Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Liga majstrov zmení formát, skupinovú fázu by malo tvoriť len 16 tímov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súťaž by sa zatraktívnila, keďže fanúšikovia by videli viacero konfrontácií európskych gigantov.

Berlín 24. marca (TASR) - Futbalová Liga majstrov by mohla v budúcnosti výrazne zmeniť svoj formát. Skupinovú fázu prestížnej súťaže by už nehralo tridsaťdva klubov, ale len šestnásť, rozdelených do dvoch skupín po osem. Súťaž by sa zatraktívnila, keďže fanúšikovia by videli viacero konfrontácií európskych gigantov.

S informáciami o rozsiahlych zmenách systému prišli vo štvrtok nemecké a španielske periodiká. Britský The Guardian, ktorého zdrojom je jeden z popredných klubov Premier League, napísal, že zmeny by sa zaslúžili "o vytvorenie dvoch elitných 'minilíg', čiže dvoch skupín po osem tímov". O rovnakej úprave formátu informovalo aj španielske periodikum Mundo Deportivo.

Európska futbalová únia (UEFA) uviedla, že do vypršania súčasných kontraktov po sezóne 2018/2019 nenastane v súťaži žiadna zmena. "UEFA má naďalej platné zmluvy s držiteľmi práv ako aj všetkými klubmi. Akúkoľvek zmenu či úpravu hracieho formátu musí najskôr prediskutovať s nimi," píše sa v stanovisku.

Zníženie počtu účastníkov skupinovej fázy na polovicu by malo podľa The Guardian za následok zvýšenie počtu kvalifikačných kôl. V dvoch osemčlenných skupinách by následne každý tím odohral 14 zápasov dvojkolovým systémom doma-vonku. Britský denník nadviazal aj na špekulácie o vytvorení európskej Superligy, pričom s týmto návrhom malo v uplynulom období prísť päť najväčších anglických klubov.