Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Otčenáš potvrdil, že je najlepším letným biatlonistom na svete

Na snímke slovenský reprezentant v biatlone Martin Otčenáš, dvojnásobný zlatý medailista z majstrovstiev sveta v letnom biatlone 2016 počas tlačovej konferencie Slovenského zväzu biatlonu v Banskej Bystrici 30. augusta 2016. Foto: TASR/Branislav Račko

Slovenský reprezentant triumfoval najprv na kolieskových lyžiach v rýchlostných pretekoch na desať kilometrov a potom aj v stíhacích pretekoch na 12,5 km.

Banská Bystrica 30. augusta (TASR) - Na majstrovstvách sveta v letnom biatlone dospelých a juniorov v estónskom Otepää (26. - 28. augusta) vybojoval Slovák Martin Otčenáš dve zlaté medaily. Triumfoval najprv na kolieskových lyžiach v rýchlostných pretekoch na desať kilometrov a potom aj v stíhacích pretekoch na 12,5 km. Obdivuhodný výkon podal na trati i strelnici, kde sa v celkovo šiestich položkách v oboch pretekoch za premenlivého a miestami až silného vetra pomýlil len štyrikrát.

Pre člena banskobystrickej Dukly sú dve zlaté medaily najvýraznejším úspechom v jeho kariére v letnom biatlone. Rok predtým získal v Rumunsku na svetovom šampionáte zlato a bronz, pred dvoma rokmi v Rusku jeden bronz. "Cestoval som do Otepää narýchlo, s plnou hlavou, pretože som iba tesne predtým zakončil vysokoškolské štúdium, ktoré sa dlho naťahovalo. Predtým som sa nepripravoval s družstvom v Estónsku, keďže som mal štátnice. Nešiel som tam teda s veľkými očakávaniami, i keď som obhajoval zlato z vlaňajška zo stíhacích pretekov. Už predtým dva roky neboli ľahké. Svetový šampionát v letnom biatlone má kvalitnú účasť, stretáva sa tam silná konkurencia biatlonistov zo zimy. Najmä po psychickej stránke to bolo pre mňa náročné, neveril som si na sto percent, i keď som dobre potrénoval pred štátnicami. Napokon sa mi to podarilo pretaviť do úspechu, z čoho mám nesmiernu radosť," uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii v sídle Slovenského zväzu biatlonu v Banskej Bystrici Martin Otčenáš.

Na archívnej snímke zlatý medailista Martin Otčenáš.
Foto: TASR - Bra


Slovenský biatlonista pred prítomnými médiami zapózoval s dvoma zlatými medailami a vyzdvihol i fakt, že sa mohol na svojich súperov dobre pripraviť počas pretekov v mix štafetách, ktoré neabsolvoval. "Pozrel som si počas mix pretekov svojich súperov, podmienky, strelnicu i trať a následne z toho ťažil. Čo sa týka strelnice, bola ťažká, pretože na nej fúkal premenlivý vietor a nebolo jedno, na akom stanovišti človek strieľa. Trať zase bola veľmi technická s množstvom zákrut s dlhým stúpaním, takže sme sa museli do toho poriadne oprieť. Ak niekto neuspel na strelnici, ťažko sa mu dobiehalo manko," tvrdil Otčenáš a k samotným pretekom ešte dodal: "V šprinte som sa cítil lepšie. Prvé kolo bolo rýchlejšie, druhé som mohol zvoľniť. V stíhačke som sa chystal na posledné kolo, vedel som, že tam sa bude rozhodovať. Veril som, že viac ako jednu ranu neminiem, pošetril som teda sily na posledné kolo a vyšlo to dokonca s nulou na štvrtej položke. Obhajoba zlata je vždy ťažšia, takže druhý titul majstra sveta si nesmierne vážim."

Obrovskú radosť z vystúpenia slovenského reprezentanta na majstrovstvách sveta v letnom biatlone neskrýval ani tréner mužov Milan Gašperčík: "Vysoko hodnotím tieto dve zlaté medaily Martina Otčenáša. Bol to už jeho tretí šampionát a z každého doniesol medailu. Potvrdil, že na kolieskových korčuliach je veľmi silný. Pri šprinte dal v stojke nulu v silnom vetre a preto mal slušný náskok i v stíhačke. V nej opäť na poslednej stojke dal za nulu, zachoval sa tak ako veľký pretekár. Nebola to sranda. Konkurencia bola v Otepää tvrdá, ale výkony na trati a strelnici podal Martin dobré, čo si veľmi cením."



Otčenáša pozorne sledovali na letných biatlonových MS prostredníctvom internetu aj jeho priaznivci, fanúšikovia, rodina. Nechýbal medzi nimi ani prezident Slovenského zväzu biatlonu Tomáš Fusko, ktorý sa k získaným dvom titulom majstra sveta vyjadril s optimizmom smerujúcim do hlavnej zimnej sezóny: "Pozeral som live streaming na počítači a prežíval som to intenzívne. Teší nás tento výsledok. Nie je jednoduché vyhrať preteky a ešte ťažšie je obhájiť titul majstra sveta. Otčenášov výkon je potvrdením, že príprava pred zimou je dobre rozbehnutá. Test v podobe letného šampionátu ukázal, že Otčenáš je dobre pripravený a môže zamiešať karty i v zimnej biatlonovej sezóne."