Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Kvarteto Slovákov začalo v Sarajeve úspešne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pre Európu je určených šesť kontinentálnych miesteniek, informoval Slovenský stolnotenisový zväz.

Sarajevo 15. mája (TASR) - Kvarteto slovenských reprezentantov v stolnom tenise v Sarajeve úspešne odštartovalo európsku olympijskú kvalifikáciu vo dvojhre. Tatiana Kukuľková a Barbora Balážová uspeli vo svojom prvom zápase v skupine. Darilo sa aj mužom, Wang Jang a Ľubomír Pištej zvládli prvé dve stretnutia.

Kukuľková v D-skupine zdolala hladko Margo Degraefovú z Belgicka 4:0 na sety. Balážová v "jéčku" triumfovala nad Bulharkou Mariou Jovkovou 4:2. V stredu v bosnianskej metropole nezaváhal ani Jang, ktorí si v "déčku" najprv poradil s Antonom Limonovom z Ukrajiny 4:0 a poobede aj s Maďarom Adamom Szudim 4:1. Stopercentný je po prvom dni aj Pištej v L-skupine, Andreja Putuntica z Moldavska zdolal 4:3 na sety a proti Fínovi Benedekovi Olahovi uspel 4:1.

V Sarajeve sa hrá o päť miesteniek v oboch kategóriách. Kvalifikácia pozostáva z troch fáz. Prvá sa hrá v dvanástich skupinách (streda a štvrtok), z ktorých si prví dvaja zaistia postup do vyraďovacej časti. Druhá fáza (piatok a sobota) pozostáva z 24-členného pavúka, jeho finalisti (finále sa už nehrá - pozn.) si vybojujú olympijskú miestenku. V tretej fáze (sobota a nedeľa) sa predstavia hráči a hráčky, ktoré sa ešte nekvalifikovali. Opäť postúpia obaja finalisti a potom ešte aj víťaz duelu medzi zdolanými semifinalistami.

Pre Európu je určených šesť kontinentálnych miesteniek, informoval Slovenský stolnotenisový zväz. Po päť z nich v oboch kategóriách rozdajú na kvalifikačnom turnaji v Sarajeve a zvyšné šieste podľa rebríčka k 11. júnu 2024, keď sa skončí proces kvalifikácie na OH 2024 v Paríži.



európska olympijská kvalifikácia vo dvojhre:


muži:


D-skupina:

WANG Jang (SR) - Anton Limonov (Ukr.) 4:0 (1, 3, 6, 4)

WANG Jang - Adam Szudi (Maď.) 4:1 (2, 6, 8, -4, 3)



L-skupina:

Ľubomír PIŠTEJ (SR) - Andrej Putuntica (Mold.) 4:3 (-10, 7, -10, 3, 8, -9, 10)

Ľubomír PIŠTEJ - Benedek Olah (Fín.) 4:1 (9, 8, 7, -2, 7)



ženy:

D-skupina:

Tatiana KUKUĽKOVÁ (SR) - Margo Degraefová (Bel.) 4:0 (1, 10, 7, 6)



J-skupina:

Barbora BALÁŽOVÁ (SR) - Maria Jovková (Bul.) 4:2 (-9, 6, 7, -7, 11, 2)