Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Šport

LM: Galatasaray dobyl Old Trafford, Zaha po góle: Splnený sen

Hráči Galatasaray oslavujú po víťazstve vo futbalovom zápase skupiny A Ligy majstrov medzi Manchestrom United a Galatasarayom ​​na štadióne Old Trafford v Manchestri v Anglicku v utorok 3. októbra 2023. Galatasaray vyhral 3:2. Foto: TASR/AP

Kritike čelí aj sám holandský kouč, ktorého tím je na poslednom mieste v skupine LM a až na 10. priečke v domácej Premier League.

Manchester 4. októbra (TASR) - Medzi prekvapenia utorkového programu 2. kola skupinovej fázy Ligy majstrov patrí prehra Manchestru United s tureckým Galatasarayom Istanbul (2:3). "Červení diabli" v zápase dvakrát viedli, no náskok nedokázali ustrážiť a definitívny direkt im zasadil v 81. minúte argentínsky útočník Mauro Icardi, ktorý tri minúty pred víťazným gólom nepremenil pokutový kop. Premiérový gól v LM strelil Wilfried Zaha, ten sa presadil na pôde svojho bývalého klubu, v drese ktorého nenaplnil v sezóne 2013/2014 očakávania.

Podľa zápasových štatistík vyrovnaný duel otvoril dánsky mladík Rasmus Höjlund, ktorý po milimetrovom centri Marcusa Rashforda strelil svoj druhý gól v prebiehajúcom ročníku najprestížnejšej klubovej súťaže. Už o šesť minút neskôr dokázal odpovedať krídelník hostí Wilfried Zaha, ktorý v sezóne 2013/2014 absolvoval krátku a neúspešnú anabázu práve v drese "Red Devils". Gól proti bývalému zamestnávateľovi si vychutnal a oslávil: "Ľudia si myslia, že je to nejaký odkaz, ale je to o mojej vášni. Je to pre mňa splnený sen. Nielen, že to bolo na Old Trafford, ale je to môj prvý gól v Lige majstrov. V súťaži, o ktorej som sníval, že si v nej zahrám s najlepšími hráčmi."

Po zmene strán v 59. minúte slovenský arbiter Ivan Kružiak, ktorý viedol stretnutie, po porade so systémom VAR neuznal pre ofsajdové postavenie gól domáceho Höjlunda. Dánskeho zakončovateľa to však mrzieť nemuselo, pretože o osem minút neskôr druhým gólom v zápase poslal United opäť do vedenia. Tento stav však platil iba necelé štyri minúty a po zakončení Kerema Aktürkogluho bolo skóre opäť vyrovnané. Zdalo sa, že najdôležitejší moment v zápase príde v 76. minúte, keď zle rozohral domáci brankár Andre Onana a gólovú tutovku hasil sklzom Casemiro. Brazílčan videl druhú žltú kartu, následne červenú a hostia zahrávali pokutový kop. Z tohto minisúboja vyšiel víťazne Onana, ktorý sa radoval, že strela Icardiho smerovala mimo bránu. Napokon mal však dôvod na úsmev argentínsky útočník, keď o tri minúty využil zlé postavenie Onanu, ktorý si vyslúžil kritiku už viackrát od svojho príchodu z Interu Miláno. Napriek chybám sa ho zastal tréner anglického klubu Erik ten Hag: "V minulej sezóne chytal vo finále Ligy majstrov, takže áno, má na to, aby bol jedným z najlepších brankárov na svete. Ukázal to a ešte to dokáže. Keď urobí chyby, odrazí sa od nich."

Kritike čelí aj sám holandský kouč, ktorého tím je na poslednom mieste v skupine LM a až na 10. priečke v domácej Premier League. "Bojujeme spolu, držíme spolu, pretože toto nie sme my. Vieme, že sa musíme zlepšiť a z tejto situácie sa dostaneme," verí ten Hag.

Na čele A-skupiny je Bayern Mníchov, rekordný nemecký šampión prehrával na pôde FC Kodaň od 56. minúty gólom Lukasa Leragera, no zásahmi Jamala Musialu a Mathysa Tela otočil skóre a vybojoval druhé víťazstvo. Slovenský obranca Denis Vavro odohral v drese dánskeho tímu celý zápas.