Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Letang vytvoril rekord, Bedard prvýkrát skóroval v predĺžení

Obranca hokejového klubu NHL Pittsburgh Penguins Kris Letang (58). Foto: TASR - AP

Letang zaznamenal pri vysokom víťazstve Pittsburghu na ľade New Yorku Islanders 7:0 šesť asistencií, z toho päť v jednej tretine (pozn.: druhej), čo dosiahol ako prvý obranca v histórii NHL.

New York 28. decembra (TASR) - Po krátkej vianočnej prestávke sa štrnásťzápasovým programom opäť rozkrútil kolotoč hokejovej NHL. Zo Slovákov sa bodovo presadil Šimon Nemec, Kris Letang spravil rekord NHL a Connor Bedard skóroval premiérovo v predĺžení.

Letang zaznamenal pri vysokom víťazstve Pittsburghu na ľade New Yorku Islanders 7:0 šesť asistencií, z toho päť v jednej tretine (pozn.: druhej), čo dosiahol ako prvý obranca v histórii NHL.

Tridsaťšesťročný Kanaďan šiestimi asistenciami obrancu v jednom zápase vyrovnal rekord profiligy, naposledy dokázal niečo podobné Gary Suter 4. apríla 1986 v drese Calgary Flames. Doteraz jediným hráčom, ktorý mal 5 asistencií v jednej tretine bol útočník Dale Hawerchuk, ktorému sa to podarilo v drese Winnipegu Jets 6. marca 1984 pri víťazstve 7:3 nad Los Angeles Kings.

Naposledy zaznamenal šesť bodov v jednom zápase NHL spomedzi obrancov Sheldon Souray v drese Montrealu 10. januára 2004.

Rekord NHL v počte asistencií v jednom zápase je sedem. Trikrát to v kariére dokázal Wayne Gretzky a raz Billy Taylor Sr. Traja obrancovia nazbierali v jednom zápase sedem a viac bodov - Bobby Orr, Tom Bladon a Paul Coffey.

Connor Bedard strelil dva góly a rozhodol o víťazstve Chicaga nad Winnipegom 2:1 po predĺžení. Najvyššie draftovaný hráč v roku 2023 strelil svoj prvý gól v extračase a vo veku 18 rokov a 163 dní sa stal tretím najmladším hráčom, ktorý rozhodol zápas v predĺžení v základnej časti. Mladší boli len Sidney Crosby (18 rokov, 101 dní - 16.11.2005) a Jordan Staal (18 rokov, 153 dní - 10.2.2007).

Najmladší hráč v histórii s gólom v predĺžení je Don Gallinger z Bostonu Bruins, ktorý rozhodol prvý zápas semifinále play off v roku 1943 vo veku 17 rokov a 339 dní.

V Detroite sa do formy dostáva Patrick Kane. V zápase s Minnesotou (3:6) vyrovnal na 1:1 a stal sa prvým hráčom Red Wings od sezóny 2014-2015, ktorý skóroval v štyroch zápasoch za sebou vo veku 35 a viac rokov. Naposledy to dokázal Pavel Daciuk.