Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Lintner prijal ponuku: Bude stáť na čele spoločnosti Pro-Hokej

Na snímke bývalý slovenský hokejový reprezentant Richard Lintner, archívne foto Foto: TASR/ Martin Baumann

Lintner v stanovisku deklaroval cieľ pomôcť najvyššej slovenskej súťaži a vrátiť jej dôveru fanúšikov a hokejovej verejnosti.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Richard Lintner bude novým riaditeľom spoločnosti Pro-Hokej. Bývalý reprezentant a neúspešný kandidát na post prezidenta SZĽH v piatok poskytol oficiálne vyhlásenie, v ktorom potvrdil prijatie ponuky zo strany extraligových klubov. Vo funkcii nahradí Vladimíra Paštinského, ktorý v nej v júni na vlastnú žiadosť skonćil. Pro-Hokej má pod palcom slovenskú extraligu.

Lintner v stanovisku deklaroval cieľ pomôcť najvyššej slovenskej súťaži a vrátiť jej dôveru fanúšikov a hokejovej verejnosti. "Ak chceme vychovávať nové hokejové osobnosti, spoločne napĺňať štadióny, podporovať talentovaných mládežníkov a predovšetkým vrátiť dôveru slovenskému hokeju, je dôležité, aby sme spoločne preto aj niečo urobili. A preto som sa rozhodol po dôkladnom zvážení prijať ponuku extraligových klubov, ktoré deklarujú jednoznačný záujem o prestavbu našej najvyššej hokejovej ligy," uviedol Lintner v oficiálnom vyhlásení.

"Som si plne vedomý toho, v akej vážnej situácii sa slovenský hokej nachádza. Od momentu ukončenia mojej profesionálnej hokejovej kariéry som mal jediný cieľ: pomôcť slovenskému hokeju. Ani netransparentná voľba prezidenta SZĽH a nezáujem Výkonného výboru riešiť tento nelichotivý stav nás, ktorým na slovenskom hokeji záleží, nemôže odradiť od toho, aby sme tento cieľ napĺňali. Práve naopak. Súboj ideí a hodnôt týkajúcich sa smerovania slovenského hokeja sa týmto mojím rozhodnutím prenáša z roviny diskusnej do roviny reálneho napĺňania programových cieľov, ktoré som predstavil v období pred konaním kongresu," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

"Moje rozhodnutie prijať na seba túto zodpovednosť bolo ovplyvnené nezávislosťou najvyššej hokejovej ligy od SZĽH. Zmluva medzi SZĽH a spoločnosťou Pro-Hokej jasne deklaruje, že vedenie SZĽH poveruje spoločnosť Pro-Hokej riadením a organizovaním našej najvyššej hokejovej ligy. Táto zmluva dáva spoločnosti Pro-Hokej významnú mieru autonómie a nezávislosti, čo považujem za najdôležitejší bod, ktorý ovplyvnil moje rozhodnutie prijať ponuku extraligových klubov. Som presvedčený, že prostredníctvom našej najvyššej hokejovej ligy môžeme ukázať, ako moderný marketing, disciplína, profesionalita, jasné pravidlá či nadšenie, v spolupráci s fanúšikmi a širokou hokejovou verejnosťou môže pozdvihnúť úroveň našej ligy a hokeja ako takého. Verím, že spoločne s hokejovými fanúšikmi sa nám podarí napĺňať naše ciele," dodal Lintner, ktorý kandidoval na post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). V júnových voľbách na kongrese ale neuspel v súboji s dovtedajším šéfom zväzu Igorom Nemečkom.

Video: Lintner na čele Pro-Hokeja, malo by sa zablýskať na lepšie časy


Richard Lintner vyšiel z rokovacieho salónika v hoteli Lux usmiaty a v dobrej nálade. "Musím povedať, že som nadšený a že sme dotiahli našu dohodu do úspešného záveru," zrekapituloval rokovanie. "Mám silný mandát, dostal som dôveru prakticky od všetkých predstaviteľov našich extraligových klubov. Prešli sme si niektoré kroky, o ktorých som presvedčený, že budú v úvode nevyhnutné a treba ich stihnúť do začiatku nového ročníka extraligy. Zhodli sme sa na viacerých témach, ktoré zvýšia imidž a identitu súťaže, v tom vidím obrovský zmysel. Nebudeme si klamať, extraliga je vo vážnej situácii, na druhej strane disponuje obrovským potenciálom, a to nikoho nenecháva chladným. Myslím si, že hokej nebudeme robiť izolvoane pre ľudí, pre samotných hokejistov, funkcionárov, ale všetci spoločne potiahneme. Viem si už teraz predstaviť úspešné sezóny, túto i ďalšie v budúcnosti."

Zmluva s podpismi znie pre Richarda Lintnera na neurčitý čas. "Dostal som príležitosť zrealizovať niečo, o čom sme sa mesiace rozprávali, hlavne zvýšiť dôveryhodnosť, posilniť moderný marketing. Rozprávali sme sa o tom pri stole, teraz všetky nápady treba preniesť do reálneho života. Existuje trojročná zmluva medzi Pro-Hokejom a SZĽH, z toho vychádzame, ponúka dosť významnú autonómiu, a to je v tejto pokongresovej situácii veľmi dôležité. Aj preto môžem zobrať zodpovednosť na seba, za našu najvyššiu súťaž a ukázať spôsob práce, o ktorej sme rozprávali. Vytvoriť úspešný projekt v rámci extraligy je veľká výzva."

Zatiaľ jednotlivé kroky Richard Lintner nekonkretizuje. "Nie je čas o nich rozprávať, na prelome augusta a septembra bude veľká tlačová konferencia, kde všetkých oboznámime s konkrétnymi krokmi naplánovanými ešte pred začiatkom extraligy. Vynasnažime sa vydarene odštartovať a všetku energiu na tieto dni nasmerujeme."

Postoj k priebehu volieb na post prezidenta SZĽH sa u Richarda Lintnera nemení. "Neustále deklarujem, že ich priebeh bol neférový a nedemokratický. Verím tomu, že dôveryhodnosť, o ktorú sa snažím, je aj hlasom tábora fanúšikov a že dokážeme povýšiť hokej v extralige na vyššiu úroveň. Nepoznám žiadnu hokejovú krajinu v Európe, ktorá by si to zaslúžila viac. Odteraz sa naplno sústredím na extraligu, aj s tým nemenným názorom na priebeh volieb na kongrese."

Predseda predstavenstva spoločnosti Pro-Hokej Juraj Koval popísal náplň rokovania. "Mali sme riadne valné zhromaždenie, schválili sme účtovnú uzávierku a potrebné dokumenty podľa obchodného zákonníka. Okrem toho sme oboznámili akcionárov, že predstavenstvo naplnilo svoj mandát a uzatvorilo zmluvu o výkone funkcie riaditeľa Pro-Hokeja s Richardom Lintnerom. Mal o ňu záujem, no doteraz ešte nechcel nastúpiť bez konzultácie niektorých projektov s členmi extraligy. Potreboval všeobecný súhlas s niektorými zmenami v marketingu a chcel si predpripraviť niektoré projekty, aby výsledky práce boli hmatateľné a viditeľné od začiatku."

Aj Juraj Koval verí, že extraliga má šancu posunúť sa pod vedením Richarda Lintnera ďalej. "Zvýšiť by sa mala návštevnosť vedno s novou tvárou extraligy a vôbec to nedávam do súvisu s výsledkami volieb. Pred týmto valným zhromaždením sme mali dve športové rady a na predposlednej športová rada hlasovala, či predstavenstvo má mandát uzavrieť zmluvu, deväť členov bolo za a jeden sa zdržal."