Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

V slopestyle zlato pre Kanaďanku Howellovú

Kanadská akrobatická lyžiarka Dara Howellová. Foto: TASR/AP

Slovenky v premiérovom slopestyle do finále nepostúpili.

Červená Poľana 11. februára (TASR) - Kanada získala štvrtú zlatú medailu na ZOH 2014 v Soči zásluhou akrobatickej lyžiarky Dary Howellovej (94,20 bodov), ktorá triumfovala v disciplíne slopestyle. V premiérovej olympijskej súťaži vybojovala striebro Devin Loganová (85,40) z USA, bronz putuje do Kanady vďaka Kim Lamerrovej (85,00).

Víťazná 19-ročná tínedžerka predviedla víťaznú jazdu už v prvom finálovom kole, pričom druhú jazdu už absolvovala len z povinnosti. "Bože môj. Ani neviem poriadne, čo mám na to povedať. Nemôžem tomu uveriť. Je to neskutočné. Som šťastná, že som získala zlatú medailu pre Kanadu. Prežívam neskutočné pocity. Sú to tie najkrajšie momenty v celom mojom živote. Tvrdá práca sa vyplatila," citovala agentúra Reuters Howellovú.

V oboch kolách komplikoval pretekárkam situáciu mäkký sneh, ktorý negatívne ovplyvňoval ich nájazdovú rýchlosť. Výsledkom bolo viacero pádov v oboch kolách, Kanaďanku japonského pôvodu Juki Cubotovú museli dokonca v druhej finálovej jazde odniesť na nosidlách. Nedarilo sa ani úradujúcej majsterke sveta Kayi Turskej, ktorá spadla v oboch jazdách, do finále sa neprebojovala ani juniorská majsterka sveta Lisa Zimmermannová z Nemecka.





Slovenky v premiérovom slopestyle do finále nepostúpili

Slovenské reprezentantky v akrobatickom lyžovaní Zuzana Stromková a Natália Šlepecká nepostúpili v utorok do finále v disciplíne slopestyle na ZOH v Soči. V premiérovej disciplíne na olympiáde obsadila Šlepecká 18. miesto (34,60 bodov), Stromková skončila o dve priečku nižšie (24,40).

V oboch kolách komplikoval pretekárkam situáciu na 635 m dlhej trati so šiestimi prekážkami mäkký sneh, ktorý negatívne ovplyvňoval ich nájazdovú rýchlosť. Výsledkom bolo viacero ľahších pádov v oboch kolách. Najlepšie sa s náročnými podmienkami vyrovnala Kanaďanka Dara Howellová (88,80), ktorá vyhrala kvalifikáciu pred svojou krajankou Kim Lamarreovou (85,40) a Katie Summerhayesovou (84,00) z Veľkej Británie. Naopak, nedarilo sa úradujúcej majsterke sveta Kayi Turskej, ktorá spadla v oboch jazdách a vo finále bude chýbať.
Na snímke slovenská akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková v kvalifikačnej jazde počas XXII. zimných olympijských hier v Extrém Parku na Červenej Poľane 11. februára 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenke Zuzane Stromkovej sa v Extrém Parku na Červenej Poľane príliš nevydarila ani jedna jazda. V tej prvej spadla pri dopade po poslednom skoku. Dvadsatriročná členka klubu Freeski Academy pretočila skok a išla do záklonu, pričom dostala výslednú známku 24,40 bodu a figurovala pred druhým kolom na 17. pozícii. Stromková v druhej jazde pre pomalú nájazdovú rýchlosť zle dopadla na prvom skoku dozadu. Pri druhom dopade stratila palicu a pri treťom skoku spadla, aby následne na súťaž rezignovala.

Ďalšia Slovenka Šlepecká, ktorá od svojho príchodu do Ruska bojovala s chorobou, napokon svoje obe jazdy vzdala po prvom skoku. Tridsaťročná rodáčka z Liptovského Mikuláša sa tak musela uspokojiť s výslednou známkou 34,60, čo na postup medzi tucet finalistiek nestačilo.


Výsledky slopestyle - ženy: 1. Dara Howellová (Kan.) 94,20 bodov, 2. Devin Loganová (USA) 85,40, 3. Kim Lamarreová (Kan.) 85,00, 4. Anna Segalová (Austr.) 77,00, 5. Emma Dahlströmová (Švéd.) 75,40, 6. Juki Cubotová (Kan.) 71,60, 7. Katie Summerhayesová (V.Brit.) 70,60, 8. Silvia Bertagnová (Tal.) 69,60, 9. Eveline Bhendová (Švaj.) 63,20, 10. Keri Hermanová (USA) 50,00, ... 18. Natália ŠLEPECKÁ (SR) 34,60, 20. Zuzana STROMKOVÁ (SR) 24,40