Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Lance Armstrong neuspel so žalobou na USADA

Lance Armstrong Foto: TASR/AP

Podozrenia z užívania dopingu sprevádzajú podstatnú časť Armstrongovej kariéry.

Austin 10. júla (TASR) - Americký cyklista Lance Armstrong zažaloval antidopingovú agentúru USA (USADA) zbytočne. Federálny sudca nevyhovel žiadosti sedemnásobného víťaza Tour de France.

Američan chcel žalobou USADA zabrániť vyšetrovaniu svojej osoby. Cieľom agentúry je dokázať, že fenomenálny cyklista užíval v minulosti zakázané podporné prostriedky.

Sudca Sam Sparks nevyhovel 80-stranovej žalobe, pretože podľa jeho názoru nebola opodstatnená. Podľa Sparksovho názoru sa zameriava viac na názor verejnosti v prospech Armstronga, ako na samotnú podstatu právnej argumentácie. Nevylúčil však ďalšie možné žaloby zo strany amerického cyklistu a dovolil mu tú súčasnú prepracovať. Armstrongov právnik Tim Herman to podľa vlastných slov stihne najskôr do utorka.

Podľa žalujúcej strany porušila USADA ústavné právo športovca na spravodlivý súdny proces a nemá právomoc v Armstrongovom prípade. Armstrong taktiež obvinil šéfa exekutívy USADA Travisa Tygarta z pomsty voči nemu. Tieto slová však na sudcu dojem neurobili.

"Tento súd nezdieľa Armstrongovu túžbu po publicite, ohováraní a snahu získať nejaký prospech zachytenej na 80 stranách, z ktorých väčšina je úplne zbytočných. Spis obsahuje minimum informácií relevantných s podstatou prípadu," uviedol Sparks.

"Počul som, čo hovoril Sparks. To však nemení nič na podstate veci. Veľmi dobre som počul, čo sudca Sparks hovoril. Mám v úmysle preformulovať naše požiadavky," vyhlásil Herman.

Armstrong sa veľmi vehementne ohradil voči podozreniam USADA. Žalobou chcel zamedziť vyšetrovaniu svojej osoby. Podozrenia z užívania dopingu sprevádzajú podstatnú časť jeho kariéry. Sedemnásobnému víťazovi najprestížnejších cyklistických pretekov od roku 1999 do roku 2005 sa však nikdy nepodarilo nič dokázať.