Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Lapšanský zamieril z Košíc do zámorskej East Coast Hockey League

Na archívnej snímke Adam Lapšanský Foto: TASR/Martin Baumann

V minulej sezóne pomohol Košiciam k zisku majstrovského titulu.

Košice 4. januára (TASR) - Slovenský hokejový útočník Adam Lapšanský odchádza z majstrovských Košíc do zámoria, kde sa upísal klubu Indy Fuel pôsobiacom v nižšej súťaži East Coast Hockey League (ECHL). Informovala o tom internetová stránka klubu z amerického Indianapolisu.

Lapšanskému v súčasnosti plynie v Tipsport Lige exemplárny štvormesačný trest, ktorý dostal v novembri od disciplinárneho senátu za nedovolený zákrok na Mareka Loskota. Banskobystrický hokejista po ňom skončil s otrasom mozgu. Lapšanský by sa vzhľadom na dištanc mohol vrátiť na slovenské ľady až v polovici marca, keď bude finišovať prvé kolo play off.

ECHL je súťaž, ktorá nespadá pod Medzinárodnú hokejovú federáciu (IIHF) a na člena širšieho kádra reprezentácie sa tam tak nebude vzťahovať jeho trest. "Adam nám to prišiel oznámiť tesne pred Silvestrom. Počas trestu sme mu umožnili trénovať s našim tímom a k dispozícii mal i plnohodnotnú lekársku starostlivosť a regeneráciu. Pozastavené mal finančné plnenie, nakoľko nemohol plniť svoje povinnosti vyplývajúce zo zmluvy, teda hrať extraligové zápasy za náš klub. Odišiel do ligy, ktorá nie je členom IIHF. V Európe a ani v iných súťažiach spadajúcich pod medzinárodnú federáciu by hrať nemohol," vysvetlil pre hokej.sk generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš. "Adam odišiel do súťaže, ktorá nepotrebuje žiadny súhlas od klubu. Vzhľadom k tomu, že sme mu akurát umožnili trénovať a čakali sme na výrok odvolacej komisie, sme iba v polohe konštatovania jeho odchodu. Podľa nás je to škoda, pretože si myslíme, že trest by mu bol napokon znížený a v polovici februára by mohol nastúpiť," dodal Bakoš, podľa ktorého budú Košice po Lapšanského odchode hľadať adekvátnu náhradu na post útočníka.

Dvadsaťpäťročný Lapšanský odohral v tejto sezóne za "oceliarov" 20 stretnutí v základnej časti Tipsport Ligy, v ktorých strelil šesť gólov a pridal jednu asistenciu. V minulej sezóne pomohol Košiciam k zisku majstrovského titulu. Predtým obliekal aj dresy materskej Spišskej Novej Vsi, Popradu, Kežmarku, Sparty Praha, Chomutova, Litvínova, Litoměříc či Ústí nad Labem, teraz mieri prvýkrát v kariére za Atlantik. Na konte má aj 16 reprezentačných štartov (7 gólov).