Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Lekár našich futbalistov: Šventovi vytiahli krv, najväčší problém Mak

Na snímke lekár slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Baťalík počas brífingu s novinármi v slovenskom mediacentre na majstrovstvách Európy vo futbale vo francúzskom Vichy 13. júna 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Keď sa pred duelom s Ruskom na EURO 2016 lekár slovenských futbalistov Ján Baťalík usmieval od ucha k uchu a tvrdil, že takmer nemá robotu, teraz je situácia diametrálne odlišná.

Vichy 22. júna (TASR) - Zdravotný problém číslo jeden Róbert Mak, problém číslo dva Dušan Švento. A nasleduje ďalšie trio s problémami - Miroslav Stoch, Tomáš Hubočan a Peter Pekarík. Keď sa pred duelom s Ruskom na EURO 2016 lekár slovenských futbalistov Ján Baťalík usmieval od ucha k uchu a tvrdil, že takmer nemá robotu, teraz je situácia diametrálne odlišná. Daň z postupu do osemfinále po remíze 0:0 vo fyzicky mimoriadne náročnom súboji s Anglickom zaplatil debutant na šampionáte vyššiu, ako by bolo vhodné.

Baťalík spolu s kolegom Vladimírom Penerom majú pred osemfinálovým duelom (sobota alebo nedeľa-pozn.) plné ruky práce. Na stredajšom mediálnom termíne reprezentácie vo Vichy Baťalík ku každému z problémových hráčov podal rozsiahlu diagnózu. "Máme štyroch lazarov, možno až piatich. Ale hlavných štyroch. Roby (Mak) po zápase udával bolesti v oblasti zadného stehenného svalu. Pocítil pichnutie a to my už vieme, že to nie je dobré znamenie. Boli sme na sone a lekári tvrdia, že to nie je natrhnuté. Ale opuch odíde až do 48 hodín, potom je to vidieť lepšie, takže veríme tomu tak na 50 percent. A zatiaľ to berieme, že je poškodený sval," povedal lekár národného mužstva a plynulo pokračoval. "Potom je tu Peky, ale to je fajn, to je len taká estetická záležitosť. Vymyslíme mu nejakú špeciálnu fixáciu a v piatok to vyskúšame, aby mohol ísť ďalej." Po krvavej fraktúre nosa po údere do tváre od Ryana Bertranda sa uvažovalo, že Pekaríkovi prinesú z Berlína špeciálnu masku, s ktorou už mal svoje skúsenosti z predchádzajúceho zranenia. Že bude "Peky" hrať najbližšie na spôsob "á la Zorro pomstiteľ", je ale otázne: "To nie je úplne isté. Preberali sme, že Nemci mu vtedy vyrobili masku a on v tom nevedel dýchať. Teraz vymýšľame niečo iné. Buď mu to vystužiť tejpom a spraviť psychiku, aby mal pocit, že ho niečo chráni. Hoci dobrý lakeť aj to prerazí. Ale nepredpokladáme, že v priebehu týždňa hráč dostane dvakrát lakťom do nosa. Budeme experimentovať, ale s ním sa dobre robí."



Stredopoliara Miroslava Stocha trápi menšia viróza. "Je tu aj malý Miňo. Problém je, že mal teplotu a už sa sťažoval deň predtým. Takže ide o virotické problémy. Dostal trojdňové antibiotiká," vysvetlil Baťalík a pridal aj optimistickú predpoveď: "Dnes sa Miňo už obliekal, že ide trénovať, ale hovorím mu 'pomaly, môžeš až zajtra'."

Jeden z vážnejších problémov sa vyskytol u Dušana Šventa: "Potom tu máme Šventíka, tam je problém štvorhlavý stehenný sval. Bola tam krv, ktorú sme vytiahli. A robíme podpornú liečbu, aby edém odtiaľ ustúpil čo najskôr. Dostane protizápalové lieky. Ale to on už mal viackrát, je to na zjazvenom tkanive. Takže sa nedá predpokladať, ako dlho to bude. To sa môže byť doliečiť podstatne rýchlejšie, ale aj to trvať dlhšie."

Veľkú smolu mal obranca Hubočan, ktorého opäť trápi problémová päta, tentoraz ale z úplne iného, pomerne kuriózneho dôvodu. "Ako vybehol z ihriska na tú umelú trávu, tak sa mu podarilo zlou pätou stúpiť na obrubník. Teda udrel už zdravú pätu a je celá opuchnutá. Takže riešime opuch po zlom dostúpnutí. Ale bude to fajn. Je odolný a veľa vydrží a nie je poškodená štruktúra tkaniva," objasnil Baťalík.



Slovensko nastúpi v osemfinále takmer naisto v nedeľu 26. júna v Lille proti majstrom sveta z Nemecka (18.00 SELČ). Možnosť hrať proti Chorvátom o deň skôr v Lens (21.00 SELČ) je maličká. Baťalík vyslovil aj prognózy, ktoré najviac zaujímajú slovenských trénerov a hráčov, resp. slovenských fanúšikov. A to, kedy by mohli byť "lazari" po zdravotnej stránke natoľko fit, aby boli použiteľní do ostrého duelu vyraďovacej fázy. "Pre nás z tohto všetkého je najväčší problém Robo. Za dva dni urobíme sono a uvidíme. Je to únavová záležitosť. Puklo mu to pri voľnom behu, počas návratovej fázy. Veď v sezóne odohral 45 zápasov. Čiže Robo je problém číslo jeden. Šventík je druhý najproblematickejší. Ale typy ako Švento sa hoja rýchlo, až by som povedal zázračne. Títo dvaja sú zatiaľ 50:50. Tí ostatní sú fajn. Do dvoch-troch dní ich doliečime," uviedol tradične s úsmevom na tvári muž, podľa ktorého môže byť veľmi dôležitý, priam rozhodujúci, aj faktor jedného voľného dňa navyše.