Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

LUKÁŠ KOZÁK: O hokeji v Chorvátsku, prvom góle v KHL i vášni k džudu

Slovenský hokejista Lukáš Kozák v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Hokejista Lukáš Kozák sa až do svojich 15-tich rokov venoval aj džudu a hoci v ňom patril na Slovensku k najlepším, neostal pri ňom. Aj o tom nám pred pár dňami porozprával v štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 25. februára (Teraz.sk) – Slovenský hokejový reprezentant Lukáš Kozák prežíva hektickú sezónu. Po tom, čo ju začal v Tipsport Lige vo farbách Dukly Trenčín a pokračoval v tíme chorvátskeho účastníka KHL Medveščak Záhreb, oblieka momentálne v našej najvyššej súťaži dres martinského MHC, ktorého je aj odchovancom. Nielen o tohtosezónnom hokejovom putovaní sme sa s 25-ročným slovenským reprezentantom a zároveň niekdajším vynikajúcim džudistom pred pár dňami v televíznom štúdiu TABLET.TV porozprávali.

Vďaka pôsobeniu v Medveščaku Záhreb si Lukáš Kozák zveľadil svoje štatistiky v KHL, v ktorej dovtedy odohral ako hráč Slovana Bratislava 49 zápasov. Ako sa mu pozdával krátky angažmán, počas ktorého si na svoje konto v druhej najkvalitnejšej lige sveta pripísal ďalších 14 duelov, v tíme z Chorvátska, ktoré sa jednoznačne radí k hokejovo netradičným krajinám? „Je pravda, že hokej tam nepatrí k národným športom, v porovnaní so Slovenskom je v rebríčku popularity určite na nižších priečkach, no Chorváti oň záujem majú a keby sa nám podarilo postúpiť do play-off, určite by ešte vzrástol. Čo sa týka mňa osobne, nemôžem na Medveščak povedať jedno krivé slovo, práve naopak, som rád, že som mal príležitosť dres záhrebského klubu obliekať. Bola to pre mňa vynikajúca skúsenosť, cítil som sa tam vynikajúco po hokejovej i mimošportovej stránke,“ rozhovoril sa Kozák.

Pozrite si celú televíznu debatu s Lukášom Kozákom:



Úlohou hokejových obrancov je predovšetkým gólom zabraňovať, no z času na čas sa aj oni zapíšu do streleckej listiny. Kozákovi sa do dnešného dňa podarilo na seniorskej úrovni skórovať v súťažných zápasoch 23-krát, pričom nateraz svoj posledný gól zaznamenal v drese Medveščaku Záhreb. Stalo sa tak, paradoxne, v súboji so Slovanom Bratislava, čo bol preňho zároveň aj premiérový presný zásah v KHL. „Samozrejme, že puk, ktorým som ho dosiahol, mám odložený, oblepený a popísaný tak, ako sa to v podobných prípadoch robí a s najväčšou pravdepodobnosťou ho niekomu čoskoro venujem. Premiérový gól v tejto súťaži ma teda potešil, akurát škoda, že neprišiel za iného stavu a za iných okolností,“ vrátil sa Lukáš k poslednému zápasu záhrebského mužstva v ročníku 2016/17, ktorý bol zároveň tohtosezónnou derniérou aj pre Slovan. Len na doplnenie, belasí v ňom v stredu 15. februára triumfovali na domácom ľade 7:5, pričom Kozák zaznamenal tretí gól hosťujúceho tímu.

Kemp tímu NHL si naplno užil


Šikovný obranca, ktorý je v posledných rokoch viac-menej stabilnou súčasťou slovenskej hokejovej reprezentácie, nie tak dávno „koketoval“ aj so slávnou NHL. V lete 2015 totiž absolvoval nováčikovský kemp New Yorku Rangers, pre ktorý obetoval viacero zaujímavých ponúk. „Už po majstrovstvách sveta do 18 rokov som mal možnosť odísť do Ameriky, no u nás doma bola vždy priorita škola, športové aktivity boli na druhej koľaji. Bolo to celkom logické, keďže v tom čase som sa ešte hokejom neživil, nebola to moja robota. Vtedy teda z toho zišlo. Potom po sezóne 2014/15, ktorú som začal v Trenčíne a na klubovej úrovni som ju zakončil so Slovanom v KHL, som sa skontaktoval s pánom Ottom Haščákom, ktorý pracuje ako skaut NY Rangers. On už o mne vedel, keďže počas spomínaného ročníka som absolvoval aj niekoľko zápasov v seniorskej reprezentácii, s ktorou sme odohrali aj dve prípravné stretnutia proti Švédsku. A práve vtedy bol hlavným skautom Rangers jeden Švéd. A keďže ja som v tom čase zhodou okolností niečo rozoberal s pánom Haščákom, vychádza mi to tak, že sa nejako dali ohľadom mňa ,do reči´ a následne mi prišla z newyorského klubu pozvánka do vývojového kempu. Strávil som tam niekoľko skvelých dní a naplno som si to užil,“ vysvetlil Kozák.

Mnoho športových priaznivcov pod Tatrami možno ani nevie, že nechýbalo veľa a Lukášovi Kozákovi nemuseli fandiť z tribún zimných štadiónov, ale v halách pri tvrdých súbojoch na žinenkách. Do pätnástich rokov sa totiž okrem hokeja intenzívne venoval aj džudu, v ktorom sa stal trikrát majstrom Slovenska. „Na rovinu treba povedať, že u nás bolo rodinným športom práve džudo, v ktorom bol otec viacnásobný majster Československa. K hokeju som sa dostal úplnou náhodou. V Martine, kde som vyrastal, boli našimi susedmi hokejisti, ako napríklad Róbert Švehla či Jaroslav Török, ktorí mňa i rodičov prehovárali, aby som to skúsil na ľade. Úprimne sa musím priznať, že sa mi ani veľmi nechcelo, do džuda som bol totiž veľmi zahľadený. Napokon som však šiel do toho, hokej ma chytil za srdce, ostal som mu verný, živí ma doteraz, takže som asi urobil aj dobre,“ dodal s úsmevom Lukáš Kozák.