Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Lašák ukončil kariéru: Stále uvažujem, či som urobil dobre

Na snímke hokejový brankár Ján Lašák počas tlačovej konferencie 17. augusta 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Brankár majstrov sveta z Göteborgu 2002 bude pôsobiť v reprezentácii Slovenska a pomôže pri práci s mládežou.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Slovenský hokejový reprezentant Ján Lašák ukončil svoju bohatú športovú kariéru. Oznámil to vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bratislave. Brankár majstrov sveta z Göteborgu 2002 bude pôsobiť v reprezentácii Slovenska a pomôže pri práci s mládežou.

"Boli to pre mňa dlhé noci bez spánku, keď som dostal ponuku od Mira Šatana. Ja som bol práve na ceste do Liberca, takže som to konzultoval aj s trénerom Filipom Pešánom," prezradil Lašák okolnosti svojho rozhodnutia. "Je mojím záujmom odovzdať skúsenosti, ktorých mám naozaj veľa. Cítim aj morálnu povinnosť pomôcť slovenskému hokeju, pretože som bol jeden z tých, ktorí iniciovali zmenu. Dám teda hlavu na klát a uvidím, čo dosiahnem," dodal 38-ročný hokejista.

Pri reprezentácii bude mať Lašák niekoľko povinností. "Mojou prioritou bude vychovávať mladých gólmanov. V áčku nie, tam už brankára nevychováte, takže tu bude mojou úlohou sledovať ich formu a vytypovať vhodných adeptov. Mojou hlavnou náplňou však bude cestovať po Slovensku a vychovávať nastupujúcu generáciu," dodal Lašák, ktorý nad ponukou premýšľal zhruba mesiac. "Stále sa zobúdzam o tretej ráno a uvažujem nad tým, či som urobil dobre. Ale napokon nerozhodli prebdené noci, ale dni. Ja sa na to veľmi teším a som nadšený. Teším sa, že budem chodiť medzi deti a pomáhať im rásť a zažívať emócie, víťazstvá. Hokej je krásna práca a verím, že ma to bude napĺňať."



Pri spomienkach na svoje najväčšie úspechy vyzdvihol rok 2002, keď Slovensko získalo na MS v Göteborgu zlaté medaily. "Vtedy sme spojili krajinu tak, ako ešte nikdy spojená nebola. Bolo to úžasné sledovať. Je to už 15 rokov, ale stále sa vezieme na tej vlne. Je to moment, ktorý si Slováci budú pamätať do konca života. Nikto vtedy nič neriešil, boli to krásne časy," zaspomínal si Lašák, ktorý si uvedomuje, že zopakovať podobný úspech nebude jednoduché. "Nepríde to o rok, o dva a ani o tri. Je tu veľmi veľa práce."

Pracovať začal Lašák už pár hodín po oznámení o konci svojej kariéry. "Utekám do Zvolena, pretože "dvadsiatka" hrá proti Detve a dostane tam šancu jeden mladý brankár, čo ma prekvapilo. Takže chcem ho vidieť v akcii a urobiť si názor. Na druhý deň by som sa mal ísť pozrieť na SR 16 ktorá hrá proti Rusku, práce mám teda hneď dostatok."

Bývalému slovenskému reprezentantovi budú v jeho práci pomáhať aj ostatní kolegovia. "My brankári sme špecifickí, máme svoj obor. Ja som v kontakte s Rasťom Staňom, Peťom Kosom, Romanom Megom a ďalšími, budem sa snažiť mať týchto ľudí okolo seba. Nechcem povedať, že by nám ostatní nemali ako pomôcť, ale musíme ísť každý svojím smerom," odpovedal na otázku, či vyzve k spolupráci aj ostatných hráčov zo zlatej generácie, ktorí už ukončili kariéru.



Náplňou Lašáka v novej funkcii bude aj skauting, sledovať bude nielen mladých brankárov, ale aj potenciálnych adeptov na seniorský reprezentačný dres. "My máme teraz osem až deväť brankárov na úrovni mužskej reprezentácie. Konzultovali sme to spoločne s Rasťom Staňom a Petrom Kosom. Ja som napríklad sledoval už v uplynulom play off Tomáša Tomeka proti Zvolenu, páčil sa mi veľmi jeho pohyb. Ale v mojich očiach je jasná jednotka Jano Laco, to môžem verejne povedať."

Práce je veľa, problémov tiež. Štvornásobný najlepší brankár Slovenska konkrétne pomenoval, čo momentálne treba zlepšiť. "Je toho naozaj veľa. Ale potrebujeme viac tréningových plôch, potrebujeme robiť výbery a nie nábory, k tomu samozrejme aj materiálne zabezpečenie. Ja komunikujem aj s agentmi o problémoch nášho hokeja. Máme odliv detí, je toho strašne veľa. Ale ja verím, že pridám ruku k dielu aspoň na mojom brankárskom poste a že sa to zlepší."

Koniec kariéry prišiel neočakávane rýchlo, držiteľ kompletnej zbierky medailí z MS tak nestihne ani rozlúčku na ľade. To by však chcel napraviť. "Mínusom pri mojom rozhodovaní o konci kariéry je práve to, že nestíham rozlúčkový zápas. Chcem si však uctiť nielen hráčov, ale i novinárov a všetkých, ktorí stáli pri mojich úspechoch. Budem veľmi rád, keď sa to podarí na budúce leto vo Zvolene," prezradil na záver Lašák.

Ján Lašák sa narodil 10. apríla 1979 vo Zvolene. V meste pod Pustým hradom aj hokejovo vyrastal. V extralige (dnes Tipsport liga) debutoval v drese HK Zvolen v sezóne 1998/1999. Už v roku 1999 ho v druhom kole zo 65. miesta draftoval tím zámorskej NHL Nashville Predators. V sezóne 2001/2002 sa stal prvým slovenským brankárom v NHL - najprestížnejšej hokejovej súťaži. Za "predátorov" odchytal v tomto ročníku šesť zápasov a väčšinu sezóny strávil na farme v Milwaukee Admirals. Aj preto sa rozhodol vrátiť do Európy.

Trojnásobný medailista z majstrovstiev sveta pôsobil na rôznych európskych klziskách a nevynechal ani ruskú Kontinentálnu hokejovú ligu (KHL). Chytal za SKA Petrohrad (2003/2004) v Ruskej hokejovej superlige (RHS). Päť sezón obliekal dres českého extraligového tímu HC Dynamo Pardubice. Už počas prvej sezóny pôsobenia v Pardubiciach (2004/2005) dopomohol tímu k majstrovskému titulu, pričom v play-off mal najlepšiu percentuálnu úspešnosť spomedzi brankárov a získal ocenenie Zlatá helma.

V KHL pôsobil v tímoch Atlant Mytišči (2009/2010), Amur Chabarovsk (2011/2012, 2012/2013) či Spartak Moskva (2012/2013).

Oživenie svojej brankárskej kariéry opätovne zažil v roku 2014 po príchode do severočeského extraligového tímu Bílí Tygři Liberec, s ktorým v sezóne 2015/2016 získal majstrovský titul.