Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

ZÁZRAK STOROČIA: Médiá reagujú na triumf Leicestru v Premier League

Fanúšikovia Leicesteru City Foto: TASR/AP

Kráľ Claudio, rozprávka, či Leicester porazil logiku, aj to sú ohlasy na triumf líšok.

Bratislava 3. mája (TASR) - Ohlasy zahraničných médií na zisk anglického futbalového titulu Leicestrom City:

Veľká Británia

Independent: "Takzvané futbalové veľmoci sa museli v sezóne 2015/2016 skloniť pred maličkou hviezdičkou Leicestru. Malo by sa stále pripomínať, ako sa môžu vyhrávať tituly: bez peňazí, so šikovnou prestupovou politikou, rafinovaným manažmentom a skupinou po úspechu hladných hráčov."

The Guardian: "Úspech Leicestru je jedným z najväčších športových výsledkov v histórii."

The Telegraph: "Keď to dokázal Leicester, môžu to dokázať všetci. To je dôvod, prečo tak krajinu inšpirovala korunovácia mužstva trénera Claudia Ranieriho. To, že Leicester vyhral Premier League je neuveriteľný triumf. Ponúkol opäť základné elementy športu, ktoré stoja nad peniazmi: tímový duch, disciplína a ambície outsidera."

Španielsko

Mundo Deportivo: "Líšky z Leicestru dosiahli v pondelok jedno z najväčších hrdinstiev v dejinách futbalu."

Sport: "Zázrak menom Leicester sa stal realitou. Bez hviezdnych hráčov, ale so solidárnosťou a nasadením porazil 'Lester' logiku."

AS: "Toto je zázrak storočia."

La Vanguardia: "Najneuveriteľnejší šampión! Úspech Leicestru je jedným z najväčších prekvapení v športovej histórii."

Marca: "Kde bolo tam bolo...Leicester. Ten vyhral prvý majstrovský titul v 132-ročnej klubovej histórii a podaril sa mu najväčší hrdinský skutok v moderných dejinách futbalu."

El Mundo: "Ó môj Bože! Leicester vyhral Premier League a dosiahol jeden z najbravúrnejších kúskov v dejinách."

Taliansko

Gazzetta dello Sport: "Kráľ Claudio. Historický titul pre Leicester. Chelsea zastavila Tottenham, Ranieri sa ocitol v raji. Líšky sú prvýkrát na anglickom futbalovom tróne. Fantastický výsledok. Ste majstri! Ranieri kráľom Anglicka. Triumf napriek nízkemu kurzu s podpisom talianskeho trénera."

Tuttospor: "Ranieri kráľom Anglicka. Chelsea sa dokázala vrátiť do zápasu s Tottenhamom a Leicester tak vyhral anglický titul. Ranieri je legenda. Leicester, uži si to!"

Corriere dello Sport: "Kráľ Claudio. Ranieriho Leicester vyhral anglický titul. Prekrásna rozprávka. Vyhralo mužstvo s kurzom 5000:1."


Leicester zavŕšil rozprávku titulom. Ranieri: O tomto som ani nesníval

Jedna z najneuveriteľnejších rozprávok v histórii futbalu má šťastný koniec. Predsezónny adept na vypadnutie z Premier League Leicester City senzačne získal svoj prvý titul v 132-ročnej histórii klubu iba so zlomkový rozpočtom v porovnaní s gigantmi na anglickej ligovej scéne. Experti celú sezónu očakávali strmý pád podceňovaného celku, ten ale neprišiel a z neznámych hráčov sú teraz hrdinovia. Kurz na titul Leicesteru sa pritom pred sezónou vyšplhal na astronomických 5000:1.

"O tomto som si po svojom príchode ani nedovolil snívať," povedal po pondelňajšej definitíve tréner Claudio Ranieri, hlavný strojca úspešného ťaženia Leicesteru. "Som pragmatický človek. Chcel som len vyhrať zápas po zápase a pomôcť hráčom sa každý týždeň zlepšovať. Nikdy som príliš nerozmýšľal nad tým, kam nás to až môže dostať. Hráči boli fantastickí. Iba ich nadšenie, odhodlanie a duch mohli sen urobiť skutočnosťou. Každý duel bojovali jeden za druhého a to na nich milujem. Záslúžia si byť šampiónmi."

Zo sotva priemerného tímu na vrchol. Leicester bol anglickým vicemajstrom v roku 1929, ale odvtedy sa väčšinou potácal medzi prvou ligou a nižšími súťažami bez výraznejších ambícií preniknúť medzi elitu. Ešte v roku 2009 hral iba tretiu ligu a aj vlani to vyzeralo na jasný zostup z Premier League. Podaril sa ale zázrak a sedem víťazstiev v posledných deviatich kolách zachránili Leicesteru príslušnosť k elite. Tréner Nigel Pearson napriek tomu skončil a prišiel mág Ranieri. Ten napriek nečakane úspešnému štartu do novej sezóny najskôr vytrvalo hovoril iba o zisku 40 bodov na splnenie hlavného cieľa - záchrany. City ale aj po zime okupovali vrch tabuľky a tak taliansky kouč už opatrne skloňoval pohárovú Európu. Až pred dvoma týždňami verejne definitívne pripustil, že jeho tím má šancu na titul.

Svetobežník Ranieri mal pritom doteraz nevýraznú povesť bez významného titulu na konte. Pred príchodom do Leicesteru skončil neslávne na lavičke národného tímu Grécka po zahanbujúcej domácej kvalifikačnej prehre na EURO 2016 s Faerskými ostrovmi. Vyhral síce Taliansky pohár s Fiorentinou, či druhú francúzsku ligu s Monacom, ale naozaj veľký úspech sa mu vyhýbal. "Vždy som myslel na to, že skôr či neskôr ligový titul získam. No som stále ten istý muž, ktorého Grécko vyhodilo. Každému hlavne vždy hovorím a to nielen vo futbale, aby veril a skúšal. Potom môže prísť všetko," tvrdí 64-ročný rodák z Ríma. Vo "večnom meste" si aj vychutnal svoj životný úspech, v pondelok tam letel navštíviť svoju 96-ročnú matku. Taliansky denník Gazzetta dello Sport v utorok vyšiel na titulke s veľkým nápisom: "Kráľ Claudio".

"Je to najväčší úspech v histórii klubu a všetci sme poctení, že môžeme byť toho súčasťou," povedal s 22 gólmi najlepší strelec tímu Jamie Vardy. Toho britská Asociácia futbalových novinárov vyhlásila za Hráča roka v Anglicku. "Je to o to výnimočnejšie, že sme titul vybojovali v tomto zložení a s týmito chlapcami. Každá minúta tvrdej práce na tréningovom ihrisku stála za tento moment. Je to úžasné," dodal Vardy, ktorý vo svojom apartmáne sledoval v pondelok večer so spoluhráčmi remízu Tottenhamu 2:2 na ihrisku Chelsea, ktorá definitívne zabezpečila Leicesteru titul.

S predsezónnym kádrom v hodnote necelých 55 miliónov libier ukázal Leicester, že aj v modernej ére futbalu prešpikovanej multimilonárskymi sponzormi, nie je nič nemožné. Nový majster Anglicka nekupoval hviezdy, stali sa nimi až v tomto klube. So 17 gólmi druhý najlepší strelec, alžírsky útočník Riyad Mahrez prišiel z druholigového francúzskeho Le Havre za 400.000 libier, no v tejto sezóne prispel k titulu neoceniteľnou mierou. O Leicesteri pred svojim príchodom v roku 2014 nič nepočul a dokonca si pôvodne myslel, že je to rugbyový klub. Teraz s ním získal titul v jednej z najsledovanejších súťaží na svete.

Najväčšie oslavy vypuknú v Leicesteri v sobotu. Senzačný majster si prevezme cennú trofej na svojom štadióne King Power pri zápase s Evertonom a už mu ju nikto nevezme. "Už sa neviem dočkať, keď sa dotknem pohára. Sobota bude tým najkrajším dňom," povedal kapitán a obranca Leicesteru Wes Morgan.