

Európsku časť kvalifikácie vyžreboval účastník dvoch MS a majster Európy z roku 1996 Oliver Bierhoff a najlepší strelec v histórii ruskej reprezentácie Alexander Keržakov. Najskôr priradili miesto v skupinách A až G tímom z najnižšieho šiesteho výkonnostného koša, následne vyžrebovali zvyšnú časť kvalifikácie. Žreb rozdelil krajiny do siedmich šesťčlenných a dvoch päťčlenných skupín, pričom na šampionát postúpi 14 európskych tímov vrátane hostiteľskej krajiny Ruska. Istú účasť bude mať víťaz každej jednej z deviatich skupín, osem najlepších tímov umiestnených na druhých priečkach si to o zvyšné štyri lístky rozdá v následnej baráži. Na žiadosť UEFA budú Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Holandsko hrať v 6-člennej skupine. Je to z dôvodu zvýšenia príjmov z televíznych práv, ktoré UEFA neskôr rozdelí medzi členské krajiny. Vzhľadom na nelichotivú politickú situáciu a ďalšie dôvody sa spolu nemôžu stretnúť reprezentácie Azerbajdžanu a Arménska.

Slováci sa pred žrebom ocitli medzi nasadenými tímami v II. koši spoločne s Francúzmi, Talianmi, Rakúšanmi, Čechmi, Dánmi, Islanďanmi, Švajčiarmi a Bosniakmi. Na účasť v elitnom zoskupení nasadených krajín chýbalo zverencom trénera Jána Kozáka takmer osem bodov na to, aby v rebríčku preskočili Chorvátov na 14. priečke. Súčasné historické maximum (15. priečka) v rebríčku FIFA k júlu 2015 dosiahli vďaka uplynulým výsledkom v kvalifikácii o EURO 2016. Po piatich stretnutiach suverénne vedú C-skupinu v konkurencii kontinentálnych šampiónov Španielov, Ukrajiny či Bieloruska. Na čele majú plný počet 18 bodov.

Účastník dvoch MS a majster Európy z roku 1996 Oliver Bierhoff žrebuje európsku časť kvalifikácie o MS 2018 v Rusku
Foto: TASR/AP


V uplynulej kvalifikácii o MS 2014, ktoré sa konali v Brazílii, obsadili Slováci v G-skupine nepostupovú tretiu priečku za druhými Grékmi a prvými Bosniakmi. Okrem týchto súperov sa dvojkolovo stretli aj s Litvou, Lotyšskom a Lichtenštajnskom. Na záverečnom turnaji MS štartovali dosiaľ len raz, a to v roku 2010 v Južnej Afrike, kde sa prebojovali medzi najlepších 16 tímov. V osemfinále s Holandskom však prehrali 1:2.

Európska kvalifikácia odštartuje 4. septembra 2016 a bude prebiehať dvojkolovým systémom doma-vonku až do 17. októbra 2017. Svetový šampionát otvoria domáci Rusi 14. júna 2018 v moskovských Lužnikách, veľkolepé podujatie sa skončí 15. júla finálovým stretnutím na tom istom mieste. Semifinálové duely budú hostiť Petrohrad s Moskvou, štvrťfinále sa odohrajú v Kazani, Nižnom Novgorode, Soči a Samare.

O postup na MS 2018 a uchádzalo na sobotňajšom žrebe celkovo 206 krajín, z nich sa na finálovom turnaji predstaví dovedna 32 vrátane domáceho Ruska, ktoré má ako hostiteľ šampionátu zabezpečenú priamu účasť. Z Európy si miestenku zaistí trinásť národných mužstiev, Afrika pridá ďalších päť. Štyri krajiny dodá Ázia, tri zóna CONCACAF a štyri budú z Južnej Ameriky. Zvyšní dvaja členovia si účasť na MS budú musieť vybojovať v interkontinentálnej baráži, v ktorej piaty tím z ázijskej kvalifikácie narazí na štvrtý zo Severnej, Strednej Ameriky a Karibskej oblasti. Ďalšiu dvojicu v baráži vytvorí najlepšie národné mužstvo z Oceánie a piate v rámci Južnej Ameriky.

Na snímke vyžrebovanie MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015.
Foto: TASR/AP
.
Európska časť kvalifikácie o MS 2018:
A-skupina: Holandsko, Francúzsko, Švédsko, Bulharsko, Bielorusko, Luxembursko
B-skupina: Portugalsko, Švajčiarsko, Maďarsko, Faerské Ostrovy, Lotyšsko, Andorra
C-skupina: Nemecko, Česko, Severné Írsko, Nórsko, Azerbajdžan, San Maríno
D-skupina: Wales, Rakúsko, Srbsko, Írsko, Moldavsko, Gruzínsko
E-skupina: Rumunsko, Dánsko, Poľsko, Čierna Hora, Arménsko, Kazachstan
F-skupina: Anglicko, SLOVENSKO, Škótsko, Slovinsko, Litva, Malta
G-skupina: Španielsko, Taliansko, Albánsko, Izrael, Macedónsko, Lichtenštajnsko
H-skupina: Belgicko, Bosna a Hercegovina, Grécko, Estónsko, Cyprus
I-skupina: Chorvátsko, Island, Ukrajina, Turecko, Fínsko

Termíny kvalifikačných duelov:
1. kolo: 4.- 6. septembra 2016
2. kolo: 6.- 8. októbra 2016
3. kolo: 9.- 11. októbra 2016
4. kolo: 11.- 13. novembra 2016
5. kolo: 24.- 26. marca 2017
6. kolo: 9.- 11. júna 2017
7. kolo: 31. augusta - 2. septembra 2017
8. kolo: 3.- 5. septembra 2017
9. kolo: 5.- 7. októbra 2017
10. kolo: 8.- 10. októbra 2017

barážové duely:
prvé zápasy: 9.– 11. novembra 2017
odvetné zápasy: 12.- 14. novembra 2017
MS 2018: 14. júna - 15. júla 2018

Nasadenia pred žrebom európskej časti kvalifikácie podľa poradia v rebríčku FIFA k júlu 2015:
1. kôš: Nemecko, Belgicko, Holandsko, Portugalsko, Rumunsko, Anglicko, Wales, Španielsko, Chorvátsko
2. kôš: SLOVENSKO, Rakúsko, Taliansko, Švajčiarsko, ČR, Francúzsko, Island, Dánsko, Bosna a Hercegovina
3. kôš: Ukrajina, Škótsko, Poľsko, Maďarsko, Švédsko, Albánsko, Severné Írsko, Srbsko, Grécko
4. kôš: Turecko, Slovinsko, Izrael, Írsko, Nórsko, Bulharsko, Faerské ostrovy, Čierna Hora, Estónsko
5. kôš: Cyprus, Lotyšsko, Arménsko, Fínsko, Bielorusko, Macedónsko, Azerbajdžan, Litva, Moldavsko
6. kôš: Kazachstan, Luxembursko, Lichtenštajnsko, Gruzínsko, Malta, San Maríno, Andorra
.


Brazílska futbalová legenda Ronaldo drží lístok s nápisom Argentína počas žrebu kvalifikácie o MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Ruská speváčka Polina Gagarinovová, účastníčka tohtoročnej Eurovízie, vystupuje počas žrebu kvalifikácie o MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Diego Forlan a jeho manželka prichádzajú na žreb kvalifikácie o MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Majstrovská trofej počas žrebu kvalifikácie o MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Talianska futbalová legenda Fabio Cannavaro počas žrebu kvalifikácie o MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Tréner francúzskej futbalovej reprezentácie prichádza na žreb kvalifikácie o MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Ruská modelka Natalia Vodianovová (vpravo) a ruský telvíýny moderátor Dmitrj Šepelev moderujú žreb kvalifikácie o MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a dosluhujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter počas žrebu kvalifikácie o MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a dosluhujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter počas žrebu kvalifikácie o MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Dosluhujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter sa pozerá na hodinky počas žrebu kvalifikácie o MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015.
Foto: TASR/AP