Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Legendárny hokejista, rodák zo Slovenska Mikita trpí demenciou

Stan Mikita Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ako informoval portál tsn.ca, 74-ročnému slovenskému rodákovi diagnostikovali vážne ochorenie mozgu.

Chicago 31. januára (TASR) - Bývalý legendárny hokejista a člen Siene slávy NHL Stan Mikita trpí demenciou. Chorobu potvrdila v piatok zámorským médiám jeho rodina.

Ako informoval portál tsn.ca, 74-ročnému slovenskému rodákovi diagnostikovali vážne ochorenie mozgu. "Čelí vážnym zdravotným problémom. Je v opatere starostlivých a chápavých ošetrovateľov," uviedla Mikitova rodina vo vyhlásení. Podľa nej je pravdepodobné, že niekdajší skvelý útočník Chicaga trpí tzv. Lewy body demenciou (LBD). Tá spôsobuje poruchy myslenia, pamäte, problémy s pohybom a často zahŕňa aj príznaky Parkinsonovej choroby. Na LBD neexistuje žiadny účinný liek, no ľudia dokážu žiť s týmto ochorením dlhé roky. "V týchto ťažkých časoch myslíme na Stana a jeho rodinu. Želáme mu to najlepšie," uviedlo vedenie Blackhawks v klubovom vyhlásení.

Stan Mikita sa narodil 20. mája 1940 v obci Sokolče pri Liptovskom Mikuláši, ktorú neskôr zatopilo vodné dielo Liptovská Mara. V roku 1948 odišiel do Kanady ako 8-ročný Stano Gvoth za svojím strýkom Joe Mikitom, ktorý si ho osvojil a ktorého meno aj prijal. V sezóne 1957/1958 hral za St. Catharines Teepees, nasledujúcu sezónu už pôsobil v NHL, kde vydržal dlhých 22 rokov. V roku 1961 sa stal prvým slovenským rodákom, ktorý držal v rukách Stanleyho pohár. Celú svoju profiligovú kariéru spojil so Chicagom, patrí medzi najväčšie postavy klubovej histórie ako i celej NHL. V tíme "jastrabov" stále drží rekordy v počte odohratých zápasov (1394), bodov (1467), asistencií (926) a je druhý v počte gólov (541). Od roku 1983 je členom Siene slávy NHL, od roku 2007 ambasádorom Blackhawks a pred chicagskou halou United Center má od roku 2011 postavenú sochu spolu s ďalšími klubovými legendami. V roku 1980 sa stal Mikita prvým hráčom Chicaga, ktorému slávnostne vyvesili dres a vyradili jeho 21-ku.