Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Legendárna Navrátilová oslavuje 60. narodeniny

Martina Navrátilová v zápase štvorhry, v ktorom stála s Lisou Raymondovou proti Bulharkám Dimane Krastevičovej a Svetlane Krivenčevej tenisového podujatia Advanta vo Villanove v americkom štáte Pennsylvánia 29.októbra 2003. Foto: TASR/AP

Od roku 1975 sa dvadsať rokov nepretržite drží v prvej svetovej desiatke a počas 21 rokov získala každoročne aspoň jeden turnajový titul.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Legendárna americká tenistka Martina Navrátilová oslávi v utorok 60. narodeniny. Počas 34 rokov kariéry dosiahla všetko, čo sa dalo. Bývalá svetová jednotka, ktorá sa narodila 18. októbra 1956 v Prahe ako Martina Šubertová, získala rekordných 167 titulov vo dvojhre (z toho 18 na grandslamoch), 177 vo štvorhre (z toho 31 na grandslamoch) a 10 v mixe. Tristotridsaťjeden týždňov sa držala na čele svetového rebríčka WTA, dlhšie vydržala na špici iba Nemka Steffi Grafová (377 týždňov).




Od roku 1975 sa dvadsať rokov nepretržite držala v prvej svetovej desiatke a počas 21 rokov získala každoročne aspoň jeden turnajový titul. Deväť wimbledonských triumfov z nej urobilo rekordérku najprestížnejšieho turnaja na tráve All England Clubu. "Bielemu športu" vdýchla novú dimenziu, rovnako intenzívne ako tréningom sa totiž zaoberala aj stravovaním. Známa aktivistka v boji za práva zvierat sa vzdala akéhokoľvek mäsa a stravovala sa výlučne vegánskou potravou. V roku 2010 jej diagnostikovali rakovinu prsníka, následne sa podrobila operácii.

Americká tenistka českého pôvodu, bývalá svetová tenisová jednotka MARTINA NAVRÁTILOVÁ.
Foto: TASR/AP


Napriek dosiahnutým úspechom sa Navrátilová nikdy nestala reklamnou ikonou. Keď v roku 1981 po prvý raz otvorene prehovorila o svojej lesbickej sexuálnej orientácii, vyvolala v americkej spoločnosti búrku rozhorčenia. O jej veľké lásky, basketbalovú hviezdu Nancy Liebermanovú a autorku bestsellerov Ritu Mae Brownovú sa bulvárne médiá zaujímali rovnako intenzívne ako o jej rozchod s Judy Nelsonovou v súdnej sieni. V septembri 2014 počas US Open sa zasnúbila s Juliou Lemigovou, 15. decembra v New Yorku uzavreli manželský zväzok.