Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Stará dáma v Mníchove a Arsenal na Nou Campe večer zabojujú v odvetách

Na archívnej snímke futbalisti FC Barcelona, vpravo Luis Suarez a jeho spoluhráč v útoku Lionel Messi Foto: TASR/AP

Súboje Arsenalu a Barcelony vo vyraďovacej fáze v uplynulom desaťročí už patria ku klasike Ligy majstrov. V Mníchove pôjde o konfrontáciu kontinentálnych veľkoklubov.

Bratislava 15. marca (TASR) - V stredu 16. marca skompletizujú menoslov štvrťfinalistov futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 dve veľké mená. V osemfinálových odvetách na Nou Campe, resp. v Allianz Arene sa stretnú európske veľkokluby FC Barcelona s Arsenalom Londýn a Bayern Mníchov s Juventusom Turín. V lepších pozíciách sú katalánsky obhajca trofeje a nemecký šampión, pred troma týždňami vyhrala "Barca" na londýnskom Emirates Stadium 2:0 a Bayern na pôde talianskeho majstra a minuloročného neúspešného finalistu remizoval 2:2.

Súboje Arsenalu a Barcelony vo vyraďovacej fáze v uplynulom desaťročí už patria ku klasike LM. Vo finále v roku 2006 Katalánci otočili proti oslabeným "kanonierom" a vyhrali 2:1. V roku 2010 vyradila Barcelona Londýnčanov vo štvrťfinále, o rok neskôr v osemfinále. A zdá sa, že aj teraz sa budú tešiť Španieli, keďže v prvom zápase dvakrát gólovo udrel Argentínčan Lionel Messi. Výber trénera Luisa Enriqueho sa pokúsi o desiatu výhru v rade v LM na domácom ihrisku. Ak to dokáže, postúpi do jeho deviateho štvrťfinále LM za sebou, hoci mu stačí aj remíza či prehra o gól. Štatistika je tiež na jeho strane, Katalánci postúpili v pohárovej Európe 35-krát z 37 prípadov, keď v prvom zápase vonku vyhrali. "V Barcelone sa nedá uspokojiť s dvoma či troma úspešnými sezónami. Musíme sa stále zlepšovať. To je cieľ celého tímu. Musíme fanúšikom ukázať, že nás stále baví vyhrávať trofeje. Myslím, že sme našli generáciu hráčov s ohromným talentom a musíme z toho vyťažiť najviac ako sa len dá," povedal pre uefa.com obranca Gerard Pique, ktorý ale bude pre trest v odvete chýbať. K dispozícii už však bude Arda Turan. "Blaugrana" ťahá sériu 37 súťažných zápasov bez prehry, čo je španielsky rekord. Trio Messi, Neymar a Luis Suarez v tejto sezóne už dalo spolu v súťažných zápasoch 103 gólov. V generálke na Arsenal prevalcovala Barcelona v La Lige, ktorú vedie s 8-bodovým náskokom pred Atleticom Madrid, súpera z Getafe 6:0.



Francúzsky tréner "gunners" Arsene Wenger pred prvým zápasom cítil, že jeho tím má isté šance, ten sa ale neskončil podľa predstáv. Arsenal vypadol cez víkend v štvrťfinále FA Cupu ako obhajca s Watfordom po prehre 1:2. "A v tomto zápase sme ukázali, že sa vieme vrátiť do hry. Tento tím má veľkého ducha a obrovský prístup. V stredu môžeme dokázať, že sa vieme dostať aj z ťažkej situácie. Radi by sme nemožné urobili možným. Barcelona je strašne silná, ale pre nás je dôležité, aby sme tam prišli, sústredili sa a ukázali dobrý výkon," citoval oficiálny web anglického klubu Wengera, ktorý počas trénerskej kariéry zdolal Barcelonu len raz.

V Mníchove pôjde o konfrontáciu kontinentálnych veľkoklubov, dvojnásobného bývalého európskeho šampióna z Talianska, resp. 5-násobného z Nemecka. Bavori viedli v prvom zápase už 2:0, ale domáci ukázali charakter a s vypätím všetkých síl vyrovnali. Výber kouča Pepa Guardiolu, ktorý po sezóne v Mníchove končí, v generálke v Bundeslige prevalcoval Werder Brémy 5:0. Je v dobrej nálade, čo dokumentujú slová kapitána a majstra sveta Philippa Lahma: "Odvetu vidím veľmi pozitívne. Sme tím, ktorý nemení štýl hry, budeme hrať tak ako vždy veľmi agresívne. Výsledok 2:2 z ihriska súpera je nádejný. V prvom zápase nemal Juventus hodinu žiadnu šancu, to je neuveriteľné," citovala agentúra DPA Lahma.

"Stará dáma" ťahá šnúru bez prehry v Serii A od 28. októbra 2015. V lige je tím trénera Massimiliana Allegriho lídrom a na druhý SSC Neapol má náskok troch bodov. V Mníchove to rozhodne jeho hráči nehodlajú zabaliť vopred. "Po prvom zápase sme zistili, že aj my dokážeme Bayernu spôsobiť problémy. Teraz naisto vieme, že aj oni majú svoje slabé miesta. Prvých 20 minút prvého súboja sme boli veľmi zakríknutí, ale to by sa už nemalo zopakovať. Bolo to o psychike, teraz to bude iné," citovala agentúra DPA skúseného francúzskeho obrancu Patricea Evru.

Žreb štvrťfinále je na programe v piatok 18. marca v nyonskom ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA).

odvety osemfinále LM 2015/2016, streda 16. marca (20.45 SEČ):

FC Barcelona - Arsenal Londýn /rozhoduje: Sergej Karasiov (Rus.)/
/prvý zápas: 2:0/

Bayern Mníchov - Juventus Turín /rozhoduje: Jonas Eriksson (Švéd.)/
/prvý zápas: 2:2/