Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Zidanov debut, v akcii sa predstaví slovenský rozhodca

Nový tréner Realu Madrid Zinedine Zidane Foto: TASR/AP

V zápase Realu Madrid s AS Rím bude Roman Slyško na čiare asistovať hlavnému arbitrovi Pavlovi Královcovi z Česka.

Bratislava 17. februára (TASR) - Osemfinálová fáza futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 v stredu 17. februára ponúkne súboje AS Rím s Realom Madrid, resp. zápas belgického debutanta KAA Gent s bundesligovým VfL Wolfsburg. Na Stadio Olimpico nebude môcť nastúpiť slovenský obranca "vlkov" Norbert Gyömbér. Pre zlomeninu palca na nohe ho taliansky klub nezaradil na súpisku pre LM. V akcii sa ale predstaví slovenský rozhodca Roman Slyško, ktorý bude na čiare asistovať hlavnému arbitrovi Pavlovi Královcovi z Česka.

Desaťnásobný kontinentálny majster z Madridu je favoritom. Suverénne vyhral základnú A-skupinu so 16 bodmi a skóre 19:3, body stratil len pri remíze 0:0 v Parku princov s Parížom St. Germain. Pozornosť sa bude upierať najmä na trénera "bieleho baletu" Zinedina Zidana, ktorý ako kouč zaznamená v LM debut. V januári nahradil odvolaného Rafaela Beniteza a v šiestich zápasoch si jeho zverenci pripísali päť víťazstiev. Naposledy v sobotu v ligovej generálke vyhral Real 4:2 nad Athleticom Bilbao. "Sme v dobrej fyzickej forme a takýto výkon proti dobrému mužstvu ma potešil. Sme pripravení na stredu," povedal bývalý francúzsky majster sveta aj Európy, ktorý rozhodol gólom o triumfe "pusiniek" vo finále LM v roku 2002 proti Leverkusenu v Glasgowe. "Vieme, že prvý zápas je mimoriadne dôležitý, preto si už v ňom chceme vybojovať dobrú pozíciu do odvety. Máme výborný tím, skvelých hráčov a v našich silách je dosiahnuť čokoľvek," povedal pred súbojom francúzsky útočník Karim Benzema.



Zidane nebude môcť počítať so zranenými Garethom Baleom a Pepem, ktorých by v základe mali nahradiť James Rodriguez a Raphael Varane. Dlhodobo je mimo pre zranenie ramena Marcelo. Real v minulej sezóne vypadol v semifinále s Juventusom Turín a proti talianskym klubom sa mu v LM na Apeninskom polostrove nedarí. Z posledných ôsmich zápasoch v Taliansku ani raz nevyhral (4 prehry a 4 remízy). Vzájomná bilancia Realu a AS v pohárovej Európe je osem zápasov, z ktorých španielsky tím vyhral štyri, tri prehral a raz remizoval. Kluby sa naposledy stretli v Austrálii v príprave pred touto sezónou, v Melbourne to bol prvý zápas pre Beniteza ako trénera Realu. Po bezgólovej remíze vyhral Rím v rozstrele z 11 m 7:6. V LM sa naposledy oba kluby stretli v sezóne 2007/2008 v osemfinále a "Giallorossi" vyhrali dvakrát 2:1. Zaujímavé je, že na lavičke víťazov vtedy sedel práve Luciano Spalletti.

Ten na lavičke AS tiež v januári vymenil Francúza Rudyho Garciu. Rimania vyhrali štyri posledné zápasy, naposledy v Serii A na pôde Carpi 3:1. "Hráme teraz s oveľa väčším sebavedomím. To sme získali práve výhrami," povedal belgický stredopoliar Rimanov Radja Nainggolan. Rím naposledy postúpil do štvrťfinále LM v roku 2008. V základnej E-skupine nazbieral AS len 6 bodov za jednu výhru a tri remízy, napokon mu to však stačilo na úkor Leverkusenu.

Belgický majster z Gentu je príjemným prekvapením tohto ročníka. V H-skupine získal 10 bodov a v tabuľke skončil druhý za Zenitom Petrohrad. "Buffalos" sa s VfL v pohárovej Európe ešte nestretli a s klubmi z Nemecka len dvakrát. V oboch prípadoch uspeli, raz vyradili Eintracht Frankfurt v Pohári UEFA a raz Werder Brémy ešte v Intertoto Cupe. Zverenci trénera Heina Vanhaezebroucka v generálke zdolali v lige Mouscron 2:0, v tabuľke sú druhí a na konte majú 55 bodov rovnako ako líder FC Bruggy.

Wolfsburg je debutantom vo vyraďovačke LM. Tam sa dostal ako víťaz B-skupiny, keď nechal až za sebou druhý Eindhoven, tretí Manchestru United a štvrtý CSKA Moskva. Na úvodný duel v Belgicku sa naladil domácou ligovou výhrou 2:0 nad Ingolstadtom, ktorou zastavil sedemzápasovú sériu bez výhry v Bundeslige. Výber trénera Dietera Heckinga je v tak v tabuľke najvyššej nemeckej súťaže ôsmy. Proti Gentu mu bude v prvom súboji chýbať suspendovaný brazílsky obranca Naldo. Ten v rozhovore pre uefa.com varoval, že Gent nebude fackovaným panákom: "Budú bojovať do posledného dychu. Musíme byť preto dobre pripravení. Videl som jeden z ich domácich zápasov v skupine a diváci ich hnali dopredu. Sú tímom, ktorý len nebráni, ale snaží sa vždy streliť nejaké góly. Eliminovali Valenciu aj Lyon a budú chcieť pokračovať v písaní histórie v LM."

Odvety stredajších duelov sú na programe v utorok 8. marca v Nemecku a Španielsku. Osemfinále má ešte na programe prvé zápasy budúci týždeň, keď sa stretnú Arsenal Londýn s FC Barcelona, Juventus Turín s Bayernom Mníchov, PSV Eindhoven s Atleticom Madrid a Dynamo Kyjev s Manchestrom City.

1. zápasy osemfinále LM, streda 17. februára (20.45 SEČ):

KAA Gent - VfL Wolfsburg
/rozhodca: Svein Oddvar Moen (Nór.)/

AS Rím - Real Madrid
/rozhodcovia: Pavel Královec (ČR) - Roman SLYŠKO (SR)/